Sinop'un Boyabat ilçesinde, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü'nün desteklediği "Kökten Geleceğe: Aileyle Büyüyen Türkiye" projesi kapsamında, gençlere yönelik uygulamalı eğitimler devam etmekte. Boyabat Sosyal İnsan ve Teknoloji Geliştirme Derneği tarafından yürütülen bu projeyle, ilçedeki ortaokul öğrencilerine teknoloji kullanımını öğretmek amaçlanıyor. Boyabat İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü ve Üreten Nesiller Derneği işbirliğiyle gerçekleştirilen eğitimler, Boyabat Cengiz Topel Ortaokulu ile Boyabat Necdet Küçükbaş Ortaokulu'ndaki 200'den fazla öğrenciye ulaşmakta. Bu eğitimler sayesinde öğrenciler, sadece teknoloji tüketiminin ötesine geçiyor, aynı zamanda üretim süreçlerine de dahil oluyorlar.
Eğitim programı kapsamında öğrenciler, tasarım odaklı düşünme yöntemleri ile problem tespiti, empati kurma, fikir geliştirme ve çözüm üretme gibi süreçleri öğreniyorlar. Ayrıca, yapay zeka araçlarını etkili bir biçimde kullanabilmek için prompt yazımı konusunda da deneyim kazanıyorlar. Yapay zeka destekli görsel ve müzik üretimi yaparak özgün dijital içerikler oluşturmanın yanı sıra, video üretimi aşamasında senaryo yazımı, sahne kurgulama ve içerik akışını planlama gibi uygulamalı bilgileri de edinmektedirler.
Proje yetkilileri, bu eğitimlerin temel amacının öğrencilerin üretken yapay zeka okuryazarlığını ve dijital etik farkındalığını artırmak olduğunu vurguladı. Gençlerin üretici düşünme becerileriyle donatılması, gelecekte teknolojiye yön veren, bilinçli ve değer odaklı bireyler olarak yetişmelerine katkı sağlamayı hedefliyor.
