Mersin Büyükşehir’in Tarımsal Destekleri Sürüyor, Üreticiler Büyükşehir’in Desteği İle Hem Zaman Hem Maddi Kazanç Sağlıyor

Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nın tarım bölgelerindeki üreticilerin yoğun çalışmalardan kurtularak rahatlamalarını sağlayan modern ekipman destekleri devam ediyor.

23 Mayıs 2024 Perşembe, 11:25
Mersin Büyükşehir’in Tarımsal Destekleri Sürüyor, Üreticiler Büyükşehir’in Desteği İle Hem Zaman Hem Maddi Kazanç Sağlıyor
-

Her bölgenin üretim özelliğine göre ekipman desteği yapan Büyükşehir, Mut ilçesi Esençay Mahallesi’ne erik boylama makinesi desteğinde bulundu.  Boylama makinesi sayesinde hem yoğun iş gücü hafifliyor hem de boy sınıflandırılması hatasız yapılıyor.
 
 
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin tarımsal destekleriyle üreticinin yüzü gülüyor. Tarsus’tan Anamur’a kadar her bölgenin üretim özelliğine göre ekipman desteği yapan Büyükşehir, Mut ilçesi Esençay Mahallesi’ne erik boylama makinesi desteğinde bulundu. 
 
Maliyet ve iş gücü azalıyor
Büyükşehir Belediyesi’nin, tarım bölgelerindeki üreticilerin yoğun iş gücünü azaltmasını sağlayan modern ekipman destekleri devam ediyor. Büyükşehir’in destekleri sayesinde ürün ve kalite kaybı asgariye inerek zamandan tasarruf sağlanıyor. Mut Esençay Sulama Kooperatifi’ne teslim edilen erik boylama makinesi sayesinde 5-6 kişinin yapacağı boylama işi 1 saatte bitiyor. Büyükşehir yıl içinde Mut ilçesinde ayrıca Çınarlı, Çortak, Yeşilyurt ve Gençali Mahallelerine de erik boylama makinesi desteğinde bulunmuştu.
 
Topkara: “Saatte ortalama 1500 kilogram ürün boylanabiliyor”
Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nda Ziraat Mühendisi olarak görev yapan Hüseyin Topkara, tarımsal kalkınma, tarımsal sulama kooperatifleri aracılığıyla makine ekipman desteklerine devam ettiklerini anlatarak, “Kooperatifler aracılığıyla verme nedenimiz ortak kullanım olması ve üreticilerin ürünlerine katma değer sağlanması. Destek sağlamış olduğumuz makinelerde saatte ortalama 1500 kilogram ürün boylanabiliyor. Bu da günlük 5-6 işçinin 1 günde yapacağı işe karşılık geliyor. Zamandan ve işçilikten kazanç sağlanıyor. 2024 yılı içerisinde erik üretimin yoğun olduğu ve talepleri olan mahallelerimize erik boylama makinesi destekleri vermeye çalıştık. Esençay, Çınarlı, Çortak, Yeşilyurt ve Gençali Mahallelerine makine teslimi yaptık. Genelde Mut bölgesinden oldu çünkü buralarda erik üretimi fazla. İlerleyen süreçler içerisinde makine desteklerimiz küçük ve orta ölçekli üreticilerimiz için devam edecek” dedi.
 
“Bu destek hem zamandan hem de maddi açıdan tasarruf sağladı”
Mut İlçesi Esençay Mahalle Muhtarı ve Mut Esençay Sulama Kooperatifi Başkanı Kadir Turan, erik toplama ve ardından da yaptıkları seçme işlemi hakkında bilgiler vererek,  “Erik, işçiliği zor bir meyvedir ve seçim işi de çok zordur. O yüzden mahallelilerimiz; ‘Erik Boylama makinesini talep edelim’ dediler. Ben de Başkanımdan talep ettim. Başkanım sağ olsun, var olsun makinemizi verdi. Bu bize hem zamandan hem de maddi açıdan tasarruf sağladı. Başkanımızın mahallemize sulama borusu konularında da büyük desteği oldu. Başkanımızdan hangi projeyi talep ettiysek bizi eli boş döndürmedi. Başkanımız her zaman çiftçinin, üreticinin yanında ve üreticiyi, çiftçiyi seviyor. Desteklerinden dolayı kendilerine çok teşekkür ediyorum” dedi.
 
“Bu makina çıkalı işimiz iyileşti ve kolaylaştı”
Sevgi Çay erik, kayısı, incir ve zeytin üreticiliği yaptıklarını anlatarak, “Çocukluğumuzdan beri çiftçilikle uğraşıyoruz. Eriklerimizi önceden elimizle seçiyorduk ve zordu. Ama makine işimizi çok kolaylaştırdı. Vahap Seçer Başkanımıza çok teşekkür ediyoruz. Daha önceden toplayıp, getirip döküyorduk ve oradan bir bir seçiyorduk. Bu makine çıkalı işimiz iyileşti ve kolaylaştı” ifadelerine yer verdi.
 
 
“Önceden işçi bulunuyordu ama artık işçi de bulunmuyor”
Seyfettin Çay da erik boylama makinesinin sağladığı faydadan söz ederek, “Önceden işçi bulunuyordu ama artık işçi de bulunmuyor. İşçi bulunmadığı için de erik boylamasına büyük bir ihtiyaç oldu. Vahap Seçer Başkanımız bize erik boylama makinesi verdi. Memnunuz ve teşekkür ederiz. İyi oluyor. Makine ve güç bu konuda çok önemli. Önceden işçi bulunuyordu ve seçiyorlardı. Şimdi erik boylama makinesi ile çok daha güzel oluyor. Hemen eliyor ve içinden kolaylıkla alıyoruz. O konuda çok memnunuz.  Erik boylama makinesi hem zamandan hem de iş gücünden bize tasarruf sağlıyor. Bize büyük bir destek sağladı” dedi.
 
30 yıldır çiftçilik yaptığını dile getiren Yaşar Turhan, “Başkanımız desteği vermeden önce toplar getirirdik. Kaç kişiyle zor seçerdik. Şimdi kolaylaştı. İşçi bulamazdık. Vahap Seçer Başkanımız her konuda destekliyor” diye konuşurken, üreticilerden 87 yaşındaki Hüsamettin Gezer de duygularını, “Başkanımıza kucak dolusu teşekkür ederiz, çok selam söyleyin” şeklinde ifade etti.
 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Mersin Büyükşehir’in Kıyafet Evleri’nde Yine Bayram Sevinci Yaşanıyor
Mersin Büyükşehir’in Tüm Birimleri Kurban Bayramı’na Hazır, Ekipler Bayram Öncesi Tüm Hazırlıklarını Yaptı
Büyükşehir Ve Meski Yetkilileri Çamlıyayla’da Muhtarlarla Bir Araya Geldi
Üzerine Uydu Takip Cihazı Takılan ‘Kızkalesi’ Ve ‘Mersin Üniversitesi’ Denize Bırakıldı, ‘Deniz Kaplumbağalarının Uydu İle İzlenmesi Projesi’ Hayata Geçirildi
Mersin Büyükşehir’in ‘Afet Ve İmar Çalıştayı’ Kent Paydaşlarının Katılımıyla Gerçekleşti
Mersin Büyükşehir’in Gönülden Sesler Korosu’ndan ‘Mersin’de Yaz Nağmeleri’ Konseri
Başkan Vahap Seçer’den Kurban Bayramı Kutlama Mesajı
Başkan Seçer, Jandarma Genel Komutanlığı’nın 185. Kuruluş Yıl Dönümü Dolayısıyla Düzenlenen Programa Katıldı
Mersin Büyükşehir’in Çocuk Gelişim Merkezlerinde Karne Heyecanı
Mersin Büyükşehir Zabıtası Kent Huzuru İçin Çalışmalarını Titizlikle Sürdürüyor