Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı Sonrası Düzenlenen Basın Toplantısında Açıklamalarda Bulundu

Toplantıya BioNTech firmasının kurucu ortağı Uğur Şahin de video konferans yöntemiyle katıldı.

21 Mayıs 2021 Cuma, 00:59
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı Sonrası Düzenlenen Basın Toplantısında Açıklamalarda Bulundu
-

Bakan Koca, video konferans yöntemi ile bağlantı sağlayan Uğur Şahin’e söz vermeden önce, “Bugün özellikle Uğur hocamızın bazı görüşlerini bizzat kendisinden duymanızı istiyoruz. Uğur Hocam 27 Aralık’ta ilk sözleşmemizi yapmıştık ve ondan 3 ay önce başlayan görüşmelerimiz olmuştu ve bu süreçte neredeyse haftada en az 2 kere telefonla görüşmelerimiz oldu. Çok büyük gayret gösterdiniz. Öncelikle 1 milyondan başlayarak 4,5 milyona sonra opsiyonel olarak, 30 milyona sonra 60 milyona devamında 90 milyona ve en son 120 milyon dozluk anlaşma sizlerin yoğun gayret, efor ve çabanızla imzalanmış oldu” dedi.

Bakan Fahrettin Koca daha sonra anlaşmanın tedarik aşamasını anlatması için sözü Şahin’e verdi. Şahin, toplantıya katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Türkiye’ye BioNTech aşılarının ulaştırılması konusunda Bakan Koca’yla aralıktan beri sürekli iletişim halinde olduklarını vurguladı.
Türkiye’ye toplam 120 milyon doz BioNTech aşısının ulaştırılması için anlaşmanın imzalanmasından mutluluk duyduğunu söyleyen Şahin, “Türkiye’ye haziran ayının sonuna kadar 30 milyon doz getirmek istiyoruz. Temmuz, ağustos ve eylül ayında tamamıyla 120 milyon dozu tamamlamak istiyoruz” dedi. Şahin, bu konuda son iki haftadır ekiplerin yoğun şekilde çalıştığını belirterek, “Allah’ın izniyle aşıları zamanında Türkiye’ye getireceğiz” ifadesini kullandı.

Şahin’e teşekkür eden Bakan Koca, “120 milyon doz aşının şu ana kadar 6,1 milyonu bize teslim edildi. Haziran ayında 30 milyon olmak üzere temmuz, ağustos ve eylül sonuna kadar yani 4 ayda toplam 120 milyon aşı Türkiye’ye gelecek” şeklinde konuştu.

“Gelecek haftalarda daha çok bilgi edineceğiz"

Bakan Koca, Uğur Şahin’e, BioNTech aşısının mutasyonlara etkisine, hastalığı geçirenlere uygulanacak doz miktarına ve iki doz aşı olanların üçüncü dozlarının ne zaman yapılması gerektiğine ilişkin görüşlerini sordu. Şahin, aşıyı 30’dan fazla virüs varyantında denediklerini ve mutasyonlara karşı etki gösterdiğini belirterek, “Bu hafta içinde Hindistan mutasyonunu da deneyden geçirdik. Hindistan varyantına karşı da aşımız yüzde 25-30 oranında etki gösteriyor. Bu etkiden yüzde 70-75 oranında enfeksiyon koruması bekliyoruz. Gelecek haftalarda daha çok bilgi edineceğiz” açıklamasında bulundu.

Uğur Şahin ayrıca, yapılan çalışmalara göre daha önce hastalığı geçirenlerde tek doz aşıdan sonra da yüksek seviyede antikor görüldüğünü, ancak çalışmaların hala devam ettiğini söyledi.

“Eylül ayında Acil Kullanım Onayı (AKO) ile birlikte kullanımı söz konusu olabilir”

Yerli aşıda son durumu değerlendiren Bakan Koca, “Yerli aşı ile ilgili bildiğiniz gibi Faz-2 çalışması bitti. Faz-3’ün başlaması da zannediyorum önümüzdeki 2 hafta içerisinde yani Haziran’ın başında başlayabileceğimizi düşünüyorum. Haziran başında Faz-3’e geçebileceğimizi düşünüyoruz. Bunun dışında bildiğiniz gibi 3 tane aşımız daha var. O 3 aşıdan 2 tanesi inaktif 1 tanesi VLP aşısı, orada da Faz-1 safhasındalar. Zannediyorum önümüzdeki 2 veya 3 hafta içerisinde orada da Faz-1 çalışmasının sonuçları görülerek eğer başarılı olurlarsa Faz-2’ye geçme durumu peyderpey geçmeye başlamış olur. Faz-3 ile birlikte ilk aşımızın Haziran başı başlanır ve bu süreçler başarıyla tamamlanırsa, Eylül ayında Acil Kullanım Onayı (AKO) ile birlikte kullanımı söz konusu olabilir” şeklinde konuştu.

“Aşılama oranında 65 yaş üzeri yüzde 84’e kadar ulaşmış durumda”

“Şuan biz 55 yaş üzerini aşılıyoruz. Bunun dışında riskli grupları da aşılamaya devam ediyoruz” diyen Bakan Koca, “Hızla aşağı doğru; önce 50, 45, 40 ve Haziran ayında gelecek 30 milyon doz aşı ile birlikte 20 yaşa kadar, eğer tedarikte sorun yaşanmaz devam ederse inmek istiyoruz. Aşılama oranı ile ilgili şuan toplamda, 65 yaş üzeri yüzde 84’e kadar ulaşmış durumda, biz bunun yüzde 90 ve üzeri olmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Daha önce hastalığı atlatanların nasıl aşılanacağı ve 3. doz olan hatırlatma aşısının nasıl uygulanacağı konusunda açıklama yapan Bakan Koca, “Bizim bu konuda bir tercihimiz olmayacak. Vatandaşımızı daha çok ikna etme çabası içerisinde olacağız. Özellikle ilave dozla ilgili, Biontech aşısı ile ilgili en az 9 ay sonrasında yani 2022 yılında rapel doz öneriliyor. Hastalığı geçirmiş olan kişiler için de 6 ay sonra rapel dozun yapılması şeklinde görüş var. Bu gerektiğinde tek, gerektiğinde de çift doz şeklinde olabilir” diye konuştu.

“Yaygın aşılamayı yaparak bu dönemi normale döndürmek istiyoruz”

Kademeli normalleşme sonrasında nasıl bir hayata geçileceğinin sorulması üzerine cevap veren Koca, “Bundan sonraki süreçte 10 binin altına bugünden itibaren düşen bir vaka sayımız var. Tam kapanmayla birlikte bu düşüş önemli bir düşüş. 63 binden 9 bin 385’e kadar bugün inmiş oldu. Dolayısıyla bizim bundan sonraki süreçte bu kazanımı kaybetmememiz gerekiyor. Artık bu virüsün nasıl bulaştığını bütün vatandaşlarımız biliyor. Dolayısıyla bundan sonraki süreçte yasakları daha azaltan ama kişisel koruyucu tedbirleri daha da yoğunlaştıran, bununla birlikte yaygın aşılamayı yaparak bu dönemi normale döndürmek istiyoruz. Bu konuda Bilim Kurulu’nun tavsiyesi gelecek hafta şekillenmiş olur” açıklamasında bulundu.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Cumhur İttifakı Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Serdar Soydan İşçi Kıyımı Söylentilerini Net Bir Dille Yalanladı
Başkan Seçer, Mersin Halkıyla Bir Araya Gelmeyi Sürdürüyor
CHP Tarsus Belediye Başkan Adayı Ali Boltaç Seçim Çalışmalarını Sürdürüyor
Carettalar Gölgaşı Bld. Ted Ankara’ya Fark Attı, MSK’nın Galibiyet Serisi Sürüyor
Akdeniz Belediye Başkanı Gültak, 31 Mart Seçimlerindeki Rakiplerine Seslendi
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Now Tv’de İlker Karagöz’e Konuştu
Büyükşehir’den Mersin’in Doğu Girişine Gerdanlık Gibi Yol, Liman Yolu Yenilendi
Mersin’in Mut İlçesinde Devrilen Tarım Aracının Sürücüsü Hüseyin Bozca Hayatını Kaybetti
Başkan Seçer, Atıksu Arıtma Tesisi Ve Tarımsal Destek İçin Gülnarlılarla Buluştu
Mersin Büyükşehir, Sokak Canları İçin Gönüllülerle İş Birliğine Devam Ediyor