Mersin’in Sokaklarında Roman Havası

Mersin Büyükşehir Belediyesi, 8 Nisan Dünya Romanlar Günü’nde Roman vatandaşların yaşadıkları heyecanı kentin sokaklarına taşıdı.

09 Nisan 2022 Cumartesi, 16:26
G: 10.04.2022 - 16:43
Mersin’in Sokaklarında Roman Havası
-

Mersin Büyükşehir Belediyesi, her sene olduğu gibi bu yıl da 8 Nisan Dünya Romanlar Günü’nde kentte yaşayan Roman vatandaşlar için hem kentin sokaklarında hem de Kongre ve Sergi Sarayı’nda dans ve müzik dolu anlamlı etkinliklere imza attı.

Mersin’in sokaklarında şarkılar çalıp dans ettiler

Mersin’de yoğun olarak Akdeniz ilçesi Turgutreis Mahallesi’nde yaşayan Roman vatandaşlar, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi’nin organizasyonuyla kent turu attı. Üstü açık otobüslere binen Romanlar, geleneksel kıyafetleri ve çaldıkları şarkılarla Mersin sokaklarını renklendirdi. Turgutreis Mahallesi’nden kalkan otobüsler Adnan Menderes Bulvarı’nı baştan sona turladı. Romanlar zaman zaman otobüsleri durdurup Kültür Park’ın çimlerinde dans etti. Çevredeki vatandaşlar ise söylenen şarkılara eşlik ederken, o dakikaları telefon kameralarıyla ölümsüzleştirdi.

“Burada Romanların o neşeli, gülümseyen ve hoşgörülü yüzünü görüyoruz”

Kongre ve Sergi Sarayı’nda noktalanan kent turunun ardından sahne gösterileri ve konserlere geçildi. İlk olarak ses sanatçısı Güllü Kaban sahne alırken; konserler ve gösteriler saatlerce devam etti. Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Bedrettin Gündeş de Romanları anlamlı günlerinde yalnız bırakmadı. Sahnede bir konuşma yapan Gündeş, “Bugün gerçekten önemli bir gün. Burada Romanların o neşeli, gülümseyen ve hoşgörülü yüzünü görüyoruz. Her şeye rağmen çok mutlular. Her şeye rağmen umutlular. Onların bir renk olması bu toplum açısından çok önemli. Romanlar çok şey istemiyor. Temel istekleri var. Barınma, eğitim, istihdam ve sağlık sorunları var. Bunlar da zaman içinde mutlaka giderilecek” dedi.

“Sizleri mutlu gördüğüm için ben de çok mutluyum”

Mersin Vali Yardımcısı Alp Eren Yılmaz da sahnede yaptığı konuşmada; “Sizleri mutlu gördüğüm için ben de çok mutluyum. Bu anlamlı gününüzde sizlere eşlik etmekten çok memnun oldum. Bundan sonra yola beraber devam edeceğiz, hangi alanda ne isteğiniz varsa gidermek için elimizi taşın altına koyacağız” ifadelerine yer verdi.


“Biz bu topraklarda hep vardık”

Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Daylam, son 35 yıldır Avrupa’da önemli noktalara geldiklerini belirterek; “Ülkemizde ise Romanlar 600’lü yıllarda Anadolu coğrafyasında bulundular. İkinci büyük göçte ise 1071’de Malazgirt’le, Alparslan’la birlikte Anadolu’ya geçtik. Biz bu topraklarda hep vardık” diye konuştu.

“Müziğimizi ve kültürümüzü yaşatmaya çalışıyoruz”

Kent turunda konuşan Roman müzisyenlerden Mert Solmaz, “Perküsyon çalıyorum. Bugün çok mutluyuz. Şu an arabada herkese kültürümüzü gösteriyoruz. Buradan Başkanımız Vahap Seçer’e bize bu imkanı sunduğu için teşekkür ederiz. Kendi günümüzde kendimiz çalıp kendimiz eğlendiğimiz için çok mutluyuz” derken, müzisyenlerden Abdullah Türkmenoğlu da “Klarnet çalıyorum. Bugün 8 Nisan Romanlar Günü. Bugün hepimizin ayrı bir heyecanı var. Müziğimizi ve kültürümüzü yaşatmaya çalışıyoruz. Böyle bir günde çalgı çalmak büyük bir mutluluk” diye konuştu.

Geleneksek kostümleriyle dans etmeye hazırlanan Roman kızlarından Hatice Nur, “Şu an heyecanlıyım. Arkadaşlarımla dans ettik. Hep beraber çok güzel eğlendik. Müzikler çalındı, biz de kızlarla beraber oynadık” dedi. Çiçek Başdin ise “İlk önce provalar yaptık. Bayağı eğlendik. Arkadaşlar güzel orkestra kurdu. Şu an çok iyi hissediyorum, heyecanlıyım. Dünya Romanlar Günümüz kutlu olsun. Romanlar unutulmaz” ifadelerine yer verdi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Başkan Seçer, Mersin İli Arı Yetiştiricileri Birliği’ni Ziyaret Etti
Tarsuslu Şehit Yüzbaşı Halil Özdemir Dualarla Anıldı
Başkan Seçer, Mersin ESOB’u Ziyaret Etti
Mersin’in Mezitli İlçesinde Aracın Çarptığı Öğrenci Efe Onur G. Hayatını Kaybetti
Başkan Seçer Tarsus’ta Faaliyet Gösteren STK’larla Bir Araya Geldi
Mersin Büyükşehir, ‘Glütensiz Gıda Kolisi’ İle Ramazan Bereketini Sofralara Taşıyor
Seçer’le Karacailyas Bayram Yerine Döndü
Akdeniz Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı Mustafa Gültak OSB’de Firmaları Ziyaret Etti
Mersin Büyükşehir’in Yeni Yol Açma Çalışmaları Tüm Hızıyla Sürüyor, Büyükşehir 3. Çevre Yolu’nu Üniversite Caddesi’ne Bağladı
Seçer: “Mersin Dünyada Ve Türkiye’de Adı Daha Fazla Duyulur Bir Kent Haline Geldi”