Sivas'ta Uzmanlar Dondurucu Soğuklar Hakkında Ciddi Uyarılarda Bulundu

Sivas Medicana Hastanesi'nden uzmanlar, dondurucu soğukların uzuv kaybına yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu. Özellikle açık havada çalışan, yaşlı, çocuk ve sağlık sorunları olan kişiler risk altında. Uzmanlar, donma belirtilerinin ciddiye alınması gerektiğini vurguladı.

Sivas'ta Uzmanlar Dondurucu Soğuklar Hakkında Ciddi Uyarılarda Bulundu
Sivas Medicana Hastanesi'nden uzmanlar, dondurucu soğukların uzuv kaybına yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu. Özellikle açık havada çalışan, yaşlı, çocuk ve sağlık sorunları olan kişiler risk altında. Uzmanlar, donma belirtilerinin ciddiye alınması gerektiğini vurguladı.
Google News'te Abone Ol

Sivas Medicana Hastanesi'nde görevli Doç. Dr. Neşe Kurt Özkaya, dondurucu soğukların etkisiyle özellikle el, ayak ve kulak gibi uzuvların ciddi risk altında olduğunu ifade etti. Edinilen bilgilere göre, geç kalınan müdahalelerin kalıcı hasarlara ve uzuv kaybına neden olabileceği konusunda uyarılar yapıldı. Soğuk havaların etkisiyle birlikte, uzun süre soğuğa maruz kalan bireylerde donma vakalarının artış gösterdiği gözlemleniyor. Özellikle açık havada çalışanlar, yaşlılar, çocuklar ve diyabet ile kalp hastalığı olan kişiler risk grubunda yer alıyor.

Uzun süre soğuğa maruz kalındığında ilk olarak el ve ayak parmaklarında uyuşma, karıncalanma ve renk değişikliği gibi belirtiler ortaya çıkıyor. İlerleyen süreçte cilt, soluk beyaz bir hal alırken, müdahale edilmemesi durumunda morarma ve doku kayıpları meydana gelebiliyor. Donma, başlangıç aşamasında fark edilmediği takdirde hasar derinleşiyor, bu da kalıcı sorunlara yol açabiliyor. Islak eldivenler, dar ayakkabılar ve uzun süre hareketsiz kalmak, donmayı hızlandıran etkenler arasında yer alıyor.

Donma şüphesi olan durumlarla karşılaşıldığında, el ve ayakların aniden sıcak suya sokulmaması gerektiği uyarısı yapıldı. Bu bölgelerin yavaş ve kontrollü bir şekilde ısıtılması gerektiği belirtildi. Doç. Dr. Neşe Kurt Özkaya, donmaya müdahale edilmezse kalıcı sorunların ortaya çıkabileceğini ifade ederek, "Ciddi donma vakalarında el ve ayak parmakları, hatta kulak gibi bölgeler donmanın seviyesine göre kesilmek zorunda kalabilir," dedi. Özellikle açık havada çalışan bireylerin, ıslak eldiven ve sıkı ayakkabılardan kaçınarak, sıcak tutan ve kuru kalmayı sağlayan giysiler kullanmaları gerektiğini vurguladı.

Uzmanlar, el ve ayakların kuru tutulması gerektiğini, uyuşma hissedildiğinde hemen sıcak bir ortama geçilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, donma belirtileri erken fark edildiğinde tedavi edilebileceği, geç fark edilen durumlarda ise cerrahi müdahale gerekeceği ifade edildi. Kalp ve diyabet hastalığı olan bireylerin uzun süre soğuğa maruz kalması, ciddi hasarlara neden olabiliyor. Bu nedenle hastalar donma ile geldiklerinde, yanık tedavisi benzeri bir yöntemle tedavi ediliyor. Gerekli görülmesi durumunda ise ampütasyon işlemlerinin yapılabileceği bilgisi verildi. Bu süreçte el ve ayak parmaklarının, donmanın seviyesine göre kesilme riski taşıdığı hatırlatıldı.

Kaynak: Mersin Haber + IHA

İlgili Haberler


Mersin Haber ,Mersin