Mersin Büyükşehir, Sokak Canları İçin Gönüllülerle İş Birliğine Devam Ediyor

Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesinde önemli eğitim…

17 Mart 2024 Pazar, 16:08
Mersin Büyükşehir, Sokak Canları İçin Gönüllülerle İş Birliğine Devam Ediyor
-

Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesinde, sokak hayvanı gönüllülerine; sokakta yaşayan sahipsiz canların bakımı, beslenmesi, kısırlaştırılması ve korunması ile ilgili ‘Yerel Hayvan Koruma Görevlisi Eğitimi’ düzenlendi. Eğitimde; katılımcılara 5199 ve 7332 sayılı ‘Hayvanları Koruma Kanunu’ ile ilgili mevzuat bilgisi aktarılırken, bu konuda kurumların yapmış olduğu iş ve işlemlerle ilgili çalışmalar anlatıldı.
  
Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesinde, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Veteriner Hekim Odası ve Mersin Üniversitesi iş birliğinde, ‘Yerel Hayvan Koruma Görevlisi Eğitimi’ düzenlendi.
 
Büyükşehir Belediyesi Nikâh ve Etkinlik Salonu’nda düzenlenen eğitim kapsamında; sokak hayvanı gönüllülerine; sokakta yaşayan sahipsiz canların bakım ve beslenmesi, kısırlaştırılması ve korunması ile ilgili bilgiler aktarıldı. Eğitimde; katılımcılara ‘5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve 7332 sayılı Kanun’, ‘Kedi ve Köpek Davranışları’, ‘Kedi ve Köpeklerin Beslenmesi’, ‘Hayvan Hastalıklarının Tanınması’, ‘Kısırlaştırma’, ‘İşaretleme’, ‘Aşılama’ ve ‘Sahiplendirme’ konularında ilgili kurumlar tarafından görevlendirilen eğitmenler tarafından eğitim verildi. Etkinlik bitiminde gönüllüler, sokak canlarını beslerken karşılaştıkları problemleri uzmanlara danıştılar.
 
5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve 7332 sayılı kanun, Kedi ve Köpek Davranışları, Kedi ve Köpeklerin Beslenmesi, Hayvan Hastalıklarının Tanınması, Kısırlaştırma, İşaretleme, Aşılama Ve Sahiplendirme konularında ilgili kurumlar tarafından görevlendirilen eğitmenler tarafından eğitim verildi.
 
Etkinlikte, katılımcılar Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü tarafından verilen Yerel Hayvan Koruma Görevlisi Kimlik Kartları için form doldurdu. 1 yıl boyunca geçerli olan bu kimlik sayesinde gönüllüler, kendi bölge ve mahallesinde bulunan sahipsiz canların bakım ve sorumluluğunu üstlenebilecek. Aşı, mama, kısırlaştırma gibi ihtiyaçları da, yerel yönetimle iş birliği içerisinde gerçekleştirebilecek.
 
Yıkılmaz: “Vatandaşımızla ortak alınmış kararlarla hizmet uyguluyoruz”
Evcil ve Sahipsiz Hayvanlar Şube Müdürü Hünkar Yıkılmaz, Büyükşehir Belediyeleri’nin 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na göre; sokak hayvanlarının kısırlaştırılması ve aşılanması, sahiplendirilmesi, sahiplendirilemeyen hayvanların ise besleme ve bakımlarının yapıldıktan sonra alındıkları ortama bırakılmasından sorumlu olduklarını dile getirdi.
 
Sokak canlarının barınma ve beslenme ihtiyacını karşılarken en büyük paydaşlarının, yerel hayvan koruma gönüllüleri olduğunu belirten Yıkılmaz, “Büyükşehir Belediyesi olarak Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü, Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Veteriner Hekim Odası ve Mersin Üniversitesi’nden görevlendirilmiş olan eğitmenler tarafından, yarım günlük bir eğitim vererek, yerel hayvan koruma görevlisi adlarına kimlik kartı çıkartılmasını sağlayacağız.  Diğer konularda olduğu gibi Büyükşehir Belediyesi, sokak hayvanlarına yönelik iş ve işlemleri paydaşlarının görüşleri doğrultusunda yapıyor. Dolayısıyla ortak alınmış kararlar doğrultusunda gerçekleştirilen hizmetler de, ister istemez vatandaşı daha memnun ediyor. Biz vatandaşı dinliyoruz. Eksik olduğumuz hususları iyileştirmeye yönelik çalışmaları yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
 
Civaoğlu: “Yerel yönetimle temas halinde olmak gurur verici”
5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında katılımcılara bilgi veren ve sokak hayvanları için yapılan uygulamalarda Büyükşehir Belediyesi, İl Emniyet Müdürlüğü HAYDİ ekibi, İlçe Tarım Müdürlükleri ve gönüllülerle sürekli dirsek teması halinde çalıştıklarını kaydeden Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nde görev yapan Deren Civaoğlu, Mersin’de patili dostlar için en güzel çalışmalardan bir tanesi olan Patifest’i de çok beğendiğini söyleyerek, “İnsanlar için yapılan bir festivalden ziyade, hayvanlar için yapılan bir festivali düşünebiliyor musunuz Türkiye’de? Mersin bir ilki yaşıyor. Bizim için yerel yönetimle dirsek dirseğe temas halinde olmak, ortak paydada buluşabilmek gurur verici” dedi.
 
Yapılan eğitimlerin gönüllüler için oldukça faydalı olduğunu belirten Civaoğlu, “Bizler sokakta hayvanlara bakıyor ve onları seviyoruz. Ancak nasıl ki üniversiteden mezun olduğumuzda teoride her şeyi biliyorsak, pratikte eksiğimiz varsa bu eğitimlerde onlara mevzuatı anlatıyoruz. Onlar da bu eğitimlerle kendi haklarını, hayvanların haklarını nasıl savunabilirler bunu öğreniyorlar.  Bu yüzden 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve buna istinaden çıkartılan mevzuatla ilgili bilgilendirme yaptık” dedi.
 
Katılımcılar, etkinliği çok faydalı buldu
Eşiyle birlikte sokak hayvanları gönüllüsü olan Saadet Baytaşoğlu, eğitimi oldukça yararlı bulduğunu söyleyerek, “Eğitim sayesinde, zorda kaldığımız zaman nereye başvuracağımızı ve ne yapacağımızı öğrendik. Büyükşehir Belediyesi’nin barınağından oldukça memnunuz. Her konuda bize yardımcı oluyorlar. Şu anda 3 ayaklı bir canımız barınakta yatıyor. Onu ziyaret ettiğimizde çok güzel bakıldığını görüyoruz” dedi. Eşiyle birlikte sokak canlarından 10 köpek ve 50 kediye baktıklarını belirten Baytaşoğlu, “Büyükşehir Belediyesi ile ilgili hiçbir sıkıntımız yok. Herkes elinden geleni yapıyor, ancak halkın eğitilmesi lazım. Büyükşehir Belediyesi, imkânları dâhilinde her şeyi yapıyor” diye konuştu.
Katılımcılardan Serap Çetinalp, etkinlik sayesinde bilmediği birçok bilgiyi öğrendiğini ifade etti. Çetinalp, kendisinin de sokaktan bir can sahiplendiğini ve onunla birlikte yaşamaya başladıktan sonra, sokak hayvanları konusunda daha duyarlı olduğunu dile getirdi. Büyükşehir Belediyesi’nin sokak canları ile ilgili çok güzel çalışmaları olduğunu kaydeden Çetinalp, arkadaşıyla yapmış olduğu bir sohbete değinerek, “Emirler Köyü’nde 2 arkadaşım yaşıyor. Oraya dışarıdan çok sayıda hayvan geliyor ve içlerinde hasta olanlar da var. Büyükşehir Belediyesi’ni arayınca hemen ilgilenmişler ve tedavilerini yapmışlar. Tedavileri bitince de aynı yere bırakmışlar” dedi. Çetinalp, Büyükşehir’in düzenlemiş olduğu Patifest’in de çok hoşuna gittiğini söyleyerek, bu uygulamalar sayesinde sokak hayvanlarına olan ilginin arttığını ifade etti.
 
Katılımcılardan Zeliha Gündüzalp ise, etkinliği dört gözle beklediğini belirterek, “Sokak canları için birçok bilgi öğrendik. Ben de gönüllüyüm. Evde 2 tane köpeğim var. Sokakta da bir sürü kedi ve köpek besliyorum. Buradan alacağım eğitim ve kartın bana çok faydası olacağını düşünüyorum. Vahap Başkanımızı gerçekten çok seviyorum. Yaptığı işler muazzam. Başkanımızın hayvanlarla ilgili çok güzel projeleri var. Sokak canlarının bakımları, klinikleri, kedi evleri gibi birçok hizmet yapıyor” dedi.
 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Mersin’in Erdemli İlçesi Çeşmeli Mahallesinde Kazadan Sonra Devrilen Elektrik Direği Sebebiyle Mahalleye Saatlerce Elektrik Verilemedi
Mersinli Balık Avcıları Dikkat, Balon Balığında Teşvik Ödemeleri Belli Oldu
Mersin Silifke Narlıkuyu’da Kayıplara Karışan Aracın Çarptığı Motosikletin Sürücüsü Osman Bulut Hayatını Kaybetti
Mersin’de Acı Olay, 18 Yaşındaki Genç Canına Kıydı
Mersin’de Seyir Halindeyken Lastiği Patlayan Kamyonetin Devrilmesi Sonucu İbrahim Öztürk Hayatını Kaybetti
Mersin Genelinde Sıcak Hava ve Toz Taşınımı Etkili Oldu, Ortaya Çıkan Sinekler Vatandaşlara Zor Anlar Yaşattı
Büyükşehir Çocuk Gelişim Merkezleri’nde 23 Nisan Sevinci, Ebeveynler Büyükşehir Sayesinde Eski Bayramları Hatırladı
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Destekleriyle Tarsus’ta Sanatsal Etkinlikler Artıyor
Mersin Büyükşehir’den Gençlere Fırsat, Büyükşehir’in Ücretsiz Fiziki Yeterlilik Kursu İle Gençler Çok Rahat
Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi İle MIP Arasındaki İşbirliğinin Güçlenerek Artması Adına Yapılan Toplantı Gerçekleştirildi