Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, seçim sonrası iktidarın çıkmadığını ve muhalefet partilerinin ‘AK Parti’nin tek başına iktidar olma şansını kaybetmesi için HDP’nin barajı geçmesi gerekiyor’ düşüncesinde birleştiğini ifade etti. Hacısalihoğlu, seçim sandığının yeni bir seçim doğurduğunu vurgularken, “Muhalefetin hesabı tuttu ve AK Parti tek başına iktidar olacak yeter sayısını alamadı. Ancak bunun ikinci raundu olacak. CHP ile MHP bir araya geldiğinde 276 vekil sayısına ulaşamadığı için yeni bir iktidar seçeneği doğmuyor. Bu durumda üçüncü bir partiye ihtiyaç var.” dedi.
Ancak MHP ile HDP'nin yan yana gelmeyeceğini belirten Hacısalihoğlu, sandıktan yine bir seçim sandığı çıkacağını söyledi.
AK PARTİ NE YAPACAK?
Prof. Dr. Hacısalihoğlu, AK Parti’nin izleyeceği yol hakkında şu değerlendirmelerde bulundu: “AK Parti, 12 yıllık deneyiminin getirdiği sorumlulukla istikrarsız olduğunu savunsa da millet ve ülke çıkarı adına koalisyon temasları kuracaktır. Ancak muhalefet bu ihtimali görmüyor. Bu durumda tekrar halka gidilecek ve AK Parti, seçmene ‘Yeniden tek başına iktidar olmaya talibim ve buna en yakın parti benim’ mesajı verecek.”
Hacısalihoğlu, koalisyonların Türkiye'de istikrar getirmeyeceğini de sözlerine ekledi.
KOALİSYON RİSKLERİ
Türkiye’nin geçmiş deneyimlerinin koalisyonları her zaman riskli hale getirdiğini vurgulayan Hacısalihoğlu, “Koalisyon, ancak uzlaşma kültürü olan zeminlerde sorun üretmez. Ancak Türkiye’nin durumu, bu tür birleşimlerin istikrar getirmediğini gösteriyor.” şeklinde konuştu.
OY KAYBININ NEDENLERİ
Prof. Dr. Hacısalihoğlu, AK Parti’nin oy kaybının sebeplerini ise kurucu lider Erdoğan’ın ayrılması, seçim sürecindeki küskünler ve HDP’nin Doğu ve Güneydoğu’daki başarısı olarak sıraladı. Bu faktörlerin üzerine gidilmesi gerektiğini belirten Hacısalihoğlu, “Muhalefetin oluşturduğu ittifakın yanı sıra aday ve politik tercihlerdeki eksiklikler de değerlendirilmeli.” ifadelerini kullandı.
BANU EZBER
İSTANBUL
