Bursa Nilüfer Belediyesi, kültür ve gastronomi tutkunlarını bir araya getirmeye devam ediyor. Pancar Deposu’ndaki "Gastroetnomüzikolojik Kaynatmalar" etkinliği, bu yılın son buluşması olarak yeni yıl temasıyla gerçekleştirildi. Doç. Dr. Özlem Doğuş Varlı’nın moderatörlük yaptığı geceye, koku uzmanı Vedat Ozan katıldı. Ozan, koku ile tat arasındaki ilişkiyi anlatarak, insanların yalnızca beş temel tadı algılayabildiğini belirtti. Lezzet anlayışının koku ile belirlendiğini vurguladı.
Gecede, yeni yılın kültürel kodları ve çeşitli gelenekler de ele alındı. Alp Dağları’ndaki çan ritüellerinden Anadolu'daki "Kalandar" gecesine kadar, yeni yıl kutlamalarının farklı coğrafyalardaki yansımaları tartışıldı. Bu ritüellerde sesin ve gürültünün ruhları uzaklaştırmadaki sembolik önemi de vurgulandı.
Doç. Dr. Özlem Doğuş Varlı’nın seslendirdiği yeni yıl şarkıları, etkinliğe renk kattı. Katılımcılara iç pilav, kömbe, babuko, zencefilli kurabiyeler ve kahve ikram edilerek, yeni yıl sofralarının geleneksel tatları sunuldu.