Mersin'de 10 ayda 1 ton plastik atık toplandı, içme suyu çeşmeleri yerleştirildi.

Mersin'de gerçekleştirilen 'Plastiksiz Mersin Sahilleri' projesi kapsamında 10 ayda 1 ton plastik atık toplandı. Proje ile 6 içme suyu çeşmesi ve plastik toplama kumbarası yerleştirildi. Amaç, tek kullanımlık plastik atıkları azaltarak, doğaya zarar vermenin önüne geçmek.

Mersin'de 10 ayda 1 ton plastik atık toplandı, içme suyu çeşmeleri yerleştirildi.

'Plastiksiz Mersin Sahilleri' projesi, İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülmektedir. Çevre Mühendisi Zeki Altun'un verdiği bilgilere göre, proje, Ufuk Avrupa Programı kapsamında Akdeniz ülkeleri arasında en başarılı proje olarak seçilmiştir. Projenin temel hedefleri arasında, sahil alanlarındaki plastik kirliliğinin azaltılması, halkın sıfır atık uygulamalarına katılımının artırılması, geri dönüşüm süreçlerinin desteklenmesi ve yeniden kullanılabilir su kaplarının teşvik edilmesi yer alıyor.

Proje kapsamında sahil bandına yerleştirilen içme suyu çeşmeleri büyük ilgi gördü. Vatandaşlar, matara ve sulukları ile çeşmelerden ücretsiz su alabiliyor. 10 ayda bu çeşmelerden toplam 240 metreküp su kullanılarak, yaklaşık yarım milyon plastik şişenin doğaya karışması engellendi. Ayrıca, geri dönüşüm ile bir ton plastik atığın işlenmesi, yaklaşık 1600 kilogram karbondioksit eşdeğerinde sera gazı emisyon tasarrufu sağladı. Bu durum, hem iklim değişikliğiyle mücadelede hem de deniz kirliliğinin önlenmesinde önemli bir katkı sağlıyor.

Projenin sosyal etkileri de göz önünde bulunduruluyor. Eğitim çalışmaları kapsamında yaklaşık 1500 öğrenciye çevre eğitimi verildi. Gönüllülerle birlikte sahil temizliği etkinlikleri gerçekleştirildi. Plastik farkındalığını artırmak amacıyla geniş katılımlı bir kampanya yürütülüyor. Bu projeyle Mersin, çevre dostu bir yaklaşım sergileyerek, sürdürülebilir yaşamı teşvik ediyor.

Kaynak: Mersin Haber + IHA

İlgili Haberler


Mersin Haber ,Mersin