Mersin Büyükşehir’in Ceviz Soyma Makinesi İle 5 Günlük İş 1 Saate İniyor

Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi, üreticilere alet-ekipman desteğini sürdürüyor.

27 Eylül 2022 Salı, 21:36
Mersin Büyükşehir’in Ceviz Soyma Makinesi İle 5 Günlük İş 1 Saate İniyor
-


Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
Bu destekler kapsamında ceviz soyma makinesini kullanan ceviz üreticilerinin ortalama 3 ile 5 gün aralığında yaptığı işi, makine 1 saatte yapıyor. Üretici bu sayede hem zamandan, hem de iş gücünden tasarruf sağlarken, ürünlerini de kısa sürede piyasaya ulaştırabiliyor.

Makine kuruldu, kadınlar ceviz lekesinden kurtuldu

Ekipman desteğinden Ayvagediği’ndeki ceviz üreticileri de yararlandı. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin, Toroslar S.S. Ayvagediği Sulama Kooperatifi’ne teslim ettiği ceviz soyma makinesi, üreticinin yüzünü güldürdü. Makine gelir gelmez çalıştıran üreticiler hem zamandan, hem de iş gücünden tasarruf etmenin mutluluğunu yaşarken, ellerinden aylarca çıkmayan ceviz lekesinden de kurtulmuş oldu.

Sadece 10 dekarlık bir bahçeden toplanacak meyve ağırlığının, yetiştirilen çeşitlere göre 5 bin ile 7 bin kg arasında olduğu düşünülürse, söz konusu ağırlıktaki cevizleri soymak üreticilerin günlerini alıyordu. Büyükşehir Belediyesi’nin teslim ettiği ortalama 900-1000 kilogram ceviz kavlatma kapasitesine sahip makine sayesinde, artık üreticiler günlerce uğraşmak yerine 1 saatte tüm cevizlerini soyabiliyor.

Hem zamandan kazanıyorlar, hem iş aksamaları olmuyor

Büyükşehir Belediyesi, proje kapsamında 2022 yılı içerisinde Toroslar S.S. Ayvagediği Sulama Kooperatifi, Mut S.S. Dağ Pazarı Sulama Kooperatifi ve Gülnar S.S. Yassıbağ Sulama Kooperatifine 1’er adet olmak üzere, toplamda 3 adet ceviz soyma makinesi desteği sağladı.
Ayvagediği Mahallesi Muhtarı Ayhan Gümeli, mahallesine gelen ceviz soyma makinesi desteği için teşekkürlerini ileterek, “Bu işi yapan vatandaşlar elini boyuyor. Bir topluma girdiği zaman, bunu saklama mecburiyetinde kalıyor. Şu an çuvala döküp düğmeye bastığı zaman işi bitiyor. Mesela bir vatandaşın 10 çuval cevizi varsa ve 3 günde soyuyorsa, artık 1-1.5 saatte bitiyor işi. Hem zamandan kazanıyorlar, hem iş aksamaları da olmuyor” dedi.

“4-5 günlük işi 1 saatte yapıyoruz”

15 yıldır ceviz işi ile uğraştığını söyleyen Şerife Erdoğan’ın en çok sevindiği nokta ise, artık ellerinde ceviz lekesi olmayacak olması. Erdoğan, “15 yıldır uğraşıyorum, rezil oluyordum, komşularımdan yardım bekliyordum. Sabah geldik, çok memnun kaldım. 5 günde soyuyorduk, ama bugün bir saatte hallolacak” ifadelerini kullandı.

1970 yılından beri yaylada olduğunu söyleyen üreticilerden Ahmet Baygın, “25 yıldır ceviz işi ile uğraşıyorum. Ortalama 300 kilogram kadar cevizim çıkıyor. 4-5 günde ancak soyuyorduk. Eleman yok bizde, fazla nüfus da yok. Ama şimdi sağ olsun Vahap Seçer Başkanımız makine getirdi. Teşekkür ediyoruz hizmetleri için. Şimdi bir saatte işim bitecek. Hem zamandan kazanacağım, hem ekonomiden kazanacağım” diye konuştu.
Emine Köz de ortalama bir hafta ceviz soyma işiyle uğraştığını söyleyerek, “Cevizi topluyoruz, çok zor şartlar altında ellerimizle soyuyorduk. Makinemiz geldi, memnunuz. 10 gün 15 gün uğraşıyorduk. Şimdi bir saatte soyulacak. Makineyi gönderdiği için Vahap Başkanımızdan Allah razı olsun. Her zaman desteğini görüyoruz” ifadelerine yer verdi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Cumhur İttifakı Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Serdar Soydan İşçi Kıyımı Söylentilerini Net Bir Dille Yalanladı
Başkan Seçer, Mersin Halkıyla Bir Araya Gelmeyi Sürdürüyor
CHP Tarsus Belediye Başkan Adayı Ali Boltaç Seçim Çalışmalarını Sürdürüyor
Carettalar Gölgaşı Bld. Ted Ankara’ya Fark Attı, MSK’nın Galibiyet Serisi Sürüyor
Akdeniz Belediye Başkanı Gültak, 31 Mart Seçimlerindeki Rakiplerine Seslendi
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Now Tv’de İlker Karagöz’e Konuştu
Büyükşehir’den Mersin’in Doğu Girişine Gerdanlık Gibi Yol, Liman Yolu Yenilendi
Mersin’in Mut İlçesinde Devrilen Tarım Aracının Sürücüsü Hüseyin Bozca Hayatını Kaybetti
Başkan Seçer, Atıksu Arıtma Tesisi Ve Tarımsal Destek İçin Gülnarlılarla Buluştu
Mersin Büyükşehir, Sokak Canları İçin Gönüllülerle İş Birliğine Devam Ediyor