Eskişehir'de 112 Acil Servis'in önemli bir parçası olan paramedikler, eğitimlerini tamamlayarak hayati görevlerine başlıyor. Paramediklerin, hastane öncesi acil bakımda kritik rol oynamaları nedeniyle aldıkları eğitim büyük bir öneme sahip. Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokullarında verilen eğitim, acil müdahale, triaj ve hasta nakli gibi konuları kapsıyor. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOG) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu'nda eğitim alan öğrenciler, hem teorik hem de pratik derslerle donatılıyor. Öğrencilere, simülasyon odalarında gerçek vakalara müdahale etme fırsatı sunuluyor.
ESOG Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Nurcan Kara Anık, 1997 yılında kurulan Paramedik Bölümü'nden her yıl 30 öğrencinin mezun olduğunu belirtiyor. Mezunların Eskişehir ve Türkiye'nin çeşitli illerindeki 112 Acil Servis ambulanslarında görev aldıklarını ifade eden Anık, paramediklerin ekip amiri olarak görev yaptıklarını vurguluyor. Eğitimlerinin uygulamalı ve teorik olarak devam ettiğini, stajların yanı sıra simülasyon eğitimlerinin de yapıldığını aktarıyor.
Uzman Eğitmen Paramedik Kadir Çekiç, simülasyon odasında öğrencilerin vakalara nasıl müdahale edecekleri konusunda eğitim verdiklerini belirtiyor. Ekipmanların donanımlı olduğunu ve gerçek bir hastaya müdahaleye benzer tatbikatlar yapıldığını ifade eden Çekiç, öğrencilerin hatalarını en aza indirgeyerek mezun olduklarında gerçek vakalara hazır olmalarını sağlamayı amaçladıklarını aktarıyor. Paramediklerin, Acil Sağlık Hizmetleri'nin gözbebeği olduğunu hatırlatarak, profesyonel bir eğitim vermeye çalıştıklarını dile getiriyor.
Paramedik öğrencisi Emine Akıncı, en büyük hayalinin bir insanın hayatını kurtarmak olduğunu ve bunu mesleği sayesinde gerçekleştirebileceğini belirtiyor. Diğer bir öğrenci Nurdan Bölük ise, günlük hayatta karşılaşılabilecek vakalara müdahale edermiş gibi eğitim aldıklarını ifade ederek, burada aldıkları eğitimin kendilerini iyi bir paramedik olmaya hazırlayacağına inandığını vurguluyor.