Nilüfer Pancar Deposu'nda düzenlenen "Sosyal bilimler öğrenmeye nereden başlamalı" başlıklı seminerde, Doç. Dr. Levent Ünsaldı, sosyal bilimlerin klasiklerini ve çağdaş ustalarını ele almanın önemine vurgu yaptı. Ünsaldı, seminerin temel tezinin sosyolojik ürünlerin ortaya çıkışında uygulanan yöntemlerin anlaşılması gerektiğini belirtti.
Sosyolojik Çalışma Yöntemleri Üzerine Vurgu
Ünsaldı, "Nasıl yapmışlar?" sorusunun bir metnin yalnızca özetlenmesinden daha değerli olduğunu ifade etti. Bourdieu’nun "Ayrım" kitabının hem nicel hem de etnografik çalışmaları içerdiğini aktaran Ünsaldı, bu durumun nesnenin inşasında kullanılan teknikleri belirlediğini söyledi. Ayrıca, Bourdieu'nun "Sosyoloji Zanaatı" kitabındaki üçlü epistemolojik hiyerarşiyi de ele alan Ünsaldı, "Kopuş", "İnşa" ve "Sınama" kavramlarını detaylandırdı.
Bilimsel Araştırmanın Amacı
"Kopuş", toplumsal kanaat ve temsillerden uzaklaşmayı gerektirdiğini belirten Ünsaldı, bunun sosyolojik bilginin önündeki engelleri aşma çabası olduğunu ifade etti. "İnşa" kavramını nesnenin teorik bir çerçevede yeniden inşası olarak tanımlayan Ünsaldı, araştırmanın ön cevaplar üzerinden tümdengelimci bir bakış açısıyla yürütülmesi gerektiğini vurguladı. Son olarak, "Sınama" kavramını öne süren Ünsaldı, hipotezlerin ve teorilerin sahada test edilmesinin önemini belirtti.
Bilimsel araştırmanın yalnızca veri üretmek olmadığını, teorik sorgulamanın ve geliştirilen kavramların değerli olduğunu belirten Doç. Dr. Levent Ünsaldı, seminerin sonunda katılımcıların sorularını yanıtlayarak etkinliği tamamladı.