Mersin Kadın Daire Başkanları Kadınlar İçin Söyledi

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ve eşi Meral Seçer, Büyükşehir tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen sanat ve müzik dolu programda Mersinli kadınlar ile bir araya geldi.

09 Mart 2020 Pazartesi, 10:47
Mersin Kadın Daire Başkanları Kadınlar İçin Söyledi
-

Mersin Devlet Opera ve Balesi Orkestrası’nın kadın sanatçıları ile birlikte sahne alan Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı ve opera sanatçısı Bengi İspir Özdülger’in solist olarak yer aldığı konserde, dinleyiciler Özdülger’in sesi ile adeta büyülendi.
Gecede ayrıca Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanı Ceren Derkuş’un da aralarında bulunduğu ve kadın muhtarlardan oluşan Türk Sanat Müziği Korosu sahne aldı. Başkan Seçer ve eşi Meral Seçer koroya katılarak, “Bir Yangının Külünü” adlı parçayı söyledi. Başkan Seçer ve eşi Meral Seçer’e tüm salon eşlik etti.
Başkan Seçer, kadınların özgürce yaşamaları gerektiğine vurgu yaparak “Özgürce yaşayın. İstediğiniz gibi yaşayın, istediğiniz gibi giyinin. Bu özgürlük sizlere Anayasa tarafından sağlanmış. İsterseniz başı açık gezersiniz, isterseniz başınıza eşarp geçirirsiniz, örtü takarsınız. Hepinize saygım var. Bizim felsefemiz bu. Sizleri çok seviyorum” dedi.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ve eşi Meral Seçer, Büyükşehir Belediyesi tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen sanat ve müzik dolu programda Mersinli kadınlar ile bir araya geldi. Gecede kadın sanatçılar eserlerini kadınlar için seslendirirken, Büyükşehir’in kadın daire başkanları da şarkıları yine kadınlar için söyledi.
Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen programa Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ve eşi Meral Seçer, Mersin eski Valisi Akif Tığ, Mersin Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz ve eşi, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Olcay Tok ve eşi, CHP Parti Meclis Üyesi Fatma Güner, CHP Yenişehir İlçe Başkanı Tayar Tahiroğlu, Büyükşehir Belediyesi genel sekreter yardımcıları ve eşleri ile çok sayıda bürokrat, meclis üyeleri ve Mersinli kadınlar katıldı. Başkan Seçer, girişte yer alan ve farklı zaman ve mekanlarda Mersinli kadınlarla bir araya geldiğinde çekilmiş olduğu fotoğrafların yer aldığı sergiyi gezdi. Sergide toplam 21 eser yer aldı. Programa gelen kadınlara Büyükşehir Belediyesi tarafından karanfil hediye edildi.
“Bu coğrafyada kadın olmak zor”
Başkan Seçer, tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayarak, bu coğrafyada kadın olmanın zorluğuna değindi. Acının, yoksulluğun, savaşın ve gözyaşının ilk olarak kadınları vurduğunu ifade eden Seçer, “Bu coğrafyada kadın olmak zor bir durum. Bir söz vardır. Anneler tektir. Herkesin annesi birdir. Çünkü her çocuğun bir annesi vardır. Ana yüreği vardır. Kadın olmak vardır. Savaşın olduğu yerde, acının, gözyaşının olduğu yerde en büyük darbe annelere gelir. İşte onun için bu coğrafyada kadın olmak çok zor. Aile içi şiddete maruz kalan kadınlarımız. Vefasız, cahil, kişiliksiz kocaların derdini yine kadınlarımız çekiyor. Hayata dair olumsuzlukların en önce etkilediği kitle değerli kadınlarımız. Analarımız, bacılarımız, yârimiz, sevgilimiz her şeyimiz. Evimizin direği, çocuklarımızın anası. O direk çöktüğü zaman evin damı da başımıza çöküyor. Bir ailede aile babayı kaybettiği zaman, anne çocukları kanatlarının altına alabiliyor. Ailenin devamı olabiliyor ama anne öldüğü zaman, o ailenin dağılması kaçınılmaz oluyor. Onun için sizleri başkanınız olarak çok seviyorum. Kadınlarımızı çok önemsiyoruz” diye konuştu.
“Dünya kadının değerini bilmezken, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk 1930’lu yıllarda kadın seçmeli ve seçilmeli demiş”
Türk kadınının Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk sayesinde birçok hakka daha erken sahip olduğunu ifade eden Seçer, şöyle devam etti:
“Bu coğrafyada kadın olmak zor ama iyi ki Türk kadınları bu kadim coğrafyada, Ulu Önder’in kurduğu laik Türkiye Cumhuriyeti çatısı altında yaşıyor. Bakın bu bölgede, bizim gibi Müslüman ülkeler arasında, yine de çok daha farklı gelişmeler bekliyoruz ama Türkiye’de kadın olmak, Orta Doğu’da diğer mukayese edebileceğimiz ülkelerde kadın olmaya göre çok daha fazla ayrıcalıklı bir durum. Bunun da değerini kıymetini bilmek lazım. Dünya kadının değerini bilmezken, kadın bir eşya gibi görülürken, yine Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk 1930’lu yıllarda kadın seçmeli ve seçilmeli demiş. İlk kadın belediye başkanı, bugün benim yaptığım göreve eşdeğer görev yapan ilk kadın belediye başkanı 1930’lu yıllarda, Artvin’de Yusufeli’nde, Kızılkaya diye bir beldede 1930’da belediye başkanı seçiliyor. Biliyorsunuz ilk il belediye başkanı sadece Türkiye’de değil İslam coğrafyasında, Mersin’de Müfide. 1950’li yıllarda. Çok önemli örnekler. 1935’te meclise giriyor kadın. 17 milletvekiliyle. O tarihlerde. Bizim şu anda 600 üyeli parlamentomuz var, o zaman üye sayısı 200’lü, 300’lü rakamlarda. 600 üyeli parlamentoda ancak şu anda parlamentoda 102 milletvekilimiz var. Bunun kıymetini bilmek lazım.”
“Kadın çalışma hayatında, sosyal hayatta, sanatta, kültürde, siyasette, karar alma mekanizmalarında olmalı”
Cumhuriyetin değerlerini bilmek gerektiğine değinen Seçer, “Modern, çağdaş, bilimi önceleyen, bilimi mürşit edinen, bu laik Cumhuriyete hep beraber sahip olmamız lazım. Cumhuriyet bize şunu getiriyor; kadın çalışma hayatında olmalı, kadın sosyal hayatta olmalı, sanatta, kültürde olmalı. Siyasette, karar alma mekanizmalarında olmalı. O yılların resimlerine bakın. 1940’lı, 50’li, 60’lı yılların resimlerini arşivlerden çıkarın. O zaman Türkiye’de kadın olmak, Cumhuriyet sayesinde, dünya ile mukayese ettiğiniz zaman ne kadar farklı bir ayrıcalık olduğunu görürsünüz. Kadınlarımız yurtdışına göndermiş. Master yapsın, ihtisas yapsın, doktorasını yapsın. Çok değerli bilim yuvalarında eğitim alsın diye. O tarihlerde bunlar düşünülüyor. Kadın eve kapatılamaz, kadının ayaklarına pranga vurulamaz. Ben belediye başkanınız olarak anlayışım şu. Daha sizin değerli oylarınızla, desteğinizle, belediye başkanınız olmadan, kadını önceleyeceğimi söyledim, bunun sözünü verdim ve bir bir yerine getiriyorum, getirmeye de devam edeceğim” dedi.
“Kadınlarımız ekonomik özgürlüğüne kavuşsun, kadınlarımız kendini daha iyi hissetsin”
Büyükşehir Belediyesi olarak kadınlara yönelik hayata geçirilen ilklerden ve diğer hizmetlerden söz eden Seçer, “Türkiye’de hiçbir belediyede yok ama şu anda Mersin’de Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı var. Tamamen kadınların, çocukların, ailelerin sorunları ile ilgilenen, onlara her alanda destek veren, onların ekonomik hayata katılmasında, ailevi, hukuki, toplumsal sorunlar ile baş etmesinde önemli katkılar yapıyoruz ve daire başkanımız kadın. Kadın kooperatifleri kuralım dedik, kurduk. Çok teşekkür ediyorum sevgili eşim de bir gönüllü olarak bu iş için öncülük yaptı, çalışıyor. Tüm çalışma arkadaşlarına, kendilerine teşekkür ediyorum. Kadınlarımız ekonomik özgürlüğüne kavuşsun, kadınlarımız kendini daha iyi hissetsin diye yapıyoruz bunları. En tepe yönetimlerde. Bakın benim başkan vekilim Gülcan Hanım” diye belirtti.
Kadınların çalışma hayatının içinde yer almalarının önemine de değinen Başkan Seçer, Büyükşehir’de Makina İkmal Dairesi başta olmak üzere birçok daireyi kadınlara emanet ettiğini vurguladı. Seçer, “Kadın annedir, kadından kötü insan çıkmaz. Kadın annedir. 9 ay bebeğini taşıyor. Kadından hain çıkmaz, vatanını, memleketini herkesten daha çok kollar, sever. Ulusal Kurtuluş Savaşı’na bakın mermileri sırtında taşımışlar. Toplamda 9 dairede. Muhtarlık İşleri Daire Başkanımız. 805 mahallemiz var. Toroslar’ın eteklerinden, Çamlıyayla’nın eteklerine kadar, İnköyü’ne kadar, Kızılkaya’sına kadar, Tepeköyü’ne kadar bütün muhtarlar ile ilgilenen bir kadın daire başkanımız. Bunlar önemli, bunlar çok önemli. Bunların sayısını artıracağız. Kadını çalışma hayatına katacağız” diye belirtti.
“Biraz da kadınların ayrıcalıklı olduğu bir şehirde yaşayın”
Kadınlara yönelik uyguladığı pozitif ayrımcılıktan dolayı, erkeklerden duyduğu serzenişleri de esprili bir dille anlatan Seçer, “Şimdi şöyle bir fikir gelişti, erkekler beni sevmemeye başladı. Oy kaybediyorum farkındayım. Ama kadınlar bu açığı kapatacak. Ben Evvel Allah buna inanıyorum. Aklın yolu bir. Bir tanesi geçen beni yolda çevirdi. Dedi ki ‘Hep kadınları iş alıyorsun Sayın Başkan. Vallahi komplekse girdik. Mersin’de kadın olmak bir ayrıcalık.’ dedi. Dedim ki; ‘Yani yıllardır erkek olmak bu ülkede ayrıcalık, niye katlanamıyorsunuz? Biraz da kadınların ayrıcalıklı olduğu bir şehirde yaşayın. Ne olacak sanki.’ Kadınlarımızı seviyoruz, her şeye layıksınız. Mersin’de mutlu olun. Analarıma, bacılarıma, kardeşlerime, kızlarıma sesleniyorum; Mersin’de mutlu olun. Mersin’de yaşayan vatandaşlarımız her şeye layık. Gelecek bugünden çok daha güzel olacak. Özgürce yaşayın. İstediğiniz gibi yaşayın, istediğiniz gibi giyinin. İnsanlara ırkından, mezhebinden, meşrebinden, fakirliğinden, zenginliğinden dolayı bir ayrımcılık yok. Bizim felsefemiz bu. Sizleri çok seviyorum, sizleri çok sayıyorum. Gününüzü kutluyorum. Hepinizi kucaklıyorum” dedi.
Büyükşehir’in Kadın Daire Başkanları kadınlara müzik ziyafeti yaşattı
Başkan Seçer’in konuşmasının ardından, Mersin Devlet Opera ve Balesi Orkestrası’nın kadın sanatçıları sahne aldı. Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı ve opera sanatçısı Bengi İspir Özdülger’in solist olarak yer aldığı konserde, dinleyiciler Özdülger’in sesi ile adeta büyülendi. Özdülger, ‘Papatya Gibisin Beyaz ve İnce’, ‘Dinle Sevgili Dinle Çok Zaman Var Yalnızım’, ‘Fikrimin İnce Gülü’, ‘Nazende Sevgilim’ gibi birbirinden güzel parçaları seslendirirken, kadınlar da hep bir ağızdan şarkılara eşlik etti. Özdülger’in performansı dinleyenler tarafından dakikalarca alkışlandı.
Ardından Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanı Ceren Derkuş’un da aralarından bulunduğu ve kadın muhtarlardan oluşan Türk Sanat Müziği Korosu sahne aldı. TSM Korosu, ‘Duydum Ki Unutmuşsun’, ‘Şarkılar Seni Söyler Dillerde Nağme Adın’, ‘Hatırla Sevgili’, ‘Sevemez Kimse Seni Benim Sevdiğim Kadar’ gibi pek çok eseri Kadınlar Günü için söyledi.
Başkan Seçer ve eşi Meral Seçer de koro ile birlikte şarkı söyledi
Başkan Seçer ve eşi Meral Seçer koroya katılarak, son şarkıyı hep birlikte söyledi. ‘Bir Yangının Külünü’ adlı parçayı koro ile birlikte hep beraber söyleyen Başkan Seçer ve eşi Meral Seçer’e tüm salon eşlik etti. Başkan Seçer, sanat ve müzikle dolu gecede, sahne alan tüm kadınlara çiçek takdiminde bulundu ve program sona erdi.
Kadınlara 5 bin çiçek dağıtıldı
Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kadınlara çiçek hediye edildi. Mersinden Koop Kadın Kooperatifi bünyesinde çalışmalar yürüten kadınların emeğiyle hazırlan çiçekler, Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı’nın emekçi kadınları tarafından dağıtıldı. Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı’nın çalışan kadınları, Toroslar İlçesi Halkkent ve Demirtaş Mahallelerindeki pazar yerlerinde, Forum AVM ve Özgecan Aslan Barış Meydanı’nda düzenlenen “Emekteyiz” etkinliğinde, kadınlara 5 bin adet çiçek dağıttı.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Tren Seferlerinin Durdurulması Kararı Üzerine, Mersin Büyükşehir Devreye Girdi: Tarsus-Mersin Arasında Seferler Artırıldı
Başkan Seçer, Sözcü Tv’de Başkent Kulisleri’ne Konuk Oldu Mersinlilere Çağrı Yaptı; “Beni Denetleyin”
Tarsus Ticaret Borsası Personelleri, Hizmet İçi Eğitimleri Çerçevesinde İsg Uzmanı Kıymet Uguz Tarafından ‘Temel İş Sağlığı Ve Güvenliği” Konusunda Eğitimi Aldı
Tarsus İlçe İnsan Hakları Kurulu üyeleri Türk Polis Teşkilatı'nın Kuruluş Yıl Dönümü Kutladı
Mersin’de Çocuklar İçin 23 Nisan’ın Ruhuna Yaraşır Bir Festival: 23 Nisan Uluslararası Çocuk Festivali
Toplu Taşıma Kooperatifleri İle Bir Toplantı Gerçekleştiren Büyükşehir Zabıta Dairesi Başkanlığı, Yaz Sezonunda Vatandaş Odaklı Hizmet Anlayışını Ön Planda Tutma Hedeflerini Ele Aldı
Mersin-Tarsus-Yenice Tren Seferleri 22 Nisan Günü Kapanıyor, TOK Otobüsleri Kooperatifi’nden Ek Sefer Açıklaması
Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’i Ağırladı
Başkan Seçer, İlçe Belediye Başkanları Ve Büyükşehir Belediye Meclisi Üyeleri İle Bir Araya Geldi
MESKİ, Pamukluk İçme Suyu Arıtma Tesisi Projesi’nde Önemli Bir Aşama Daha Kaydetti