Mersin'de Esenli Üzüm Şenliği’ne Vatandaşlar Akın Etti

Akdeniz Belediyesi’nin, bölge üreticileri ile birlikte ilk kez düzenlediği “Esenli Üzüm Şenliği”, sıcak havaya rağmen büyük bir ilgi ve katılımla gerçekleşti.

25 Temmuz 2022 Pazartesi, 09:49
Mersin'de Esenli Üzüm Şenliği’ne Vatandaşlar Akın Etti
-

Coşkunun hâkim olduğu şenlik alanını gezerek üreticiler ve farklı ilçelerden şenliğe gelen vatandaşlarla sohbet eden Başkan Gültak, konuklarıyla birlikte bağbozumuna da katıldı.

Akdeniz Belediyesi’nce bölge sakinlerine kazandırılan Esenli Mahalle Meydanı’nda ilki organize edilen Üzüm Şenliği’ne; Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, Mersin Milletvekilleri Zeynep Gül Yılmaz ve Hacı Özkan, Akdeniz Kaymakamı Muhittin Pamuk, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Ayhan Kızıltan, Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, muhtarlar, başkan yardımcıları ve meclis üyeleri ile farklı kurumlardan bürokratlar katıldı.

Mersin kent merkezine çok uzak bir noktada yer alan Esenli’de; sıcak ve nemli havaya rağmen insanların adeta akın ettiği, bölge sakinlerinin yanı sıra farklı ilçelerden üreticiler ile vatandaşların da yoğun katılımıyla Esenli Mahalle Meydanı doldu taştı. Her yaştan binlerce kişi, Akdeniz’de ilk kez böylesi bir şenliğe katılmaktan dolayı mutlu olduğunu dile getirdi, şenliğin devamının gelmesini istedi.

En iyi üzümler ödüllendirildi, üreticiler ürünlerini beğeniye sundu

Ödüllü en iyi üzüm yarışması, çocuk aktivite ve oyun alanları, illüzyon gösterileri, Kafkas halk oyunları grubunun gösterisi ile renklenen şenlikte Esenlili üzüm üreticileri ve şenliğe katılan vatandaşlar, ilk kez böylesi bir şenliğin mahallelerinde düzenleniyor olmasından duydukları sevinç ve mutluluğu dile getirdiler. Esenlili ve civar mahallelerden gelen üreticiler de açtıkları stantlarda üzüm çeşitleri ile birlikte, üzüm veya çekirdeğinden yapılan ürünlerini sergileyip konukların beğenisine sundu.

Başkan Gültak; “Sırada üçüncü balık festival ile gül festivali var”

Esenli Üzüm Şenliği açılışında konuşan Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, şenliğe büyük ilgi gösteren konuklara teşekkür ederek; “Seçildiğimiz zaman Esenli’de üzüm, Karaduvar’da balık, Dikilitaş Bekirde bölgesinde de kesme gül festivali yapacağımızın sözünü vermiştik. Karaduvar’da balık festivalinin ilkini gerçekleştirdik, ardından pandemi geldi. Tabi birçok şey aksadı. Sonrasında geçen sene Karaduvar balık festivalinin ikincisini düzenledik. Bugün de Esenli’de üzüm şenliğini yapıyoruz. Allah’ın izniyle 2023 Nisan ayında da Dikilitaş ve Bekirde’de gül festivalini gerçekleştireceğiz” dedi.

“Mersin, Akdeniz ve mahallelerimizi markalaştırıyoruz”

Başkan Gültak, Mersin’in, geçmişten bugüne bir fuarlar ve festivaller şehri olduğunun altını çizerek, “Bizim çocukluğumuzda İzmir Fuarı’ndan sonra Türkiye’nin en çok ziyaret edilen, talep gören fuarı Mersin’deydi. Türkiye’nin ikinci fuarıydı. Dolayısıyla Mersin, festivali ve fuarı seven, geleneklerinde de bu zenginliği olan bir kenttir. Nitekim ilk balık festivalinden sonra yer yerinden oynadı. İkinci balık festivali çok daha kalabalık oldu. Bugün Google’ye girin, ‘balık festivali’ yazın. Karşınıza direkt Karaduvar çıkar. Bu kolay bir iş değil. Akdeniz’i, Mersin’i ve mahallelerimizi markalaştırıyoruz. Nasip olursa Karaduvar Balık Festivali’nin üçüncüsünü de 24 Eylül’de yapıyoruz” diye konuştu.

“Esenli üzümünün adı daha çok duyulacak”

Festival ve şenlikler sayesinde yerli ürünlerin tanıtımının sağlandığını, iç ve dış piyasada daha tanınır hale geldiğini kaydeden Başkan Mustafa Gültak, “Belki şimdiye kadar ürünlerinizi almaya 3-5 ihracatçı geliyordu. Fakat birkaç festivalden sonra Esenli’nin ve üzümünün adı duyulacak, daha çok ihracatçı buraya gelecek ve ürününüz daha çok cazip olacak. Büyük rekabet oluşacak ve bu rekabetten de güzelim üzümleri yetiştiren köylülerimiz faydalanacak. Ürünü yetiştirmek çok önemli ama ürünü pazarlamak, ürüne yeni pazarlar bulmak da en az o kadar önemli. İşte bu tür şenlik ve festivallerimizin en önemli etkilerinden biri de bu olacaktır” ifadelerini kullandı.

“Gül deyince de insanların aklına Akdeniz gelecek”

Akdeniz’de gül üretiminin Dikilitaş ve Bekirde bölgelerinde yoğunlaştığına, ancak bugün yaylalarda da üretimin başladığına dikkat çeken Başkan Gültak, sözlerini şöyle sürdürdü; “Kesme gülde, İzmir’den sonra Türkiye ikincisiyiz. Ama bunu ne biz, ne de Türkiye biliyor. İnşallah, önümüzdeki festivalden itibaren kesme gül deyince tüm Türkiye’nin aklına Akdeniz ve Mersin gelecek. Akdeniz artık, festival ve şenlikleri ile kentsel dönüşüm projeleri, spor tesisleri ve yatırımları, kültürel ve sosyal etkinlikleri ile anılıyor. Yakın geçmişte sokak olaylarıyla gündeme gelen Akdeniz ilçemiz, bugün artık böylesi güzelliklerle anılıyor. Kavga, gürültü yok, barış, huzur ve kardeşlik var. Tüm ayrımcılıkları ortadan kaldırdık, herkes eşit. Buradan; tahıl koridorunun açılmasını sağlayan Dünya Lideri Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a da selam olsun. Sayın Cumhurbaşkanımızın, Bakanlarımızın ve vekillerimizin vermiş olduğu destekler sayesinde bütün bunları yapabiliyoruz.”

“Yeni hedef, Akdeniz’i ilk 50 ilçe arasına yükseltmek”

Mersin’in ekonomisi, ticareti ve sanayisinin Akdeniz’de döndüğünü vurgulayan Başkan Gültak, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca yapılan araştırmada, Akdeniz ilçesinin sosyal, ekonomik ve kültürel gelişmişlik sıralamasında 4 yıl içinde 20 basamak yükselip 103’üncü sıraya çıktığını belirterek, “Bu sıralamada Akdeniz ilçemiz, Mersin’de 13 ilçe arasında, Yenişehir’den sonra ikinci sırada yer alıyor. Bunlar tesadüfi değil. Vekillerimizin, Bakanlarımızın, adını anmamız gerekiyor; Sayın Lütfi Elvan Bakanımızın da çok emeği var kentimize. Bizlerin de çalışmaları sayesinde bu mümkün olabiliyor. Şimdiki hedefimiz, bu sıralamada Akdeniz’i ilk 50 ilçe arasında yükseltmek” dedi.

İlki düzenlenen üzüm şenliğinin, Esenlili üreticiler için büyük önem taşıdığının altını çizen Esenli Mahalle Muhtarı Feyyaz Görgülü de şenliğin organize edilmesinden duydukları memnuniyeti dile getirdi, Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, Meclis üyeleri ve emeği geçen herkese teşekkür etti. Şenlikte ayrıca en iyi üzüm yarışması düzenlendi, dereceye giren üreticilere ödülleri takdim edildi. Kafkas halk dansları topluluğu gösterisi, çocuk etkinlikleri, illüzyon gösterilerinin düzenlendiği üzüm şenliği, sevilen sanatçı Eser Eyüboğlu’nun sevilen türkülerini seslendirdiği konseri ile devam etti.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Cumhur İttifakı Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Serdar Soydan İşçi Kıyımı Söylentilerini Net Bir Dille Yalanladı
Başkan Seçer, Mersin Halkıyla Bir Araya Gelmeyi Sürdürüyor
CHP Tarsus Belediye Başkan Adayı Ali Boltaç Seçim Çalışmalarını Sürdürüyor
Carettalar Gölgaşı Bld. Ted Ankara’ya Fark Attı, MSK’nın Galibiyet Serisi Sürüyor
Akdeniz Belediye Başkanı Gültak, 31 Mart Seçimlerindeki Rakiplerine Seslendi
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Now Tv’de İlker Karagöz’e Konuştu
Büyükşehir’den Mersin’in Doğu Girişine Gerdanlık Gibi Yol, Liman Yolu Yenilendi
Mersin’in Mut İlçesinde Devrilen Tarım Aracının Sürücüsü Hüseyin Bozca Hayatını Kaybetti
Başkan Seçer, Atıksu Arıtma Tesisi Ve Tarımsal Destek İçin Gülnarlılarla Buluştu
Mersin Büyükşehir, Sokak Canları İçin Gönüllülerle İş Birliğine Devam Ediyor