Muğla’da çam balı üretimi, her yıl Ağustos-Kasım ayları arasında yoğunlaşıyor. Bu yıl, Türkiye’nin dört bir yanından gelen gezgin arıcılar, Muğla’nın 4 milyon kovanında çam balı üretimi için konaklıyor. Yaklaşık 3 milyon kovan gezgin arıcılara, 1 milyon kovan ise Muğlalı arıcılara ait. Üretim sürecinde 3 ay boyunca sağım yapılırken, bu yıl rekoltenin 20 bin tona ulaşması bekleniyor.
Gezgin Arıcı Sayısında Artış Gözlemleniyor
2017 yılından bu yana iklim değişikliği ve orman yangınları nedeniyle Muğla’ya gelen gezgin arıcı sayısında büyük düşüş yaşanmıştı. Ancak özellikle 2021’deki olumsuz koşullar sonrası bu yıl gezgin arıcı sayısında yüzde 100 artış yaşandı. Menteşe ilçesi Kıran bal ormanlarına, Muğla dışından pek çok üretici gelerek çam balı üretimi yapmaya başladı. Adana’dan her yıl ailesiyle birlikte Muğla’ya gelen arıcı Mehmet Tilki, bu yıl rekoltenin geçen yıla göre daha yüksek olduğunu belirtti. Tilki, çam balının tüccara 4 bin 500 liradan, kooperatiften ise 5 bin 300 liradan satıldığını ifade etti. Geçen yıla oranla bu yıl gelen arıcı sayısının iki katına çıktığını belirten Tilki, "Bu sene bal oranı güzel. Erken gelen arıcılar iyi bir verim aldı, ama sonradan gelenler için durum pek iç açıcı değil" dedi.
Muğla'da Çam Balı Rekoltesi Yüzleri Güldürüyor
Muğla'da çam balı üretimi bu yıl 20 bin ton bekleniyor. Üretim, 4 milyon kovanla gerçekleştiriliyor ve gezgin arıcıların sayısında önemli bir artış gözlemleniyor.