Mersin Büyükşehir Katı Atık Düzenli Depolama Alanı Takdir Topladı

Türkiye’nin değişik üniversitelerinden öğrenciler, ‘TÜBİTAK Bilimsel Etkinlikleri Destekleme’ programı kapsamında, Mersin Büyükşehir Belediyesi İklim ve Sıfır Atık Daire Başkanlığı bünyesinde bulunan Katı Atık Düzenli Depolama Tesisleri’ni inceledi.

23 Temmuz 2023 Pazar, 09:11
Mersin Büyükşehir Katı Atık Düzenli Depolama Alanı Takdir Topladı
-

Mersin Büyükşehir Belediyesi, çevreye verdiği önem ve bu konuda yaptığı çalışmalarla, üniversite öğrencilerinin takdirini topladı. Türkiye’nin değişik üniversitelerinden, ‘TÜBİTAK Bilimsel Etkinlikleri Destekleme’ programı kapsamında kentimize gelen öğrencilere, Büyükşehir Belediyesi İklim ve Sıfır Atık Daire Başkanlığı’na bağlı Katı Atık Düzenli Depolama Tesisleri’nde, katı atıkların doğaya zarar vermeden tekrar doğaya kazandırılması süreci ile ilgili teknik bilgiler verildi. Proje destekli gerçekleşen bu ziyaret kapsamında öğrenciler, teoride aldıkları bilgileri, sahada pratiğe dökme fırsatı yakaladı.

Polat: “Türkiye’de örnek gösterilebilecek sayılı düzenli depolama alanlarına sahibiz”

Öğrencilerin gezisiyle ilgili değerlendirmede bulunan Mersin Büyükşehir Belediyesi İklim ve Sıfır Atık Daire Başkanlığı’na bağlı Sıfır Atık Şube Müdürü Cihan Polat, “Türkiye genelinde üniversite öğrencileri, düzenli katı atık depolama sahamızı ziyaret ediyor. Proje destekli gerçekleşen bu ziyaret kapsamında öğrencilere hem düzenli depolama sahasını, hem de saha içerisinde yer alan tıbbi atık tesisimizi gezdirdik. Öğrencilerin geziye ilgisi oldukça fazlaydı” dedi.
İklim değişikliğinin, kendisini gün geçtikçe daha çok hissettirdiği bir süreçten geçildiğini ve bu sürece uyum sağlamak için yapılacakları öğrencilerle yerinde paylaştıklarını kaydeden Polat, “Türkiye’de örnek gösterilebilecek sayılı düzenli depolama alanlarına sahibiz. Mersin’de vahşi depolamanın önüne geçerek, 29 yıllığına işletme üzerine çıktığımız ihale sonucunda merkez, Silifke ve Tarsus’ta olmak üzere 3 adet düzenli depolama sahamız var. İl genelindeki tüm evsel ve tıbbi atıkları aktarma istasyonlarından alarak, bu düzenli depolama alanlarına getiriyoruz” diye konuştu. Söz konusu düzenli katı atık depolama alanlarında, evsel atıklardan enerji üretimi de gerçekleştirdiklerini sözlerine ekleyen Polat, “Böylece ülkemizdeki enerji sektörüne katkının yanı sıra, atıkların tekrar doğaya kazanılmasını ve kısmen de olsa ev ile işyerlerinin elektrik ihtiyacını karşılamış oluyoruz” ifadelerini kullandı.
Dr. Özay: “İklim değişikliği krizinin etkileri tüm dünyada derinleşiyor”

Mersin’de görev yapan Çevre Mühendisleri ile birlikte TÜBİTAK’a böyle bir eğitim için başvurduklarını ve TÜBİTAK’ın da kabul etmesiyle ‘Bilimsel Etkinlikleri Destekleme’ programı kapsamında konuk ettikleri üniversite öğrencilerine 2 gün teorik eğitim verdiklerini belirten Tarsus Üniversitesi Çevre Koruma Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Yasin Özay, “İklim değişikliği krizinin etkileri tüm dünyada derinleşiyor. Bu sorun toplumda ne kadar çok yer alırsa, süreç daha kolay atlatılabilir. Bu bağlamda Türkiye’nin değişik üniversitelerinden öğrencilere 2 gün teorik eğitim verdik. İklim değişikliğinin etkilerini, atık yönetimini ve çevresel sürdürülebilirlik konularını detaylı olarak işledik. Öğrencilerin bu bilgileri yerinde görmesi amacıyla da, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin düzenli depolama alanına inceleme gezisi düzenledik. Böylece öğrenciler, teoride öğrendiklerini, pratikte de görme şansına kavuştular” diye konuştu.
Döküoğlu: “Eğitim beklediğimden daha donanımlı geçti”
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Kimya bölümünde yüksek lisans öğrencisi olan Güngör Döküoğlu, TÜBİTAK projesi kapsamında katıldığı bu eğitimden memnun kaldığını belirterek, “2 gün boyunca aldığımız teorik bilgilerin ardından, düzenli depolama alanında eğitimin pratik boyutuna geçtik. Tesis çok büyük. Sürdürülebilir enerji ve atık yönetiminin nasıl olduğunu anladık. Eğitim beklediğimden daha donanımlı geçti” dedi.

Kenar: “Tesis’te atıklardan enerji elde edilebilmesi sevindirici”

Tarsus Üniversitesi Makine Bölümü ön lisans öğrencisi olan Mahmut Kenar, eğitimin kendilerine aşırı derecede bir deneyim kattığını ifade ederek, “Doğayı kirletmenin sonuçlarını tahmin edebiliyoruz, fakat atıkların doğaya zarar vermeden bu tesislerde bertaraf edilmesi hafızalarımızda yer buluyor ve bilincimizi daha çok artırıyor. Atıkların nereye gittiği ve bu atıklardan neler elde edilebildiği konusunda bilgi sahibi olduk. Tesiste en çok dikkatimi çeken şey ise, sterilizasyona ve temizliğe aşırı önem verilmesi. Ayrıca dışa bağımlı olduğumuz enerjinin bir kısmının da bu tesiste atıklardan elde edilmesi sevindirici” diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
NARİN’İN İSMİ TARSUS’TA ÖLÜMSÜZLEŞTİRİLDİ
ANKARA BEYPAZARI’NDA MERSİN RÜZGÂRI ESTİ
TARSUS ULUCAMİ'DE KURAN'I KERİM ZİYAFETİ...
BÜYÜKŞEHİR YURTLARI ÖĞRENCİLERE AİLE EVİNİ ARATMIYOR
BAŞKAN SEÇER, ‘MERCAN 100. YIL İKLİM VE ÇEVRE BİLİM MERKEZİ’Nİ ZİYARET ETTİ
TARSUS ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TAKIMI TEKNOFEST'TE...
TARSUS JANDARMA KOMUTANI BNB. GÜLER'DEN TAZİYE ZİYARETİ
Yörük Çocukları TEKNOFEST’te
3. KLEOPATRA BİSİKLET FESTİVALİ BAŞLIYOR
AĞABEY VEYSEL BAĞCI DUALARLA TOPRAĞA VERİLDİ