Mersin'de Zeytin ve Salamura Tesisi’nin Temeli Atıldı

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz tarıma, ekonomiye ve çiftçiye can katacak projelerin öncüsü olmaya devam ediyor.

27 Kasım 2017 Pazartesi, 09:47
Mersin'de Zeytin ve Salamura Tesisi’nin Temeli Atıldı
-

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın katılımı ile Tarsus’ta temeli atılan zeytin-salamura tesisi ile üreticinin yüzü gülecek, ekonomi hareketlenecek.
Bölgenin ekonomisini canlandıracak tesisin temel atma törenine Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın yanı sıra, Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can, MHP Tarsus İlçe Başkanı Ertuğrul Bodur, Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer, Tarsus Muhtarlar Derneği Başkanı Mustafa Naci Güllü, Tarsus Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya, Tarsus Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Mahmut Şahin, Tarsus Madeni Sanatkârlar Odası Başkanı Kaplan Kiltaş, meclis üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.
“Her konuda belediyecilikte öncü olma gayreti içerisindeyiz”
Tarsus İlçesi Dedeler Mahallesi’nde gerçekleştirilen Zeytin-Yaprak Salamura Tesisi Projesi temel atma töreninde konuşan Başkan Kocamaz,“Mersin Büyükşehir Belediyesi ekipleri, vatandaşlarımızın eksiğini gidermek için yoğun bir gayret içerisinde çalışıyor. Biz her konuda belediyecilikte öncü olma gayreti içerisindeyiz. Değişik çeşitlerle bölgemizde ki üretimi artıra gayreti içerisindeyiz. Gücümüz nispetinde bu destekler bundan sonra da devam edecek” dedi.
“Bu tür tesisler biz görevde olduğumuz sürece Mersin geneline yayılacak”
Göreve geldiği günden bu yana dağıtımını yaptığı zeytin fidanlarının topraktan sofralara kadar uzanan serüveninin her aşamasında üreticinin yanında olan Başkan Kocamaz,  il genelinde 200 bin adet Aşılı sertifikalı Gemlik Zeytin fidanı dağıtıklarına değinerek, “Bugün burada zeytin ve yaprakla ilgili salamura tesisi açıyoruz. Ama bu bir prototip örnek. Burada başarılı
 
olduğumuz takdirde, ilave tesisler yapacağız. Burası önemli bir merkez olacak. Vatandaşımızın ve ekonominin yararına olacak. Bu yüzden yapılana sahip çıkmak ve korumak mecburiyetindeyiz” şeklinde konuştu.
“Huzurunda, hizmetinde adresi Başkan Kocamazdır”
Salamura tesisinin temel atma töreninde konuşan Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can ise, “Büyükşehir yasasına birçok belediye başkanı ayak uydurmakta zorlandı ama Burhanettin Başkanımız marka bir Başkan olduğu için zorlanmadı ve yapılanmayı kısa sürede başardı. Huzurunda, hizmetinde adresi Başkan Kocamazdır. Başkanımız 30 büyükşehir arasında tarımsal hizmetler dairesini ilk kuran başkandır. Bugün de ilçemize ve Mersin’e böyle güzel bir tesisi kazandırıyor. Hepinizin huzurunda Sayın Başkanımıza böyle bir hizmeti kazandırdığı için teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
“Böyle bir tesise ihtiyacımız vardı”
Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer de temeli atılan tesisten dolayı Başkan Kocamaz’a teşekkür ederek, “Böyle bir tesise ihtiyacımız vardı. Bu tesis sayesinde insanlar iş sahibi olacak ve bölge canlanacak. Bugün tarım ayaklar altında ama Sayın Kocamaz diyor ki; “Ben tarımı ayaklar altında süründürmeyeceğim. Tarıma gereken desteği vereceğim” diyor. Dağıttığı fidanlar ve açtığı tesislerle de bunu ispatlıyor. Kendisine bu tesis için teşekkür ediyoruz” cümlelerine yer verdi.
Zeytinler Dalından, İşleme Tesisi Büyükşehir’den
Tarımsal üretime gereken değerin verilmediği günümüz şartlarında Büyükşehir Belediyesi tüm tarım ürünlerine ve üreticilerine gereken değeri veriyor, yeni tesis alanları ile üreticiye gelir kapısı açıyor.
‘Zeytin-Yaprak Salamura Tesisi Projesi’ kapsamında, Tarsus ilçesi Dedeler mahallesinde temeli atılan ve bütçesi 1.595.000,00 TL olan bu Salamura Tesisi, yaklaşık 4000 m2 alan üstünde 1700 m2 kapalı alanda geleneksel salamura üretimini gerçekleştirecek. Tesiste yöresel zeytin ve asma yaprağı çeşitleri
değerlendirilerek, yörenin tanıtılmasını sağlayacak. Bölge ekonomisine katkı sağlayacak tesis ile aynı zamanda bölgedeki işsiz kadınlara istihdam alanı oluşturulacak.
Alternatif ürünlerle üretime zenginlik katacak salamura tesisinde dalından toplanan ürünlerle, yılda 100.000 kg/yıl sarı ulak yeşil kırma manuel ve otomasyon sistem, 25.000 kg/yıl Gemlik siyah sele manuel sistemle işlenecek zeytinin yanı sıra 5.000 kg/yıl asma yaprağı işlenecek.  Bahsedilen kapasiteler tesisin başlangıç kapasiteleri olmakla birlikte talep gelmesi halinde yılda 300 tona kadar zeytin işlenebilecek. Tesiste ayrıca yöresel çeşitler olan Sarı Ulak ve Gemlik, asma yaprağında da Trakya İlkeren ve Yalova İncisi çeşitleri değerlendirilerek, ürünler hak ettiği değeri bulacak.
 

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Mersin’in Erdemli İlçesi Alata Mahallesinde Meydana Gelen Kazada Fatih Ş. Hayatını Kaybetti
Akdeniz’de Geleneksel Türk İslam Sanatı Eserleri Sergisi, Sergide; Hat, Tezhip Ve Naht Sanatından Çok Özel Eserleri Görmek Mümkün
Akdeniz Belediye Başkanı Ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı M. Mustafa Gültak Mersin Sanayi Sitesi Yönetimini Ziyaret Etti
Seçer, Sosyal Konut, Metro, Müftü Deresi Yaşam Vadisi Ve Afete Dayanıklı Ve Hazırlıklı Kent Projelerini Anlattı
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer Otomotiv Çalışanları İle İftar Yaptı
Başkan Vahap Seçer Toroslar Ve Akdeniz Karış Karış Gezildi
Başkan Seçer, Mersin İli Arı Yetiştiricileri Birliği’ni Ziyaret Etti
Tarsuslu Şehit Yüzbaşı Halil Özdemir Dualarla Anıldı
Başkan Seçer, Mersin ESOB’u Ziyaret Etti
Mersin’in Mezitli İlçesinde Aracın Çarptığı Öğrenci Efe Onur G. Hayatını Kaybetti