Şanlıurfa Halfeti'de Karagül Hasadı Başladı, Üretim Artıyor

Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinde üretilen tescilli karagül hasadı başladı. Eşsiz rengi ve kokusuyla dikkat çeken karagül, çeşitli alanlarda kullanılmak üzere hasat ediliyor.

Şanlıurfa Halfeti'de Karagül Hasadı Başladı, Üretim Artıyor
Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinde üretilen tescilli karagül hasadı başladı. Eşsiz rengi ve kokusuyla dikkat çeken karagül, çeşitli alanlarda kullanılmak üzere hasat ediliyor.

Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi tarafından 2013 yılında "sakin şehir" olarak tanınan Halfeti, tarihi taş yapıları ve doğal güzellikleri ile "saklı cennet" olarak biliniyor. Birecik Barajı’nın suyunun yükselmesiyle karagül üretim alanları azalmış olsa da bu özel çiçek, yetiştiği topraktan aldığı eşsiz rengi ve kokusuyla dikkat çekmeye devam ediyor. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret tescil belgesi verilen karagülün, Halfeti Kaymakamlığı, Belediye ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yaygınlaştırılması amacıyla yürütülen projeler devam ediyor. Özellikle seralarda yetiştirilen karagül, ilkbahar ve sonbahar aylarında açıyor ve uzmanlar tarafından çeşitli amaçlarla dallarından kesilerek hasat ediliyor.

Halfeti İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Bozoğlan, karagül bahçesinde incelemelerde bulundu. Yaptığı açıklamada, "Karagülün yaprakları, kozmetik ve gıda sektörlerinde değerlendiriliyor. Özellikle sabun, kolonya, gülsuyu ve parfüm gibi kozmetik ürünlerinde kullanılırken, lokum, gül şerbeti, kahve ve dondurma gibi gıda ürünlerinde de yer alıyor. Halfeti'de sadece karagül ile üretim yapan firmalarımız mevcut" şeklinde konuştu.

Bozoğlan ayrıca, karagülün Halfeti dışına çıktığında pembeye yakın bir renk tonuna ulaştığını belirterek, "Şu an Halfeti’de 1.750 metrekare kapalı alan ve 12.000 metrekare açık alanda karagül üretimi gerçekleştiriliyor. Halfeti Kaymakamımız ve Belediye Başkan Vekilimiz Sinan Korkmaz’ın destekleriyle eski Halfeti’de 7.750 metrekarelik bir alan tahsisi yapıldı. Bu alanda, bin metrekare kapalı yetiştirme alanı, 250 metrekare üretim alanı ve bir damıtma tesisi oluşturulacak" dedi.

Karagül yetiştiricisi Devrim Tutuş ise, "Karagülden gıda ve kozmetik ürünü üreten dünyadaki tek firmayız. Şu anda hasat dönemindeyiz ve yaklaşık 10 gündür hasat yapıyoruz. Bu yıl bereketli bir dönem geçiriyoruz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Mersin Haber + IHA

İlgili Haberler


Mersin Haber ,Mersin