Muş İl Sağlık Müdürlüğü, kanserle mücadele kapsamında mobil mamografi aracıyla il merkezi ve kırsal alanlarda ücretsiz taramalar düzenliyor. Bu çalışmalar, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) tarafından yürütülmekte. Mobil araç, Güzeltepe Mahallesi’nde konuşlandırılarak çevre köylerden gelen vatandaşlara meme, rahim ağzı ve kalın bağırsak kanseri taramaları sunuluyor.
2026 yılının ilk altı ayında, ulusal kanser tarama programı çerçevesinde, bin 323 mamografi, bin 965 HPV testi ve 2 bin 749 kolorektal kanser taraması gerçekleştirildi. Taramalarda, 39 meme, 27 rahim ağzı ve 12 kolorektal kanser vakası olmak üzere toplam 78 şüpheli durum tespit edildi. Pozitif sonuç alan bireyler, ileri tetkik ve tedavi için ilgili sağlık kuruluşlarına yönlendiriliyor.
KETEM sorumlusu Doktor Fatoş Aydemir, sağlık hizmetlerinin il genelinde vatandaşlara ulaşmasını sağlamak için mobil tarama ekiplerinin düzenli olarak çalıştığını belirtti. Aydemir, "KETEM olarak hedefimiz, kanser tarama hizmetlerimizi sadece merkezlerimizde sunmakla kalmayıp, ilimizin en uzak köylerine kadar ulaştırmaktır. Bunun yanı sıra sağlıklı hayat merkezlerimizde düzenli olarak ücretsiz kanser taramaları ve koruyucu sağlık eğitimleri vermekteyiz" dedi.
Doktor Aydemir, ulusal kanser tarama programı kapsamında meme, rahim ağzı ve kalın bağırsak kanserlerinin tamamen ücretsiz olarak tarandığını vurgulayarak, "Erken teşhis, tedavi başarısını önemli ölçüde artırmakta ve hayat kurtarmaktadır. Tüm vatandaşlarımızı sağlığını önemsemeye davet ediyorum. Bizler sahadayız, siz de kendiniz ve sevdikleriniz için ücretsiz kanser taramalarınızı yaptırmayı ihmal etmeyin" ifadelerini kullandı.
Erken teşhisin tedavi sürecindeki önemine değinen Aydemir, "2026 yılının ilk 6 ayında bin 323 mamografi, bin 965 HPV testi ve 2 bin 749 kolorektal kanser taraması yapıldı. Pozitif sonuçlar alan hastalar, devlet hastanelerine ve diğer sağlık kuruluşlarına yönlendirilmektedir. Bu sayede hastaların takibi düzenli bir şekilde yapılmakta" şeklinde bilgi verdi. Ayrıca, 40-69 yaş arası kadınlarda meme kanseri, 30-65 yaş arası kadınlarda rahim ağzı kanseri ve 50-70 yaş arası kadın ve erkeklerde kalın bağırsak kanseri taramalarının ücretsiz olarak yapıldığını belirtti. Aydemir, "Erken teşhis, hayat kurtarır. Hiçbir şikayetiniz olmasa dahi uygun yaş aralığındaysanız taramanızı yaptırmalısınız" diyerek vatandaşları bilgilendirdi.