Müşteriden İzinsiz Kart Limiti Artıran Bankaya 50 Bin TL, Hak İhlal Eden Bankaya İse 1 Milyon Tl Ceza

Finans sektörünü güçlendiren, milyonlarca vatandaşı ve yatırımcıyı dört koldan korumaya alan yasa teklifi Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Finansal piyasalarda manipülatif ve yanıltıcı işlemlere geçit verilmeyecek.

22 Şubat 2020 Cumartesi, 14:48
Müşteriden İzinsiz Kart Limiti Artıran Bankaya 50 Bin TL, Hak İhlal Eden Bankaya İse 1 Milyon Tl Ceza
-

"Yurt içinde şube açma" ve "sınır ötesi faaliyetler" hükmüne aykırı şube ve temsilcilik açılması durumunda 100 bin liradan 200 bin liraya kadar para cezası uygulanacak. Yasada belirtilen hükümlere aykırı şekilde banka yöneticisi atama, imza yetki yasağına tâbi kişilerin çalıştırılması durumunda 500 bin liraya kadar ceza verilecek. Dâhil olunan risk grubu ve mensuplara kredi kullandırma koşulları kapsamında kredi yasaklarına uymayanlara 50 bin liradan az olmamak üzere verilen kredinin yüzde 5'ine kadar ceza uygulanacak.

MÜŞTERİ HAKLARINA KORUMA ALTINDA

Mevduatın ve katılım fonunun çekilmesi ve müşteri hakları hükümlerine aykırılık halinde 500 bin liradan 1 milyon liraya kadar idari para cezası kesilecek. Telafisi mümkün olmayan zararların önlenebilmesi için izinsiz faaliyetlerin işlenmesinde kullanılan internet sitelerine erişimin içerik ve yer sağlayıcılarının yurt içinde olması halinde internet sitesine erişim engellenecek. Bankalar tarafından finansal piyasalarda yapay arz, talep veya döviz kuru dahil fiyat oluşumunu sağlamak amaçlı işlemler manipülasyon sayılacak.

MÜŞTERİ SIRRI PAYLAŞILAMAZ

Bankacılık faaliyetlerine özgü olarak bankalarda müşteri ilişkisi kurulduktan sonra oluşan gerçek ve tüzel kişilere ait veriler "müşteri sırrı" haline gelecek. Müşteri sırrı niteliğindeki bilgiler, sır saklama yükümlülüğünden istisna tutulan haller haricinde Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca müşterinin açık rızası alınsa bile kendisinden gelen bir talep ya da talimat olmaksızın yurt içindeki ve yurt dışındaki üçüncü kişilerle paylaşılamayacak ve bunlara aktarılamayacak. Müşteri ve banka sırrı niteliğindeki bilgiler, belirtilen amaçlarla sınırlı olmak ve ölçülülük ilkesine uygun olarak bu amaçların gerektirdiği kadar veriyi içermek kaydıyla paylaşılabilecek.

KARTTA İZİNSİZ LİMİT ARTIŞINA CEZA

Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'nda yer alan idari para cezası tutarları da güncelleniyor. Kart çıkaran kuruluşların, talepte bulunmayan veya sözleşme imzalamayan kişiler adına kart vermeleri, kart çıkaran kuruluşların, kart hamilleri talep etmedikçe kart limitlerini artırmaları halinde 25 bin liradan 50 bin liraya kadar ceza verilecek. Koruyucu hükümlere aykırılık halinde de bu tutar 250 bin liraya kadar çıkacak.
(Sabah)

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Cumhur İttifakı Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Serdar Soydan İşçi Kıyımı Söylentilerini Net Bir Dille Yalanladı
Başkan Seçer, Mersin Halkıyla Bir Araya Gelmeyi Sürdürüyor
CHP Tarsus Belediye Başkan Adayı Ali Boltaç Seçim Çalışmalarını Sürdürüyor
Carettalar Gölgaşı Bld. Ted Ankara’ya Fark Attı, MSK’nın Galibiyet Serisi Sürüyor
Akdeniz Belediye Başkanı Gültak, 31 Mart Seçimlerindeki Rakiplerine Seslendi
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Now Tv’de İlker Karagöz’e Konuştu
Büyükşehir’den Mersin’in Doğu Girişine Gerdanlık Gibi Yol, Liman Yolu Yenilendi
Mersin’in Mut İlçesinde Devrilen Tarım Aracının Sürücüsü Hüseyin Bozca Hayatını Kaybetti
Başkan Seçer, Atıksu Arıtma Tesisi Ve Tarımsal Destek İçin Gülnarlılarla Buluştu
Mersin Büyükşehir, Sokak Canları İçin Gönüllülerle İş Birliğine Devam Ediyor