Mersin'de, trafik sigortasında 'sürücü temelli' sistem önerisi konuşuluyor. Uzmanlar, mevcut sistemin araç bazlı yapısının sorunlar doğurduğunu ifade ediyor. Sürücü temelli bir model hayata geçirilirse, hasarsızlık indirimlerinin sürücülerin davranışlarına göre belirlenmesi öneriliyor. Bu değişiklik, sürücülerin kazandığı hasarsızlık haklarının araçla birlikte kaybolmamasını sağlayabilir. Sürücülerin ödüllendirilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, riskli davranış sergileyenlerin ise gerçek maliyetlerle karşılaşması gerektiğini vurguluyor.
Türkiye Sigorta Birliği'nin verilerine göre, trafikteki araçların yaklaşık yüzde 80'i hasarsızlık indiriminden yararlanıyor. Ancak toplam hasar maliyetlerinin büyük kısmı, yüzde 20'lik riskli sürücülerden kaynaklanıyor. Ayrıca, 2024 yılında trafik sigortası hasar maliyetlerinin artması bekleniyor. Yetkililer, kamuoyunda yanlış algılara karşı uyararak, mevcut sistemde herhangi bir değişiklik olmadığını ve poliçe yenilemelerinin mevcut yapıya göre devam ettiğini belirtiyor.
Alkış, sigorta sisteminin sadece fiyat belirlemekle kalmaması gerektiğini, aynı zamanda güvenliği artıran bir mekanizma olması gerektiğini vurguladı. Riskli sürücüler için yüksek prim uygulamanın yetersiz olabileceğini belirten Alkış, önleyici adımların önemine dikkat çekerek, trafik güvenliğine kalıcı katkılar sağlanabileceğini ifade etti. Bu kapsamda, psikoteknik değerlendirme ve zorunlu eğitim gibi rehabilite edici yaklaşımlar önerildi.