Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Prof. Dr. Haydar Baş, Alevilerin tarihsel rolü üzerine önemli açıklamalarda bulundu. "Aleviler yıllarca hor görüldü" diyen Baş, Alevilerin Anadolu'nun İslamlaşmasındaki katkılarına dikkat çekti. "Biz 1071'de Anadolu'ya girdik fakat İslamlaştırmada başarılı olamadık. Hac-ı Bektaş-ı Veli Anadolu'ya geldiğinde ise bu topraklar İslamla tanıştı. Yani Anadolu'nun tapusu Alevi kardeşlerimizin elindedir. Bu gerçeği inkar edemeyiz. Allah şahidimdir, Alevi ve Sünni kardeşleri birleştireceğim. Bir bilek, bir yürek olmalıyız" ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Baş, Hacı Bektaş-ı Veli'yi Anadolu'nun "Genelkurmay Başkanı" olarak tanımladı. "Hacı Bektaş-ı Veli, Anadolu'da hem İslam'ın hem de Türk kimliğinin temellerini atan büyük bir irşad ehli ve mürşidi kamildir. Aslında bu toprakların genelkurmay başkanıdır" dedi.
Aleviler ve Anadolu'nun İslamlaşması
BTP Genel Başkanı, Anadolu'daki farklı etnik grupların Türk-Müslüman kimliğinde nasıl birleştiğini anlattı. "Türk Milleti kelimesini bize kazandıran Hacı Bektaş-ı Veli'dir. Horasan'dan geldiğinde burada Türkmenler vardı ama henüz Müslüman değildiler. Hacı Bektaş bunları Müslüman yaptı. Anadolu'daki hemen hemen tüm etnik grupları Müslüman eden Hacı Bektaş ve müridanlarıdır. Balkanlara kadar etkileri uzanıyor. Bu milletin adı Türk Milleti olarak anılmaya başlandı. Medeniyette, maneviyatta, siyasette, kültürde ve dinde Türk, yani Müslümanlığın adı Türk'tür" dedi.