Şırnak'ın yüksek kesimlerinde, doğaseverlere görsel bir şölen sunan ters laleler, yılın belirli dönemlerinde açarak doğayı renklendiriyor. Ancak yalnızca 15-20 gün süren bu bitki için yetkililerden önemli bir uyarı geldi. Şırnak Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Müdürü Doğan Bayar, ters lalelerin Şırnak'ın doğal mirası olduğunu vurgulayarak, vatandaşların bu güzelliği koruması gerektiğini belirtti. Bayar, ters lalelerin özellikle Beytüşşebap ilçesinin yüksek kesimlerinde yoğun olarak bulunduğunu ifade etti ve bölgenin doğa turizmi açısından büyük bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.
Ters Lalenin Önemi
Bayar, ters lalenin Türkiye için değerli bir endemik tür olduğuna dikkat çekerek, "Ters lale Şırnak’ın doğal ve bitkisel mirasıdır. Bunu korumamız gerekiyor. Vatandaşlarımızdan ricamız, bu eşsiz güzelliği korumaları ve korunmasına destek vermeleridir" dedi. 2872 sayılı Çevre Kanunu'na göre, ters lalelerin koparılması veya zarar verilmesinin kesinlikle yasak olduğunu belirten Bayar, denetimlerin sıkı bir şekilde sürdüğünü açıkladı. Doğaya zarar verenlerle ilgili cezai işlem uygulandığını ve ters laleye zarar verenlere 699 bin lira ceza verildiğini ifade etti. Ayrıca, bölgeye gelen ziyaretçilerin yalnızca fotoğraf çekebileceğini ve bitkiye müdahale etmemeleri gerektiğini vurguladı.
Doğada oldukça kısa süre kalan ters laleler, yaklaşık 15 ila 20 gün boyunca canlı kalıyor. Her yıl birçok doğasever, fotoğrafçı ve turist, Beytüşşebap kırsalına gelerek bu eşsiz manzarayı görüntülemek için akın ediyor. Uzmanlar, ters lalelerin korunmasının yalnızca biyolojik çeşitlilik açısından değil, aynı zamanda Şırnak’ın doğa turizmi ve ekolojik mirasının geleceği için de büyük önem taşıdığını belirtiyor.
