Muğla Köyceğiz'de İpekböceği Üreticilerine Larva Dağıtıldı

Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde, kırsal kalkınmayı desteklemek amacıyla 98 üreticiye ipekböceği larvası dağıtıldı. Dağıtım töreni, Pınarköy Mahallesi'nde gerçekleştirildi.

Muğla Köyceğiz'de İpekböceği Üreticilerine Larva Dağıtıldı
Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde, kırsal kalkınmayı desteklemek amacıyla 98 üreticiye ipekböceği larvası dağıtıldı. Dağıtım töreni, Pınarköy Mahallesi'nde gerçekleştirildi.

İpekböcekçiliği, tarihi yaklaşık 5 bin yıl öncesine dayanan bir gelenek olarak Muğla için önemli bir geçim kaynağı olma özelliğini koruyor. Türkiye genelinde ipekböceği üretimi yapan işletmelerin %6,2'sinin Muğla'da bulunduğu belirtilirken, 2025 yılı itibarıyla bu ilin 5 bin 892 kilogram üretim ile Türkiye genelinde 3. sırada yer alacağı ifade edildi. İşletme sayısı bakımından ise Muğla, 5. sırada yer alıyor.

İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Dr. Songül Topal, yaptığı açıklamada, ipekböcekçiliğinin Muğla'da yeniden önem kazandığını vurguladı. 2025 itibarıyla ilde 23 mahallede toplam 106 işletmenin ipekböceği üretimi yapacağını belirten Topal, 2026 yılında bu sayının 142'ye ulaşmasının beklendiğini aktardı. Ayrıca, köyün üretim merkezlerinden biri olduğunu ve burada Kozabirlik tarafından temin edilen larvaların 98 üreticiye teslim edileceğini sözlerine ekledi.

Topal, İl Müdürlüğü tarafından hayata geçirilecek yeni bir projeyle ipekböceği yetiştiricilerine %75 hibe desteği sağlanacağını belirtti. Bu çerçevede gerekli malzemelerin temin edileceği ve ilerleyen süreçte dut fidanı dağıtımı yapılacağını da ifade etti.

Köyceğiz Kaymakamı Mert Kumcu, çocukluk yıllarından bu yana aşina olduğu ipekböceği üretiminin Pınarköy Mahallesi’nde devam etmesinin kendisini mutlu ettiğini dile getirerek, üreticilere bereketli bir sezon diledi. Ayrıca, törene Kaymakam Kumcu’nun yanı sıra, İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Dr. Songül Topal, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Mehmet Kuray, Köyceğiz İlçe Tarım ve Orman Müdürü Eşref Arslan ve Kozabirlik Ege Bölge Temsilcisi Faik Ramazan Akyüz ile çok sayıda üretici katıldı.

Kaynak: Mersin Haber + IHA

İlgili Haberler


Mersin Haber ,Mersin