Mersin'den Karayollarında Türkiye’yi Örnek Almak İsteyen Kuzey Irak Heyetine Destek Sözü

Kuzey Irak Ulaştırma Bakan Yardımcısı Sadullah İbrahim İsmayil, Karayolları Genel Müdürü Mahsum İbrahim Sayit ve Dohuk Karayolu Müdürü Teli Mohammed Yonus ile birlikte Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’i ziyaret etti.

19 Ağustos 2019 Pazartesi, 18:09
Mersin'den Karayollarında Türkiye’yi Örnek Almak İsteyen Kuzey Irak Heyetine Destek Sözü
-


Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
Kuzey Irak Bölgesi’nde lojistik sektöründe yaşanan karayolu sıkıntılarını önleyebilmek için bir takım incelemeler yapmak üzere Mersin’e gelen heyet, Türkiye’de karayolu ağının nasıl uygulandığı ve mevzuatı hakkında bilgi aldı. Heyet, Türk karayolu sistemini kendi ülkelerine entegre etmek istediklerini söyledi.
Başkan Seçer de, konuya olumlu baktığını ifade ederek, “Bizim bu konuda yetkili birimlerimizle temasınızı sağlayabiliriz. Belediyemizin birimlerinden yararlanabiliriz. Bu konuda temas kurdurabiliriz. Ayrıca Bakanlığımıza bağlı Karayolları teşkilatından çok daha önemli bilgiler edinebilirsiniz” dedi.
Her iki ülkenin de hem kültürel, hem ekonomik, hem de sosyal anlamda ilişkilerini daha iyi noktalara taşıyabileceğinden bahseden Seçer, “Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’ni ülke olarak önemsiyoruz. Benim de görüşüm bu yönde. Kültürel, sosyal ve ekonomik olarak her alanda ilişkilerimizi daha iyi noktaya getirebiliriz. Bu işbirliği her iki ülke insanı için fayda sağlayacaktır. Ben de Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı olarak bu konuda her türlü katkıya hazır olduğumu belirtmek isterim” diye konuştu.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Kuzey Irak Ulaştırma Bakan Yardımcısı Sadullah İbrahim İsmayil, Karayolları Genel Müdürü Mahsum İbrahim Sayit ve Dohuk Karayolu Müdürü Teli Mohammed Yonus’u makamında ağırladı.
Kuzey Irak ve Türkiye arasında karayolu taşımacılığı ile Kuzey Irak genelinde yaşanan problemlerin önüne geçmek amacıyla bir takım incelemelerde bulunmak üzere Türkiye’ye gelen Kuzey Irak heyeti, Başkan Seçer’e Mersin lojistiğini örnek almak istediklerini aktardı. Seçer’den destek talep eden Kuzey Irak heyetine, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin ilgili birimlerinin gerekli desteği vereceğini belirten Başkan Seçer, ayrıca Kuzey Irak ile Türkiye arasında kültürel, sosyal ve ekonomik alanlarda her türlü işbirliğine hazır olduklarını söyledi.
“Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi bizim için önemli bir ekonomik partner”
Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nin Türkiye ile önemli ticari ilişkileri olan bir bölge olduğunu vurgulayan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Orada Türk iş adamlarının müteahhitlik hizmetlerinin olduğu, önemli miktarda farklı kalemlerde ihracatımızın olduğu, bizim için önemli bir ekonomik partner. Mersin için de bir kapı orası. İhracatımız özellikle siyasi ilişkilerimizin olduğu dönemlerde 2013’lü yıllarda çok üst seviyeye ulaşmıştı. Ancak daha sonra bir gerileme yaşandı. O dönemlerde yani ihracatımızın ve ilişkilerimizin çok iyi olduğu, ihracatımızın üst seviyede olduğu dönemlerde bizim en fazla ihracat yaptığımız ülkeler sıralamasında birinci sıraya oturmuştu. Yaklaşık 12 milyar dolar seviyelerine kadar o dönemde ihracatımız yükselmişti. Ancak şu günlerde aldığım rakamlar bu oranın 8 milyar dolar civarına gerilediği yönünde. Bu tamamen siyasi ilişkilere bağlı bir durum. Demek ki ilişkilerimiz ne kadar iyi olursa ekonomik anlamda da işbirliğimiz o kadar fazla olacaktır” dedi.
“Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi ile tarihi bir beraberliğimiz var”
Türkiye’nin Kuzey Irak ile ekonominin yanı sıra geçmişten gelen tarihi bir beraberliğinin de olduğundan söz eden Başkan Seçer, şunları söyledi:
“Ekonomi dışında bizim Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi ile tarihi bir beraberliğimiz var. Bölgede önemli bir yapı. Biz özellikle Körfez Krizi sırasında orada yaşanan iç savaştan kaynaklı bölge halkına o dönemin diktatöryal yönetiminin uyguladığı zulümde kucak açan bir ülke olmuşuz. Bu anlamda tarihi birlikteliğimiz, akraba ilişkilerimiz, kültürel benzerliklerimiz, neticede hepimiz bu bölgenin insanlarıyız. Farklı etnik yapıdan da olsa bu bölgenin bütün olumlu ya da olumsuz olaylarından hep beraber etkileniyoruz. Şu anda Suriye’de de yaşanan olaylar bizi derinden üzüyor. Yine orada yaşananların Türkiye’ye etkisi son derece fazla oldu. 4 milyondan fazla insan Türkiye’ye göç etmek zorunda kaldı. Sadece Mersin’de yaklaşık 350-400 bin civarında Suriyeli misafiri ağırlıyoruz. Bölgede ne kadar huzur, barış, kardeşlik olursa, savaş olmazsa bütün bölge halkları bundan mutlu olacaktır.”
“Her alanda ilişkilerimizi daha iyi noktaya getirebiliriz”
Her iki ülkenin de hem kültürel, hem ekonomik, hem de sosyal anlamda ilişkilerini daha iyi noktalara taşıyabileceklerinden bahseden Seçer, “Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’ni ülke olarak önemsiyoruz. Benim de görüşüm bu yönde. Kültürel, sosyal ve ekonomik olarak her alanda ilişkilerimizi daha iyi noktaya getirebiliriz. Bu işbirliği her iki ülke insanı için fayda sağlayacaktır. Ben de Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı olarak bu konuda her türlü katkıya hazır olduğumu belirtmek isterim. Bu bölgede de çok sayıda Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi yurttaşı olup, burada iş yapan insanlar var. Birçoğunu da şahsen tanıyorum. Burada Mersinli olup orada iş yapan Türk iş adamları da var. Mersin’in 300 milyon dolar gibi bir ihracatı söz konusu. Bunun artması yönünde bazı girişimler yapabiliriz” ifadelerini kullandı.
“İşbirliğine hazırım”
Büyükşehir Belediye Başkanı olarak, birçok konuda işbirliğine hazır olduğunu sözlerine ekleyen Seçer, “Her alanda, özellikle Belediye Başkanı olarak bizim yapacağımız katkılarda belediyecilik hizmetleri anlayışında, yeni şehirler oluşturulmasında, birçok alanda iş birliğine hazır olduğumu belirtmek isterim. Ayrıca tabii ki kültürel ve sosyal, bölge insanlarının bir arada olması, birbirlerini daha iyi tanıması konusunda da katkılarımızı yapmaya hazırız” dedi.
“Biz de sizin yürüdüğünüz yoldan gitmek istiyoruz”
Kuzey Irak Ulaştırma Bakan Yardımcısı Sadullah İbrahim İsmayil ise Türkiye’deki karayolları sistemini kendi ülkelerine örnek alıp, uygulamak istediklerini ifade ederek, “Hem din, hem ticaret, hem de kültür açısından birbirimize çok yakınız. Hem Türkiye’deki sistemin, hem de Irak’taki sistemin birbirine daha yakın olması için biz buradayız. Böyle güzel ve temiz bir şehir için çok teşekkür ederiz. Biz de sizin yürüdüğünüz yoldan gitmek istiyoruz. Biz de kendi şehrimize böyle bakmak istiyoruz. Türkiye’nin Kuzey Irak’ta çok büyük bir faydası var. Mersin bize çok yakın olduğu için, hem ticari, hem de siyasi olarak bizim için çok önemli. Hem Kuzey Irak, hem Türkiye, hem Mersin’de bağlantımızın daha yakın olmasını istiyoruz. Hem bizim için hem de Mersin için faydalı olacaktır. Hem burası, hem de Irak’ta ticaret konusunda kolaylık sağlamak için buradayız. Karayolu üzerinden çok sorunlar yaşıyoruz. Buradaki sistemi öğrenip, oraya götürmek ve kullanmak istiyoruz. Çok sorunlarımız oluyor. Çünkü Irak’taki sistem ayrı, Türkiye’deki sistem farklı. Türkiye’deki sistem Avrupa’nın sistemi. Çok düzgün bir sistem. Irak’taki sistemde sıkıntı yaşıyoruz. Buradaki sistemi öğrenmek ve orada uygulamak istiyoruz” dedi.
“Yetkili birimlerimizle temasınızı sağlayabiliriz”
Başkan Seçer, Kuzey Irak heyetinin lojistik anlamda karayolları için istediği desteğe olumlu baktığını belirterek, “Bizim bu konuda yetkili birimlerimizle temasınızı sağlayabiliriz. Belediyemizin birimlerinden yararlanabiliriz. Bu konuda temas kurdurabiliriz. Ayrıca Bakanlığımıza bağlı Karayolları teşkilatından çok daha önemli bilgiler edinebilirsiniz. Kendilerine faydalı olabileceğini düşünüyorum” diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Mersin-Tarsus-Yenice Tren Seferleri 22 Nisan Günü Kapanıyor, TOK Otobüsleri Kooperatifi’nden Ek Sefer Açıklaması
Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’i Ağırladı
Başkan Seçer, İlçe Belediye Başkanları Ve Büyükşehir Belediye Meclisi Üyeleri İle Bir Araya Geldi
MESKİ, Pamukluk İçme Suyu Arıtma Tesisi Projesi’nde Önemli Bir Aşama Daha Kaydetti
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Nisan Ayı 2. Birleşimi Gerçekleşti, 2023 Yılı Faaliyet Raporu Oy Çokluğuyla Kabul Edildi
Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu’ndan Mersin İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk’e Ziyaret
Mersin’in Tanınan İsmi Gazeteci-TV Programcısı Ahmet Özdemir Hastaneye Kaldırıldı
Mersin Mezitli Soli’de Kaldırımda Duran Bank 2 Kişi Tarafından Çalındı
Mersin Büyükşehir’in Maharetli Ustaları Ekipmanları Baştan Sona Yeniliyor, Maharetli Ustalar Maliyeti Azaltıyor Kesintisiz Hizmet Sağlıyor
Başkan Seçer’den İlçe Belediye Başkanlarına Ziyaret: “Her Zaman Yanı Başınızdayım”