Mersin'in Silifke ilçesinde, limon ihracatı Irak'a başladı. İhracatçılar, Rusya'nın limon alımında yaşanan duraksamanın kendilerini olumsuz etkilediğini belirtiyor. Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can, bu yıl 20 bin dönüm alandan 80 bin ton limon hasadı yapılacağını ifade etti. Limonun yalnızca Irak'a 1 lira 50 kuruştan gönderilmesi bekleniyor.
Mahire Can, “Üretilen limonun yüzde 10’u hasat edilir edilmez piyasaya arz ediliyor. Kalan yüzde 90’lık kısmı ise uygun koşullarda depolanıyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da 30 bin ton limon ihraç edilmesi hedefleniyor. Ancak Rusya’ya limon ihracatı şu an yok. Önümüzdeki günlerde Rusya’ya limon ihracatının başlayacağını umuyoruz. Şu an sadece Irak’a ihracat var” dedi.
Yatak limonlar, uygun muhafaza koşullarında depolanarak dalında satılan limonlara göre daha yüksek kazanç sağlıyor. Can, Silifke'deki rüzgarların limonların depoda dayanma süresini artırdığını ve limonların bir sonraki yılın Eylül ayına kadar saklanabildiğini belirtti. Ayrıca, Kırobası’nda yeni soğuk hava depolarının yapılmasının önemine vurgu yaptı.
İhracatçı Mehmet Şahin de, Akdeniz Bölgesi’nde en dayanıklı limonların Silifke'de üretildiğini belirterek, "Rusya'nın limon almadığı durumu bizi tedirgin ediyor. Şu an ihracat yalnızca Irak’a yapılıyor. Fiyatlar üreticilerimizi memnun etmiyor. Limon fiyatlarının en az iki lira ya da üstü olması gerekiyor ki kazanç elde edelim" dedi.