Saç Dökülmesi En Sık Şikayetler Arasında! Saç Dökülmesinin Nedenleri

Bay-Bayan bir çok kişinin farklı sebeplerden ötür saçlarının döküldüğünü görüyoruz, saç dökülmesine dair nedenler, bu nedenlerin yarattığı dökülmenin önüne geçmek için uygulanması gereken yöntemler.

31 Ağustos 2018 Cuma, 08:43
G: 31.08.2018 - 08:43
Saç Dökülmesi En Sık Şikayetler Arasında! Saç Dökülmesinin Nedenleri
-

Bay-Bayan bir çok kişinin farklı sebeplerden ötür saçlarının döküldüğünü görüyoruz, saç dökülmesine dair nedenler, bu nedenlerin yarattığı dökülmenin önüne geçmek için uygulanması gereken yöntemler.
“Saç dökülmesi, dermatoloji polikliniğine en sık başvuru nedenleri arasında yer almaktadır. Detaylı bir muayene sonrasında gerekli tetkik ve tanı yöntemleri kullanılarak dökülmenin tipi ve nedeni belirlenerek saç dökülmesinde tedavi planlanır” diyen Okan Üniversitesi Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Belçin İzol, anlattı.
Saçın 3 yaşam evresi bulunmaktadır. Aktif uzama evresi olan anagen faz, ortalama 2-6 yıl sürer. 1-2 haftalık bir geçiş evresi olan katagen fazdan sonra, saç telogen faza girer. 2-4 ay süren saçın dinlenme evresi olan telogen fazdan sonra dermal papilla hücresi saçlı deri yüzeyine yaklaşır, eski tel dökülür ve yeni bir saç teli anagen fazda uzamaya başlayarak saç yaşam döngüsüne devam eder.
Hastanın Detaylı Öyküsü Dinlenmelidir
Diffüz yani tüm deriyi kapsayan saç kaybının, önemli nedenlerinden biri olan telogen effluvium, dinlenme evresindeki saçların kaybı ile karakterizedir. Günde 100 telden fazla saç kaybı görülür. Kadınlarda, erkeklere göre daha sık görülür. Birçok nedene bağlı olabileceği gibi bazı hastalarda spesifik bir neden de bulunmamaktadır. Hormonal ve besinsel faktörler, ilaçlar, bazı kimyasal maddelere maruziyet, sistemik hastalıklar, psikolojik stres ve mevsim değişiklikleri saç dökülmesine neden olabilir. Detaylı bir öykü ile mevcut sistemik hastalıklar, kullanılan ilaçlar, yakın zamanda geçirilen hastalıklar, kilo kaybı, saça uygulanan işlemler, emzirme, stres, cerrahi operasyon gibi faktörler araştırılmalıdır.
Vitamin Eksiklikleri İyi Araştırılmalıdır
Hormonal faktörler içerisinde tiroid bezi hastalıkları, doğum sonrasında özellikle ilk 6 ayda yoğun görülen saç dökülmesi, menapoz öncesi ve sonrasındaki dönem sayılabilir. Sıkı bir diyete başladıktan sonra 6 ay içerisinde saç dökülmesi ortaya çıkabilir. Yapılan tetkiklerle demir, B12, çinko, biyotin eksikliği araştırılmalıdır. D vitamini eksikliğinin de saç dökülmesine neden olduğuyla ilgili çalışmalar bulunmaktadır.
Bazı İlaçlar Saç Dökülmesine Neden Olabilir!
Bazı ilaçlara bağlı saç dökülmesi ortaya çıkabileceği için, son 6 ay içerisinde başlanmış ilaçların da sorgulanması önemlidir. Telogen effluviumun tedavisinde, eğer neden tespit edilebiliyorsa, nedene yönelik tedavi yapılmalıdır. Nedenin tespit edilemediği durumlarda saç için gerekli olan vitamin ve aminoasitleri içeren tabletler destek olarak kullanılabilir. Saç mezoterapisi ve PRP tedavisi de faydalı olmaktadır.
Erkek Tipi Saç Dökülmesinde Hormon Testlerinizi Yaptırmayı İhmal Etmeyin!
Androgenetik alopesi olarak adlandırılan erkek tipi saç dökülmesi, anagen fazda kısalma ve telogen fazdaki saçların artışı ile karakterizedir. Erkek ve kadınlarda görülebilir. Hastalarda genetik faktörler önemli olduğu için aile öyküsü sorgulanmalıdır. Kadınlarda erkek tipi dökülme tespit edildiğinde androjen hormonlarının fazlalığı açısından değerlendirme yapılmalıdır. Kıllanma artışı, sivilce ve adet düzensizliği eşlik ediyorsa mutlaka hormon testlerinin yapılması ve bir jinekolog ve gerekli görüldüğü durumlarda bir endokrinoloji doktorunun değerlendirmesi gereklidir. Özellikle menopoz sonrası dönemde görülen saç kaybının nedeni östrojen düzeylerinin azalıp serbest testosteronun artmasıdır.
Erkek Tipi Saç Dökülmesinin Tedavisi Nedir?
Hormonal bozukluk tespit edilen hastalarda tedavi nedene yönelik olmalıdır. Saç dökülmesinin tedavisinde çeşitli oral ve topikal tedaviler, mezoterapi, PRP ve saç ekimi yapılabilir. Erkek tipi saç dökülmesinin ilerleyici seyri nedeniyle erken dönemde tedaviye başlanması önemlidir.
Saç Kıran Nedir?
Halk arasında ‘saç kıran’ olarak bilinen alopesi areata otoimmün hastalıklar grubundadır. Bağışıklık sistemi hücrelerinin kıl köklerine karşı reaksiyon vermesi sonucunda oluşan para şeklinde dökülmelerle karakterizedir. Genellikle iyi seyirli olan bu hastalık nadiren ilerleyerek yaygın saç, kirpik, kaş ve tüm vücut kıllarında kayba neden olabilir. Hastalığın klinik şiddetine göre uygulanan farklı tedavi seçenekleri mevcuttur. Saç dökülmesi bazen, kalıcı saç hasarına neden olan bazı diğer dermatolojik hastalıklarda da ortaya çıkabilir. Sikatrisyel alopesi olarak adlandırılan bu duruma, bazı bağ dokusu ve deri hastalıkları neden olabilir. Kalıcı saç hasarı olmadan erken dönemde tedavi başlanmalıdır.
Saç dökülmesi şikayeti olan hastaların mutlaka bir dermatoloji uzmanına başvurması, dökülmenin tipi belirlendikten sonra uygun tedavinin planlanması önerilir.

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Uzaya Mersin Üniversitesi İmzası: Ülkemizin İlk Astronotu Alper Gezeravcı Uzaya Götürdüğü Yörük Kültürüne Ait Nesneleri İlk Kez Mersin Üniversitesi’nde Açıkladı
Akdeniz Belediye Başkanı Ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı M. Mustafa Gültak Turgut Reis Mahallesi’nde Kurulan İftar Sofrasına Misafir Oldu
Başkan Seçer, MEP İle Bir Araya Geldi
Mersin İkinci Yüzyılın Parlayan Yıldızı Olacak, Mersinliler Mersin’de Yaşamanın Mutluluğunu Hissetmeye Devam Edecek
Akkuyu NGS’de Çalışan İşçileri Taşıyan Servis Silifke’de Kaza Yaptı, 23 Kişi Yaralandı
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden Tarsus Gaziler Mahallesi’nde İftar Programı
Carettalar, Yalovaspor’u Yine Yeniden Mağlup Etti
Büyükşehir’in ‘Minikbüs’ Projesiyle Öğrenciler Kenti Geziyor
Mersin Büyükşehir Belediyesi, Forum AVM’de Kurduğu Etkinlik Alanında Vatandaşların Mersin’i Yeniden Keşfetmesini Sağladı
Akdeniz Belediye Başkanı Ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı M. Mustafa Gültak, Nusratiye Mahallesi Mehmet Akif Ersoy Caddesi Üzerinde Faaliyet Gösteren Esnafı Ziyaret Etti