Şırnak’ın Silopi İlçe Müdür Vekili Süleyman Aytu, 6552 sayılı yasa kapsamında Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçlarının yapılandırılması için başvuruların 31 Mart 2015 tarihine kadar yapılabileceğini açıkladı. Aytu, gelir testinin son başvuru tarihinin de bu tarihe denk geldiğini belirtti. Ayrıca, 2012’den bu yana olan GSS borçlarının affı için son günlere gelindiğini vurguladı. Aytu, "5.5 milyon kişiyi etkileyen bu durum için başvuru yapanların borçları affedilecek" dedi. Aytu, 18 yaşını dolduran ve aktif sigortalı olmayan vatandaşların, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığıyla gelir testlerini yaptırmaları gerektiğini ifade etti. Gelir testi sonucunda borçların azalabileceğini veya tamamen silinebileceğini belirten Aytu, "Gelir testi yaptırmayanların borçları en yüksek prim üzerinden hesaplanacak" uyarısında bulundu.
Aytu, zorunlu genel sağlık sigortası tescili olan ancak gelir testine başvurmayanların, 31 Mart 2015 tarihine kadar, ikamet ettikleri ilçelerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvurmaları gerektiğini de vurguladı. Gelir testi yönteminin, ikametgahındaki hanede yaşayan kişi sayısına göre belirleneceğini aktaran Aytu, "Hane geliri kişi başına bölünecek ve bu miktar asgari ücretin 3’te 1’inden azsa, vatandaş ücretsiz sağlık hizmeti alacak" dedi. Asgari ücret seviyesinde olanların 48 lira, iki katı gelir elde edenlerin ise 144 lira prim ödeyeceğini kaydetti. Aytu, bu konuda yükümlülükleri olan tüm vatandaşların gelir testlerini yaptırmaları gerektiğini hatırlattı.
Ayrıca, 11 Eylül 2014’ten önce GSS kaydı olan fakat gelir testi yaptırmayanların, 31 Mart’a kadar bu işlemi tamamlaması durumunda borçlarının güncelleneceğini ifade etti. Belirlenen gelir seviyesine göre primlerin tahakkuk ettirileceğini sözlerine ekledi.
