MERSİN ÇÖPÜ 3 TANE DAHA BAT-ÇIK YAPACAK

Mersin’in çöpünden yılda 3 'Demokrasi Kavşağı Bat-Çık Projesi'ni hayata geçirecek bütçe elde edilecek

12 Aralık 2016 Pazartesi, 15:52
G: 12.12.2016 - 16:18
MERSİN ÇÖPÜ 3 TANE DAHA BAT-ÇIK YAPACAK
-

Mersin’de katı atık depolama sahasına geri dönüşüm tesisi kurarak Mersin’in çöpünden enerji üreten Eman Enerji, depolama ve üretim sahalarını gazetecilere açtı. Türkiye’de örnek projeyi hayata geçirdiklerini anlatan Eman Enerji Limited Şirketi Müdürü Cihan Yürekli, Belediyeye 24 ayda 13 milyon 794 bin 52 Türk Lirası fayda sağladıklarını bilgisini verdi. Yürekli, Mersin’in çöpünden yılda 3 adet 'Demokrasi Kavşağı Bat-Çık Projesi'ni hayata geçirecek bütçeyi kentte kazandırdıklarını kaydetti.

Eman Enerji Limited Şirketi Müdürü Cihan Yürekli, katı atık depolama, ayrıştırma ve atıktan elektrik enerjisi üretilen santralde gazetecilere teknik bilgiler verdi, merak edilen konulara açıklık getirdi.

Teknik gezinin ardından Tarsus Selçuk Han Ayana Resturant’ta gerçekleşen basın toplantısında soruları yanıtlayan Yürekli, konuşmasına İstanbul’da meydana gelen hain terör saldırısını kınayarak başladı. Saldırıda yaşamını yitiren polislere ve sivil vatandaşlara Allah’tan rahmet dileyen Yürekli, yaralılara acil şifalar, ailelere de sabır temennisinde bulundu.

EN YÜKSEK GELİR PAYINI EMAN VERDİ

Toplantının amacını basında son günlerde haklarında çıkan asılsız iddiaları yanıtlamak olarak açıklayan Eman Enerji Limited Şirketi Müdürü Cihan Yürekli, Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı Katı Atık Entegre Tesis ihalesine katılarak, 8 firma arasından en yüksek gelir payı vermeyi taahhüt eden firma olarak işi aldıklarını hatırlattı.

En yükse yüzde 42’lik gelir payını vermeyi taahhüt eden Eman’ın ihaleyi kazandığını anlatan Yürekli, “Asıl kıyamet burada koptu” diyerek sonraki süreçte bilinçli bir karalama kampanyası başlatıldığına işaret etti. Mersin’den ihaleye giren tek firma oldukları bilgisini paylaşan Yürekli, “Bizden sonraki ikinci firma yüzde 12.6, üçüncü firma yüzde 8 vermeyi taahhüt etti. Biz ise cirodan yüzde 42 gelir vermeyi taahhüt ettik” diye konuştu.

ÇEVREYE DOST, KATMA DEĞERİ YÜKSEK BİR PROJE

Mersin’de katı atık depolama sahasına geridönüşüm tesisi kurduklarını anımsatan Yürekli, elektrik enerjisi ürettiklerini ve bu tesis sayesinde varolan atıklar metal, plastik, organik madde vb. olarak ayrıştırılacak ve doğaya geri kazandırılabilir hammaddelere dönüştürdüklerini ifade etti. Ayrıca geri dönüşümün diğer bir aşaması olarak, depolama sahalarında oluşturulacak gaz sayesinde, elektrik enerjisi ürettikleri bilgisini veren Yürekli, “Proje çevre dostu ve Mersin için büyük bir proje niteliğindedir. Tesis sayesinde üretilen elektrik enerjisi enerji nakil hatları üzerinden ulusal elektrik şebekesine aktarılmaktadır. Ayrıca, işlemler sonucu oluşacak atıklardan solucanlar yardımıyla organik gübre üretilerek organik tarımın hizmetine sunulacaktır. Eman Enerji olarak çevreye, doğaya, ekonomiye ve Mersin'e katma değeri yüksek böyle bir projeyi hayata geçirmekten büyük mutluluk duymaktayız” dedi.

TÜRKİYE’DE ÖRNEK PROJE

Elektrik enerjisi üretimine başlayan tesisin Türkiye’de örnek olduğuna dikkat çeken Yürekli, ÇED raporu zorunluluğu olmayan projeleri tamamlayarak hayata geçirdiklerini belirterek, şunları söyledi:

“Mersin Büyükşehir Belediyesi ile Eman Enerji Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi arasında imzalanan Entegre Atık Değerlendirme, Geridönüşüm ve Bertaraf Tesisleri İle Düzenli Depolama Sahası Yapımı ve İşletilmesi İşine ait Sözleşme ile elektrik enerji yatırımlarımızı benzer İşlerle karşılaştırdığımızda rekor sayılabilecek bir sürede tamamladık ve elektrik enerjisi üretmeye başladık. Elektrik üretimi yatırımlarımızı, Mersin Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden aldığımız Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) gerekli değil yazılarına istinaden hızla tamamlayabildik. Sözleşmemiz gereği taahhüdümüzde bulunan diğer yatırımlar için önceden alınmış Mahalli Çevre Kurulu (MÇK) geçerli olduğuna dair Mersin Valiliği Çevre Ve Şehircilik İl Müdürlüğünden alınan yazı ile ÇED sürecini başlattık.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED genel müdürlüğünce sahalara da yapılacak işleri kapsayan yeni MÇK’lar  olmadan sürecin ilerleyemeyeceği tarafımıza bildirilmiştir. Mersin Büyükşehir Belediyesi yeni MÇK’ları almıştır. Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından alınan yeni MÇK’lardan kısa bir süre sonra Eman Enerji tarafından ÇED olumlu yazısı alınmıştır ve diğer yatırımlar başlatılmıştır.”

MERSİN MİLYON DOLARLIK KAR ELDE EDECEK

Sözleşme tarihinden itibaren geçen 24 aylık sürede Mersin Büyükşehir Belediyesine 13 milyon 794 bin 52 Türk Lirası fayda sağladıklarını dile getiren Yürekli, diğer kentlerdeki çalışmalarla karşılaştırmalara da yaparak, şu bilgileri verdi:

“Kasım 2016 ayına ait istihkakta belediye ödenecek pay 913 bin 127 Türk Lirası olarak gerçekleşmiştir. Diğer yatırımların tamamlanmasıyla bu rakamın aylık 1 milyon 500.000 Türk Lirası seviyesine ulaşacağını hesaplıyoruz. Antalya Büyükşehir Belediyesi benzer işten aylık 160 bin Türk Lirası gelir beklemektir. Bu bilgi belediyeye ait internet sitesinden görülebilir.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi benzer işten yılda 1 milyon 400 Türk Lirası civarında gelir beklemektedir. Mersin Büyükşehir Belediyesine ait sahalara günlük ortalama  bin 500 ton atık gelmektedir. Antalya Büyükşehir Belediyesine ait sahalara günlük ortalama 2 bin ton atık gelmektedir. İstanbul Büyükşehir Belediyesine ait sahalara günlük ortalama 12 bin ton atık gelmektedir. Şartnameye göre belediyeye yılın sonunda ödeme yapılacak iken aylık ödeme yapılmaktadır. Ayrıca ihale kapsamında olmamasına rağmen 5 adet katı atık aktarma istasyonu tesis edilerek Mersin Büyükşehir Belediyesine hibe edilecektir.”

Son günlerde sosyal medya üzerinden kendilerine yönelik karalama kampanyalarının sürdüğüne dikkat çeken Yürekli, her iddiayı tek tek yanıt verdiği konuşmasında; işlerini en iyi şekilde yapma gayreti içerisinde olduklarını belirterek, “Meyve veren ağaç taşlanır” yorumunu yaptı.

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Mersin-Tarsus-Yenice Tren Seferleri 22 Nisan Günü Kapanıyor, TOK Otobüsleri Kooperatifi’nden Ek Sefer Açıklaması
Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’i Ağırladı
Başkan Seçer, İlçe Belediye Başkanları Ve Büyükşehir Belediye Meclisi Üyeleri İle Bir Araya Geldi
MESKİ, Pamukluk İçme Suyu Arıtma Tesisi Projesi’nde Önemli Bir Aşama Daha Kaydetti
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Nisan Ayı 2. Birleşimi Gerçekleşti, 2023 Yılı Faaliyet Raporu Oy Çokluğuyla Kabul Edildi
Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu’ndan Mersin İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk’e Ziyaret
Mersin’in Tanınan İsmi Gazeteci-TV Programcısı Ahmet Özdemir Hastaneye Kaldırıldı
Mersin Mezitli Soli’de Kaldırımda Duran Bank 2 Kişi Tarafından Çalındı
Mersin Büyükşehir’in Maharetli Ustaları Ekipmanları Baştan Sona Yeniliyor, Maharetli Ustalar Maliyeti Azaltıyor Kesintisiz Hizmet Sağlıyor
Başkan Seçer’den İlçe Belediye Başkanlarına Ziyaret: “Her Zaman Yanı Başınızdayım”