Mersin’de Pazarcılardan Eylem, Pazar Kurmayacaklar

Mersin Yaş Sebze ve Meyve Hali'nin Cumartesi günü açık olacağına yönelik mahkeme kararı olmasına rağmen haldeki esnafların iş yerlerini açmamasına tepki gösteren Pazarcılar eylem yaptı.

06 Eylül 2019 Cuma, 19:20
G: 07.09.2019 - 12:40
Mersin’de Pazarcılardan Eylem, Pazar Kurmayacaklar
-

Güney Gazetesinden Hasan Küçük’ün haberine göre, Esnaflar, Pazarcılar Odası öncülüğünde gece saat 03.00'te halin kapısına gelerek oturma eylemi yaptı. Mersin Pazarcılar Odası Başkanı Abdülhalim Batur burada yaptığı açıklamada, Mersin Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Mersin Hali'nin Türkiye'nin birinci dünyanın ikinci büyük hali olduğunu söyledi.
Bu konumda bir halin Mersin Komisyoncular Derneği tarafından keyfiyen Cumartesi günleri kapanmasının Mersin'de üreticiye, tüketiciye Mersin halkına ve esnaflara ciddi anlamda zararı olduğunu ifade eden Batur, Bu nedenle bu esnaflar burada. Cumartesi günü halin kapanması ile beraber Cuma günü yapılan alışverişlerde yüzde 50 fiyat farkı oluyor. İster istemez bu fiyat farkı Mersin halkına da yansıyor. Artı bayatlıyor.
Mersin'imizin merkezinde köyünde yaylasında yetişen ürünler maalesef keyfiyen kapatma sonucu 3-4 gün sonra Mersin halkının sofrasına geliyor. Buda bize büyük bir sıkıntı yaratıyor. Bugün mağdur pazarcı esnafımızın sesini kamuoyuna duyurması adına burada bir basın açıklaması gereği duyduk" diye konuştu.
"Bütün yetkili kurumlarlara başta sayın Valimiz, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımız, Mersin milletvekillerimiz bütün resmi kurum ve kuruluşlara bu durumu ilettik. Maalesef bu mağdur pazarcı esnafımızın sesine hiç kimse kulak vermedi. En son nokta olarak basın açıklaması yapmak zorunda kaldık. Buna başvurduk" diyen Batur, Pazar günleri sevkiyat olduğu söyleniyor. Bu bizim sorunumuz değil. Bizim için önce Mersin halkı Mersin esnafı. 81 ile sevkiyat yapılıyor olabilir. Burada yaşanmış olan bir sel felaketinde bir afette acaba o 81 ildeki sevkiyat yapan esnaflar gelip buradaki esnafın, üreticinin, tüketicinin yarasına merhem oluyor mu? Buranın kahrını çeken Mersin esnafıdır. Burada bu esnaf yalnız değildir. Kimse de kusura bakmasın. Bu halk bu esnaf makam mevkiye getirdiği esnafları getirdiği gibi indirmesini de bilir. Kimse kusura bakmasın" şeklinde konuştu.
4 haftadır Mersin'in yetkililerine kendi iradelerini teslim ettiklerini anlatan Batur, "Hep çözülecek, tamam halledilecek, bakacağız derlerken maalesef hiçbir şekilde bir girişim yapılmadı. Bu esnaf mağdur, esnafın mağduriyetinden ziyade bütün Mersin halkı mağdur. Üretici mağdur. Bizde bununla beraber kesin olarak bu işe bir çözüm bulunmadığı takdirde Sayın Valimizden, Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızdan yetkili kurum ve kuruluşlardan bu işe bir çözüm çare bulunmadığı takdirde Mersin Pazarcılar Esnaf Odasına bağlı 1500 esnafımızla beraber merkez 4 ilçede bulunan haftanın 7 günü 64 noktada kurduğumuz Mersin halkına verdiğimiz hizmeti yapmıyoruz. Tezgahlarımızı açmıyoruz. Sorun çözülünceye kadar bu boykotumuz hale girmeyişimiz devam edecektir. Bütün pazarcı arkadaşlarımızın buna uymasını, ekmeğine sahip çıkmasını istiyoruz" diye konuştu.
Mersin halkının ve üreticilerin mağdur olduğunu ifade eden Butur, "Biz çok direndik çok mücadele ettik. Böyle bir uygulama yok. Mersin merkezinde ürün yetiişiyor ve ben o ürünü 3-4 gün sonra bayat olarak yüksek fiyatla halka sunuyorum. Böyle bir şey yok. Buradaki esnafın sorunu Mersin'in sorunu. Ne Sayın Valimizden, Ne Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızdan ne ilçe belediye başkanlarımızdan nede bu halkın seçtiği milletvekillerimizden bu halkın sesine kulak veren yok. Onun için biz böyle bir eyleme kara verdik. Bu eylem sürecektir. Mersin halkına sesleniyoruz. Biz sizi düşünüyorsak sizde esnafı düşünün. Kesinlikle pazarlar açılmayacaktır. Bu işe bir çözüm bulunmadığı takdirde bu eylem bu şekilde devam edecek" dedi.
Burada şov ve gösteri yapmak gibi bir niyetlerinin olmadığını vurgulayan Batur şunları söyledi. "Halde çalışan işçi arkadaşlarımızın emekçi kardeşlerimizin tatil günü söz konusu. Kesinlikle biz o insanlara saygı gösteriyoruz. Onlarında izne ihtiyacı var. Burası üretim bölgesi burada halin hiç kapanmaması gerekiyor. Ama illa 1 gün kapanacaksa Pazar günü kapatılsın. Hep beraber tatil yapalım. Bizim buradaki herkese saygımız var. Türkiye genelinde 176 tane Hal Kompleksi var. 173 tanesi Pazar günü kapalı. Maalesef bizim burada Mersin, Erdemli ve Tarsus'ta maalesef keyfiyen Cumartesi günleri kapalı. Diğer bölgelerde üretim bölgesi. Antalya var. Bursa var. Buralarda üretim bölgesi. Biz bu yapılan keyfi kapatmayı Mersin esnafları ve Mersin halkı olarak kabul etmiyoruz."
Pazarcılar oturma eyleminin ardından Hal'e girmedi. Pazarcılar Nusratiye Mahallesi'nde kurulan Cuma Pazarı başta olmak üzere Cuma günü 8 bölgede kurulan pazarlarda tezgahlarını açmadı. Alışveriş yapmak için Pazar yerlerine gelen vatandaşlar ise tazgahlar açılmadığı için alışveriş yapamadan geri dönmek zorunda kaldı.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Cumhur İttifakı Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Serdar Soydan İşçi Kıyımı Söylentilerini Net Bir Dille Yalanladı
Başkan Seçer, Mersin Halkıyla Bir Araya Gelmeyi Sürdürüyor
CHP Tarsus Belediye Başkan Adayı Ali Boltaç Seçim Çalışmalarını Sürdürüyor
Carettalar Gölgaşı Bld. Ted Ankara’ya Fark Attı, MSK’nın Galibiyet Serisi Sürüyor
Akdeniz Belediye Başkanı Gültak, 31 Mart Seçimlerindeki Rakiplerine Seslendi
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Now Tv’de İlker Karagöz’e Konuştu
Büyükşehir’den Mersin’in Doğu Girişine Gerdanlık Gibi Yol, Liman Yolu Yenilendi
Mersin’in Mut İlçesinde Devrilen Tarım Aracının Sürücüsü Hüseyin Bozca Hayatını Kaybetti
Başkan Seçer, Atıksu Arıtma Tesisi Ve Tarımsal Destek İçin Gülnarlılarla Buluştu
Mersin Büyükşehir, Sokak Canları İçin Gönüllülerle İş Birliğine Devam Ediyor