Sinop'ta gerçekleştirilen araştırma, kadınların kütüphane kullanımında erkeklerden daha aktif olduğunu ortaya koydu. Dr. Rıza Nur Kütüphanesi, il nüfusunun neredeyse iki katı olan 62 bin 451 kitap ile dikkat çekiyor. Bu kütüphanede çocuk kitaplarının sayısı 12 bin 152, yetişkin kitaplarının sayısı ise 50 bin 299 olarak kaydedildi.
51. Kütüphane Haftası vesilesiyle yapılan bu araştırma, 2014 yılına ait verilere dayanmaktadır. Bu yıl, kütüphaneden yararlanan erkek çocuk sayısı bin 765, kız çocuk sayısı 2 bin 473, yetişkin erkek sayısı 2 bin 161 olarak belirlenmişken, kadınların sayısı 2 bin 584 olarak tespit edilmiştir. Bu veriler, kadınların kütüphane kullanımında erkeklerden daha fazla olduğunu göstermektedir. Ayrıca, 2014 yılı verilerinin önceki yıllara göre düşük olduğu, kütüphanenin yenileme çalışmaları nedeniyle uzun süre kapalı kalmasının etkisi olduğu belirtiliyor. 2013 yılında kütüphaneden yararlanan kişi sayısının yaklaşık 40 bin civarında olduğu ifade ediliyor.
Sinop için tarihi bir öneme sahip olan Dr. Rıza Nur Kütüphanesi, 1902 yılında iki Rum kardeş tarafından inşa edilmiştir. Daha sonra Dr. Rıza Nur tarafından satın alınarak ev olarak kullanılmıştır. 9 Ekim 1924'te, kütüphane olarak hizmet vermeye başlayan bu mekan, resmi kişilerin ve halkın katılımıyla açılmış ve günümüzde de faaliyetlerine devam etmektedir.
Kaynak: Mersin Haber + IHA