"MESKİ Ne Kadar Kaçak-kayıp Oranını Azaltırsa, Vatandaşın Evine O Kadar Ucuz Fatura Girer"

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin D-1 Su Deposu yerleşkesinde kurulan Veri Tabanlı Gözetleme Sistemi Merkezi’nin (SCADA) açılışını yaptı. SCADA Merkezi ile MESKİ artık kırsaldan kent merkezindeki mahallelere kadar pek çok noktada atıksu, içmesuyu ve basınç değerlerinin kontrollerine anlık olarak müdahale edebilecek.

14 Kasım 2020 Cumartesi, 10:01
"MESKİ Ne Kadar Kaçak-kayıp Oranını Azaltırsa, Vatandaşın Evine O Kadar Ucuz Fatura Girer"
-

Bu sayede su kaynakları verimli kullanılacak, arızalara anında müdahale edilebilecek ve kayıp-kaçak su kullanımlarının önüne geçilecek. Kaçak kullanılan suların bedelini vatandaş ödemek zorunda kalmayacak. Başkan Seçer, “Şu anda devreye aldığımız sistem, Türkiye’de en gelişmiş sistemlerin başında geliyor. Belki de ilki diyebiliriz” dedi.
Açılışa Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in yanı sıra CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, AKP Mersin Milletvekili Hacı Özkan, CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktay, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, belediye meclis üyeleri ve belediye bürokratları da katıldı.

Başkan Seçer, 1 Nisan 2019’dan bu yana gerçekleştirilen çalışmaları anlattı
Başkan Seçer, SCADA Merkezi’nin daha gelişmiş bir versiyonunu Mersin’de hayata geçirdiklerini, MESKİ’ye önemli bir birim kazandırdıklarını söyledi. 1 Nisan 2019’dan bu yana MESKİ’nin gerçekleştirdiği çalışmalardan da söz eden Seçer, “Göreve geldiğimiz günden bugüne 13 ilçede toplam 752 bin 814 metre içmesuyu hattı yaptık. 200 bin 435 metre kanalizasyon döşedik. 48 bin 793 metre de yağmursuyu hattı döşedik” dedi.

MESKİ, kentin 29 noktasında 156 milyon liralık yatırım gerçekleştiriyor
Başkan Seçer, MESKİ’nin Tarsus’tan Anamur’a kentin 29 noktasında bir şantiye hüviyetinde çalışmalarını sürdürdüğünü, her alanda imalatların ve çalışmaların devam ettiğini belirterek, “12 adet içmesuyu projesinin şu anda yapımı geçekleşiyor. 6 adet kanalizasyon, 3 noktada atıksu arıtma tesisi, 8 noktada da yağmursuyu yapım işi devam ediyor. Toplamda da bunların bedeli, bize maliyeti yaklaşık olarak 156 milyon lira civarında. Bu sadece 29 noktada yapılan çalışmaların. Ama tabi durmuyoruz, çalışmalarımız, imalatlarımız devam edecek” diye konuştu.

“MESKİ her türlü imkanı yatırıma dönüştürüyor”
MESKİ’nin 13 ilçenin tamamında içmesuyu, kanalizasyon, atıksu arıtma ve yağmursuyu çalışmalarını ihtiyaç duyulan her noktada süratle gerçekleştirdiğini vurgulayan Başkan Seçer, “Her yurttaşımızın sağlıklı bir çevrede yaşam hakkı vardır. Temiz içme suyuna erişim hakkı vardır. Bunlar anayasal haklardır. Bu bilinçle de MESKİ her türlü imkanı yatırıma dönüştürüyor. Kredi buluyor, yatırıma dönüştürüyor. Hibe buluyor, yatırıma dönüştürüyor. Mevcut, kendi içerisindeki öz kaynaklarını yatırıma dönüştürüyor” ifadelerine yer verdi.

SCADA Merkezi, kayıp-kaçak su oranlarını azaltacak
Başkan Seçer, SCADA Merkezi’nden sisteme entegre edilmiş bütün tesislerin izlenebildiğini ve anında müdahale edilebildiğini belirterek, oluşabilecek sorunlara da sistem üzerinden önleyici müdahaleler gerçekleştirilebildiğini kaydetti. Seçer, bu sayede içmesuyundan atıksuya ve basınç ayarlamaya kadar oluşabilecek arızaları anında çözmeyi amaçladıklarını vurguladı. Sistemin kayıp-kaçak su oranlarını da azaltacağını sözlerine ekleyen Başkan Seçer, “Bu birçok açıdan önemli. Bir tanesi su zayiatını önlemek. İkincisi çalınan suyumuzun tespitini yapmak” dedi.

“Kayıp-kaçak oranı ne kadar azaltılırsa evlere fatura o kadar ucuz girer”
Başkan Seçer, kaçak su kullanımlarının tespitini ve kontrolünü de sistem üzerinden yapabileceklerini vurgulayarak “MESKİ kaçak-kayıp oranını ne kadar azaltırsa Ayşe bacımın, Mehmet kardeşimin evine fatura o kadar ucuz girer. O kadar düşük gider. Bunun da bilinmesini istiyorum. Hiçbir yurttaşım suyu bizden çalan yurttaşımın bedelini ödemek zorunda değildir. Şimdi buradan biz bunların da kontrolünü yapacağız. Demode olmuş bazı sistemlerde su kaçaklarını da göreceğiz. Onlara müdahale edeceğiz” diye konuştu.

“Devreye aldığımız sistem, Türkiye’de en gelişmiş sistemlerin başında geliyor”
SCADA Merkezi’nin ortalama 5-6 milyon dolara, Türk Lirası karşılığında da 20 milyon civarında bir maliyetle kurulduğunu belirten Başkan Seçer, yapılan yatırımın vatandaşa misliyle olumlu geri dönüş sağlayacağını vurguladı. SCADA Merkezi sayesinde israfın, boşa giden ve çalınan suyun önleneceğini kaydeden Başkan Seçer, bunun vatandaşın faturasına olumlu yansıyacağını belirtti. MESKİ’nin yanı sıra Büyükşehir Belediyesi’nde de teknolojiyi aktif bir şekilde kullanmayı amaçladıklarından söz eden Seçer, şunları söyledi:

“Türkiye’de mutlaka su ve kanalizasyon idareleri SCADA sistemini kullanıyor ama görece olarak bizim şu anda devreye aldığımız sistem, Türkiye’de en gelişmiş sistemlerin başında geliyor. Belki de ilki diyebiliriz. Bunu geliştireceğiz. Biz artık her alanda teknolojiye dönmek istiyoruz. Sadece Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi olarak değil, aynı zamanda Büyükşehir Belediyesi’nin her biriminde biz teknolojiyi kullanmak istiyoruz. Akıllı bir şehir olmak istiyoruz. Daha izlenebilir, daha ölçülebilir, veri olmazsa mukayese yapamazsınız. Önce verileri toplayacak ortamlar hazırlamalısınız ki daha makul, daha mantıklı projeler ortaya koyabilesiniz, konulara, olaylara daha reel, daha akılcı yaklaşımda bulunabilesiniz. İşte bu bilinçle, bu düşünceyle her hizmet alanımızda teknolojiyi ön planda tutacağız.

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Cumhur İttifakı Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Serdar Soydan İşçi Kıyımı Söylentilerini Net Bir Dille Yalanladı
Başkan Seçer, Mersin Halkıyla Bir Araya Gelmeyi Sürdürüyor
CHP Tarsus Belediye Başkan Adayı Ali Boltaç Seçim Çalışmalarını Sürdürüyor
Carettalar Gölgaşı Bld. Ted Ankara’ya Fark Attı, MSK’nın Galibiyet Serisi Sürüyor
Akdeniz Belediye Başkanı Gültak, 31 Mart Seçimlerindeki Rakiplerine Seslendi
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Now Tv’de İlker Karagöz’e Konuştu
Büyükşehir’den Mersin’in Doğu Girişine Gerdanlık Gibi Yol, Liman Yolu Yenilendi
Mersin’in Mut İlçesinde Devrilen Tarım Aracının Sürücüsü Hüseyin Bozca Hayatını Kaybetti
Başkan Seçer, Atıksu Arıtma Tesisi Ve Tarımsal Destek İçin Gülnarlılarla Buluştu
Mersin Büyükşehir, Sokak Canları İçin Gönüllülerle İş Birliğine Devam Ediyor