Mersin'de gerçekleştirilen empati atölyeleri, akran zorbalığına karşı bilinçlenmeyi amaçlıyor. Atölyelerde konuşan uzmanlar, zorbalığın sadece fiziksel saldırılarla sınırlı olmadığını belirtti. Alay etme, dışlama ve siber zorbalık gibi çeşitli davranışların da bu kapsamda yer aldığı ifade edildi. Uzman Akatürk, “Siber zorbalık, teknolojiyle birlikte yaygınlaşan bir sorun. Çocuklar sosyal medyada alay edici mesajlar ve tehditlerle karşılaşabiliyor. Bu durum, onların kendilerini güvende hissetmemesine yol açıyor.” dedi.
Çocukların zorbalığa maruz kalmasının ardından yaşadıkları psikolojik etkiler de vurgulandı. Akatürk, “Zorbalığa uğrayan çocuklar, genellikle yaşadıklarını dile getirmekte zorluk çekiyorlar. Okula gitmek istememe, akademik başarının düşmesi, uyku ve iştah problemleri gibi belirtiler ortaya çıkabiliyor. Bu durumlar, ergenlik dönemi geçişine atfedilerek göz ardı ediliyor. Ancak bunlar, çocuğun yaşadığı psikolojik zorlanmanın işaretleri olabilir.” şeklinde konuştu.
Ayrıca, zorbalık yapan çocukların da zorluklar yaşadığına dikkat çekildi. Akatürk, “Zorbalık yapan çocuklar, empati kurmakta zorlanabilirler. Bu nedenle, zorbalığa yönelik müdahalelerde anlayıcı ve onarıcı yaklaşımlar benimsenmeli.” ifadelerini kullandı. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin bu alandaki çalışmalarının devam edeceği belirtildi. Akran zorbalığına yönelik atölyelerin farklı yaş gruplarına ve dezavantajlı bölgelere de taşınmasının planlandığı ifade edildi.
Ailelere yönelik eğitim programlarının da proje aşamasında olduğu kaydedildi. Akatürk, “Çocukların gelişimini desteklemek ve onları daha güvenli ortamlarda büyütmek için çalışmalarımızı genişleterek sürdüreceğiz.” diyerek sözlerini tamamladı.