Op. Dr. Fatih Kemal Doğan'a Robotik Diz Protezi Nedir ve Robotik Diz Protezi Nasıl Yapılırı Sorduk!

Mersin’de yaptığı robotik diz protezi ameliyatlarıyla adından çokça söz ettiren Mersin Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Fatih Kemal Doğan ile dünya çapında yaygın kullanılan bu teknolojik yöntemin detaylarını konuştuk.

08 Şubat 2021 Pazartesi, 13:52
G: 08.02.2021 - 19:25
Op. Dr. Fatih Kemal Doğan'a Robotik Diz Protezi Nedir ve Robotik Diz Protezi Nasıl Yapılırı Sorduk!
-

Robotik Diz Protezi Nedir?

Robotik diz protezi tekniği; diz protez cerrahisi için geliştirilmiş, yeni nesil robotik bir teknolojidir. Dizdeki hasarlı olan bölüme, hassas ölçüm ve milimetrik kesiler ile hasta anatomisine en uygun protezin en doğru şekilde yerleştirilmesini sağlar. Robotik diz protezi geleneksel yöntemlere kıyasla sağladığı avantajlarla öne çıkmaktadır. Protez ameliyatlarındaki cerrah başarısını büyük oranda arttırmaktadır.

Robotik Diz Protezi Nasıl Yapılır?

Robotik diz protezi yapılmasına karar verilmiş hastanın, robotik el aleti kullanılarak diz eklem yüzeyi haritası çıkarılır ve bilgisayar ortamına üç boyutlu olarak aktarılır. Bu durum bilgisayar programının planlama yapması için gereklidir. Bilgisayar programı, dizin bütün hareket açılarındaki yumuşak doku stabilitesini ve kinematik analizlerini yapar. Üç boyutlu dijital diz eklemi modeli üzerinde protezin koyulacağı alanlar ve kesi yapılacak yerler belirlenerek, işaretlenir. Kemik kesim oranlarının, protez parçalarının uyumunun ve açılarının belirlendiği ince teknik detaylar da hesaplanır. Yerleştirilecek protezin fonksiyonel olarak uygun olup olmadığı değerlendirildikten sonra, onay verilir. Tüm veriler ışığında üç boyutlu dijital eklem modeline hastanın kemik yapısına en uygun şekilde diz protezi yerleştirilir. Ameliyat planlandığı şekliyle robota yüklenir. Robotik diz protezi ameliyatını yapan cerrah; ameliyat sırasında robotu kullanarak, robotun ona sunduğu uyarıcı bildirimler sayesinde diz protezinin hatasız olarak yerleştirilmesini sağlar. Robotik cihazın bu üstün özellikleri; diz protez ameliyatlarında riski gözle görünenden minimuma çeker, cerrahın başarısını arttırır. İnsan gözü klasik röntgen filmlerine bakarak böyle bir yerleştirmeyi robotik cihazın kullandığı programdaki gibi yapamaz. En tecrübeli cerrahların bile geleneksel yöntem kullandığında hata payı bulunmaktadır. Robotik diz protezi yönteminde hata oranı bir derece ve bir milimetredir. Pratikte böyle bir oran hatasız olarak değerlendirilir. Robotik diz protezi ameliyatlarında kemik iliği kanalları açılmamaktadır. Bu durum kan kaybı ve emboli riskini azaltmaktadır. Ayrıca işlem diz yan bağlar gevşetilmeden yapılmaktadır.

Robotik diz protezi ne zaman tercih edilir?
Diz eklemindeki kıkırdakların dejenerasyonu; gonartroz ve ya halk arasında bilinen ismi ile kireçlenme şikayeti ileri boyutlara ulaşmış hastalarda robotik diz protezi yöntemi kullanılmaktadır.
Diz ekleminde düz bir yüzey yaratarak hareketi sağlayan doku, diz kıkırdağıdır. Kıkırdak dokuda meydana gelen hasarların kendiliğinden iyileşme özelliği zayıftır. Bunu sebebi, eklem kıkırdağında kan damarları ve sinir olmamasıdır. Diz eklem kireçlenmesi; eklem kıkırdağının dejenere olan diz eklem kıkırdağının zamanla yıpranması ve kayganlığını yitirerek yüzeylerin sürtünmesidir. Hafif boyutlarda olduğunda ilaç veya ameliyatsız bazı yöntemlerle tedavi edilebilmektedir. Fakat sürtünme ileri boyutlara ulaşıp ağrı fazlalaştığında tedavinin cerrahi yöntem olması kaçınılmaz olmaktadır. Kireçlenme şikayetinin nedeni tam olarak bilinememektedir. Fakat genellikle kadınlar, kilo problemi olanlar, diz ekleminde problemi olmasına rağmen uygun tedaviyi almamış olanlar ve diz ekleminde travma sonrası deformitesi oluşan kişilerde çok daha sık karşılaşıldığı bilinmektedir. Cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulan hastalarda protez diz eklemi gibi görev görmektedir. Son zamanlarda kullanılan son teknoloji robotik diz protezi yöntemiyle; hasta kendisine en uygun proteze kavuşabilmekte, günlük yaşantısına çok daha çabuk dönmektedir.


Robotik Cerrahi İle Protezin Ömrü Ne Kadardır?
Protezin en doğru şekilde ekleme yerleştirilmesi, kullanılan malzemenin kalitesi veya hastadan kaynaklı bazı sebeplerle uygulanan protezlerin bir ömrü vardır. Protezin ekleme en doğru biçimde yerleştirilmesi sürtünmeden kaynaklı aşınma ihtimalini düşürmektedir. Robotik diz protezi cerrahisiyle protezin ekleme en doğru şekilde yerleştirilmesi sağlanmaktadır. Bu durum protezlerin sürtünme ihtimalini azaltarak, protezin zamanla aşınmasının önüne geçmektedir. Böylece hasta protezlerini yıllarca kullanabilmektedir. Geleneksel yöntemlerle yapılan protezin kullanım ömrü 10-15 yıl kadar sürmektedir. Bu durum hastaları ikinci kez protez ameliyatlarına açık hale getirebilmektedir. Robotik diz protezi tekniğiyle protezin ömrü 20 yıla kadar çıkmaktadır.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Mersin’in Erdemli İlçesi Çeşmeli Mahallesinde Kazadan Sonra Devrilen Elektrik Direği Sebebiyle Mahalleye Saatlerce Elektrik Verilemedi
Mersinli Balık Avcıları Dikkat, Balon Balığında Teşvik Ödemeleri Belli Oldu
Mersin Silifke Narlıkuyu’da Kayıplara Karışan Aracın Çarptığı Motosikletin Sürücüsü Osman Bulut Hayatını Kaybetti
Mersin’de Acı Olay, 18 Yaşındaki Genç Canına Kıydı
Mersin’de Seyir Halindeyken Lastiği Patlayan Kamyonetin Devrilmesi Sonucu İbrahim Öztürk Hayatını Kaybetti
Mersin Genelinde Sıcak Hava ve Toz Taşınımı Etkili Oldu, Ortaya Çıkan Sinekler Vatandaşlara Zor Anlar Yaşattı
Büyükşehir Çocuk Gelişim Merkezleri’nde 23 Nisan Sevinci, Ebeveynler Büyükşehir Sayesinde Eski Bayramları Hatırladı
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Destekleriyle Tarsus’ta Sanatsal Etkinlikler Artıyor
Mersin Büyükşehir’den Gençlere Fırsat, Büyükşehir’in Ücretsiz Fiziki Yeterlilik Kursu İle Gençler Çok Rahat
Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi İle MIP Arasındaki İşbirliğinin Güçlenerek Artması Adına Yapılan Toplantı Gerçekleştirildi