MTSO Şubat Ayı Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Hamit İzol başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıya Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir’in katılımıyla, küresel ticaretteki dönüşüm, Avrupa Birliği’nin yeni düzenlemeleri ve Türkiye’nin rekabet gücü gibi konular ele alındı. MTSO Başkanı Hakan Sefa Çakır, konuşmasında Avrupa Birliği’nin kamu alımlarında Avrupalı şirketlere öncelik tanıyan 'Made in Europe' yaklaşımını değerlendirdi. Çakır, Türkiye’nin ihracatının büyük bölümünün Avrupa’ya yapıldığını hatırlatarak, bu düzenlemelerin Türk dış ticaretinde daralma riski oluşturduğunu vurguladı.
Çakır, Avrupa Birliği’nin üçüncü ülkelerle imzaladığı serbest ticaret anlaşmalarının Türkiye’yi gümrük oranları ve maliyetler açısından dezavantajlı bir duruma düşürdüğünü belirtti. 1996 yılında imzalanan Gümrük Birliği'nin sanayide önemli bir dönüşüm sağladığını, kalite ve rekabet gücünü artırdığını ifade eden Çakır, mevcut yapının sanayi, tarım, lojistik, hizmetler ve e-ticaret alanlarında Türkiye’yi sınırladığını kaydetti.
Türkiye’nin Avrupa pazarındaki konumunu korumasının çok önemli olduğunu dile getiren Çakır, "Güvenilir ülke statüsü ticaretimizin sürdürülebilirliği açısından kritik. 2026’da Avrupa’da elde ettiğimiz pazarlarımızı korumalıyız" şeklinde konuştu.
Yeşil Mutabakat'a Uyum Zorunluğu
Çakır, Yeşil Mutabakat ve karbon ayak izi düzenlemelerine uyumun artık bir tercih değil, zorunluluk haline geldiğini belirtti. Çevresel kriterlere uyum sağlanmaması durumunda, yalnızca ihracatın değil, yabancı yatırımların da olumsuz etkilenebileceği konusunda uyarıda bulundu. Çakır, firmaların hem Yeşil Mutabakat’a hem de yeni ticari düzenlemelere hızla adapte olması gerektiğini ifade etti.
Risk Yönetimi ve Temkinli Hareket
Ekonomide zorlu bir süreçten geçildiğini belirten Çakır, iş dünyasına temkinli hareket etme çağrısında bulundu. Risk yönetiminin her zamankinden daha önemli hale geldiğini vurgulayan Çakır, finansmana erişim konusunda yürütülen çalışmalara da değindi. Nefes kredisi çalışmalarının devam ettiğini ve yeni kredi paketinin gündemde olduğunu aktaran Çakır, istihdam ve ihracat odaklı finansman desteklerinin sürdüğünü ve bunların önümüzdeki günlerde duyurulacağını belirtti.
Toplantı, meclis üyelerinin sektörel değerlendirmeleriyle sona erdi.
