Şırnak'ta Sayıştay Raporunda Üniversitenin Kayıtlarında 681 Milyon Liralık Tutarsızlık Ortaya Çıktı

Sayıştay'ın raporuna göre, Şırnak Üniversitesi'nin taşınmaz kayıtlarında 681 milyon liralık tutarsızlık tespit edildi. Bu durum, kamu idarelerinin kayıt yönetmeliğine uygun yapılmadığından kaynaklandığı belirtildi.

Şırnak'ta Sayıştay Raporunda Üniversitenin Kayıtlarında 681 Milyon Liralık Tutarsızlık Ortaya Çıktı

Sayıştay’ın 2024 yılı denetim raporunda, Şırnak Üniversitesi'nin taşınmaz kayıtlarında ciddi tutarsızlıklar olduğu belirlendi. Raporda, muhasebe kayıtları ile icmal cetvelleri arasında 681 milyon 992 bin 279 liralık bir fark bulunduğu vurgulandı. Bu fark, "Kamu İdarelerine Ait Taşınmazların Kaydına İlişkin Yönetmelik" hükümlerine uyulmaması nedeniyle ortaya çıktı. 2024 yılı sonu itibariyle üniversitenin taşınmazlarının toplam değeri 770 milyon 930 bin 52 lira olarak kaydedilirken, aynı yıl için düzenlenen Taşınmaz Formları ve İcmal Cetvellerinde bu rakamın yalnızca 88 milyon 937 bin 773 lira olduğu görüldü. Böylece, kurum kayıtları arasında 682 milyon liralık bir uyumsuzluk belirlendi. Sayıştay, üniversitenin ilgili yönetmelikler kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmediğini ifade etti. 2006 yılında yürürlüğe giren yönetmelik, kamu idarelerinin mülkiyetinde veya kullanımında bulunan taşınmazların eksiksiz ve doğru şekilde kaydedilmesini zorunlu kılmaktadır. Raporda, taşınmaz kayıt ve kontrol işlemlerinin yapıldığı birimlerin hazırladığı formlar ile mali hizmetler birimi tarafından düzenlenen cetveller arasında tutarsızlık olduğu, bu durumun üniversitenin mali tablolarında güvenilirliği zedelediği belirtildi. Tespitlere göre, 2024 yılına ait taşınmaz cetvellerinde 215 kayıtlı taşınmaz yer almakta, bunların toplam değeri 88 milyon 937 bin lira olarak görünürken, bilançoda ise bu rakam 770 milyon 930 bin lira olarak yer almaktadır. Aradaki farkın kaynağı ise raporda açıklanmamıştır.

Şırnak Üniversitesi, Sayıştay raporunda belirtilen taşınmaz değer farkına ilişkin bir açıklama yaptı. Üniversite yönetimi, bu farkın yolsuzluk veya usulsüzlükten değil, teknik nedenlerden kaynaklandığını ifade etti. Açıklamada, muhasebe bilançosundaki taşınmaz toplam değeri ile icmal cetvellerindeki değerler arasındaki farkın, farklı sistemlerde kullanılan kayıt ve değerleme esaslarından doğduğu belirtildi. Üniversitenin muhasebe kayıtlarının, Maliye Bakanlığı'nın Otomasyon Sistemi olan Bütünleşik Kamu Mali Yönetim Sistemi (BKMYS) üzerinden yürütüldüğü aktarıldı. Bu sistemde yıl sonlarında taşınmazlara enflasyon farkı otomatik olarak uygulanmakta ve değerleri artmaktadır. Kurum İcmal Cetvelinde ise, üniversitenin kuruluş aşamasında binalara Belediye Başkanlığı tarafından verilen rayiç değerlerin kayıtlı olduğu, bu değerlerin güncellenmediği için muhasebe kayıtlarıyla fark oluştuğu ifade edildi. Açıklamada, bu farkın 2024 yılı sonu itibariyle giderildiği ve kayıtların uyumlu hale getirildiği belirtildi. Üniversite yönetimi, kamuoyunda yanlış anlaşılmaların önüne geçmek amacıyla bu açıklamayı yaptığını, Sayıştay raporunda herhangi bir usulsüzlük veya yolsuzluk iddiasının yer almadığını vurguladı.

Kaynak: Mersin Haber + IHA

İlgili Haberler


Mersin Haber ,Mersin