Prof. Dr. Yılmaz: "Menopoz Bir Hastalık Değildir. Normal Bir Süreçtir"

Mersin Büyükşehir Belediyesi, 18 Ekim Dünya Menopoz Günü dolayısıyla kadınların menopoz hakkında bilinçlenmesi adına konunun uzmanından bilgiler aldı.

18 Ekim 2021 Pazartesi, 13:06
Prof. Dr. Yılmaz: "Menopoz Bir Hastalık Değildir. Normal Bir Süreçtir"
-

Mersin Büyükşehir Belediyesi, 18 Ekim Dünya Menopoz Günü dolayısıyla menopoz konusunda kadınların bilgilenmesi ve bilinçlenmesi adına konunun uzmanından detaylı bilgiler aldı. Mersin Üniversitesi iş birliği ile Büyükşehir’in Kadın Sağlığı Danışma Merkezi’nde devam eden Menopoz Okulu ile çok sayıda kadına ulaşan Mersin Büyükşehir Belediyesi, bilgilendirme çalışmaları ile kadınların yanında olmaya devam ediyor.

Prof. Dr. Yılmaz, menopozu ve belirtilerini anlattı

Mersin Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Doğum Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı’nda Öğretim Üyesi Prof. Dr. Duygu Vefikuluçay Yılmaz, menopozun ne olduğu, belirtileri, cerrahi menopoz, menopoz öncesi, menopoz ve sonrasında yapılması gerekenler ile Menopoz Okulu Projesi hakkında bilgiler verdi. Prof. Dr. Duygu Vefikuluçay Yılmaz, menopozun tanımını, “Menopoz bir yıl boyunca kadının hiç adet görmemesi durumudur” sözleriyle yaptı.

Türkiye’de menopoz yaş ortalamasının 47 olduğunu belirten Yılmaz, bu durumun daha erken ya da daha geç yaşlarda da oluşabileceğini ifade etti. Menopoz döneminde sıcak basması, yüzde ve boyunda kızarıklıklar, aşırı terleme, geceleri uyuyamama, deri değişiklikleri, vücutta buruşukluk ve sarkmalar, sinirlilik ve depresyon hali, idrar kaçırma gibi belirtiler oluşabileceğini söyleyen Yılmaz, semptomların görülme sürelerinin kişiden kişiye değişebileceğine vurgu yaptı. Kadınlarda; östrojen ve progesteron hormonlarının yaşla birlikte azalması sonucunda oluşan menopozda kalp ve kanser hastalıklarına yatkınlığın erkeklere göre daha fazla arttığını da sözlerine ekledi.

“Menopoz bir hastalık değil. Normal bir süreç”

Yılmaz, hastalık olarak değerlendirilmemesi gereken menopozunun kadınlarda doğal bir yaşam olayı olduğuna vurgu yaparak, şunları söyledi:

“Bu bir hastalık değil. Bir hastalık olmadığı için bütün yaşadığımız süreçler normal süreçler. Kadınların bunu normal kabul etmesi çok önemli. O zaman bununla baş etmeye başlayacak. Uzmanlardan tabii ki destek alacak ama kadının öncelikle yaşam stilini değiştirmesi lazım; kilosunu kontrol etmesi, egzersiz yapması, beslenmesine önem vermesi gerekiyor. Biz; kadınların, menopoza girsin girmesin yılda bir kez jinekolojik muayeneye gitmesini istiyoruz. Her yıl bu muayeneye giden kadın zaten menopoza girip girmediğini, menopoz öncesi dönemde olup olmadığını, yumurtalıklarının rezervlerinin ne olduğunu, rahim duvarının ince mi kalın mı olduğunun bilincinde olacak.”

Kadınların yaşam tarzında yaptığı iyileştirmelerin menopoz sürecini kolaylaştıracağını ifade eden Yılmaz, süt ve süt ürünleri yönünden zengin beslenmenin, D vitamini takviyesi almanın, egzersiz yapmanın ve sportif aktivitelerin kadınları menopoza hazırlayacağını söyledi. Prof. Dr. Duygu Vefikuluçay Yılmaz, ailelerin bilinçlenmesinin de menopoz döneminde kadınların hayatını kolaylaştıracağına vurgu yaptı.

“Menopoz Okulu’nda kadınlar çok rahatladılar ve yaşam kaliteleri arttı”

Büyükşehir Belediyesi ile iş birliği içerisinde sürdürdükleri Menopoz Okulu projesine de değinen Yılmaz, “Pandeminin başında Mart ayında açmıştık, yüz yüzeydi. İki tane de online olarak devam ettirdik. Pandeminin seyrine göre Aralık ayında yine açacağız. Bilinçlendirme çalışmaları yapıyoruz. Burada en önemli şey kadınların kendine zaman ayırması. Başka kadınlarla etkileşerek bu sorunlarını dile getirebilirler. Menopoz Okulu’nda önemli olan nefes egzersizi, duruş pozisyonu, kendine zaman ayırma, kendini dinleme. Burada kadınlar çok rahatladılar ve yaşam kaliteleri arttı” ifadelerine yer verdi.

“Menopoz Okulu’muza bekleriz”

Yılmaz, Menopoz Okulu’nda kadınlara yönelik gerçekleştirdikleri eğitimlerin detaylarını anlatarak, menopozun semptomlarının azalmasını sağlayacak aktiviteler yaptıklarına değindi. Yılmaz, şunları söyledi:
“Buradaki en önemli şey kadının hazır olması, barışık olması. Hazır olacak, bilinçli olacak, çevresindeki diğer kadınları da bu konuda aydınlatacak. Biz Hemşirelik Fakültesi olarak buradayız. İstedikleri zaman bize ulaşabilirler, danışmanlık verebiliriz. Menopoz Okulumuza da bekleriz. Kahkaha yogası bile yaptırıyoruz etkinlikte. Yüz yüze yaptığımızda egzersiz, yoga yapacağız ve hepimiz hep birlikte rahatlayacağız. Pozitif enerjide evimize, çocuklarımıza, sosyal yaşamımıza, iş yaşamımıza da yansıyacağını düşünüyorum.”
Cerrahi menopoz hakkında da bilgilendirme yapan Yılmaz, menopoz döneminde kanser hastalığına yatkınlığın da artabileceği uyarısında bulundu. Yılmaz, 40 yaşından sonra kadınların meme kanserine karşı mutlaka mamografi çektirmeleri, rahim ağzı kanserine karşı smear testi ve kemik dansitometresi (kemik taraması testi) yaptırmalarının erken teşhis için hayati önem taşıdığını vurguladı.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Cumhur İttifakı Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Serdar Soydan İşçi Kıyımı Söylentilerini Net Bir Dille Yalanladı
Başkan Seçer, Mersin Halkıyla Bir Araya Gelmeyi Sürdürüyor
CHP Tarsus Belediye Başkan Adayı Ali Boltaç Seçim Çalışmalarını Sürdürüyor
Carettalar Gölgaşı Bld. Ted Ankara’ya Fark Attı, MSK’nın Galibiyet Serisi Sürüyor
Akdeniz Belediye Başkanı Gültak, 31 Mart Seçimlerindeki Rakiplerine Seslendi
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Now Tv’de İlker Karagöz’e Konuştu
Büyükşehir’den Mersin’in Doğu Girişine Gerdanlık Gibi Yol, Liman Yolu Yenilendi
Mersin’in Mut İlçesinde Devrilen Tarım Aracının Sürücüsü Hüseyin Bozca Hayatını Kaybetti
Başkan Seçer, Atıksu Arıtma Tesisi Ve Tarımsal Destek İçin Gülnarlılarla Buluştu
Mersin Büyükşehir, Sokak Canları İçin Gönüllülerle İş Birliğine Devam Ediyor