Samsun'da halk sağlığını tehdit eden ehliyetsiz ve korsan işletmelere karşı mücadele etmek amacıyla kurulan İlaçlamacılar Mesul Müdürler ve Uygulamacılar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, hızla yapılanma sürecine girdi. Dernek üyeleri, sektör temsilcileriyle bir araya geldi ve toplum sağlığını korumak için ortak stratejiler geliştireceklerini duyurdu.
Dernek yönetimi, İstanbul Fatih'te yaşanan ve Böcek ailesinin ölümüne yol açan acı olayların bir daha yaşanmaması için çalışmalarını hızlandırdıklarını ifade etti. "Pompacı" olarak tabir edilen ruhsatsız kişilere karşı savaş açtıklarını belirten dernek, bu konudaki kararlılığını açıkladı. Ayrıca, Samsun Temizlik ve Hijyen Dayanışma Yardımlaşma Derneği yönetimi de toplantıya katılarak desteklerini sundu.
İlaçlamacılar Derneği Başkanı Hayati Çelebi, kuruluş aşamasında olduklarını ve şu an 18 üye ile faaliyetlerine başladıklarını söyledi. Çelebi, Türkiye'de yaşanan son ölümlere dikkat çekerek, ruhsatsız olarak çalışan kişilere karşı mücadele edeceklerini vurguladı. "Birinci görevimiz, bilinçsiz kişilerle mücadele etmek. İkinci amacımız, resmi firmalar tarafından ilaçlama işlemlerinin yapılmasını sağlamak," dedi.
Çelebi, bilinçsiz yapılan ilaçlamaların insan sağlığına zarar verebileceğini dile getirerek, "İlaçlarımıza kolayca ulaşım sağlanabiliyor. Bu da halk sağlığını tehdit ediyor. Bilinçsiz kişiler, ilaçlamada zehirlenmelere neden olabiliyor. Ayrıca, kayıtsız ve vergisiz iş yapanlar, ekonomiye de zarar veriyor," ifadelerini kullandı.
Toplantıda, yeni kurulan ilaçlama derneğini destekleyen Samsun Temizlik ve Hijyen Dayanışma Yardımlaşma Derneği Başkanı Nahit Albayrak, Samsun'da yaklaşık 150 temizlik firmasının bulunduğunu belirtti. Albayrak, gerektiğinde bu firmaların, ilaçlama işlemlerini daha düzenli ve resmi olarak yapan firmalara yönlendirdiklerini aktardı.
