Şubat Ayında Gündeme Getirmiştik, Limana Gelen Nada İsimli Gemi ve Şarbon Hakkında

Mersin'i ağır bir koku sarmıştı.

04 Eylül 2018 Salı, 12:52
G: 04.09.2018 - 12:59
Şubat Ayında Gündeme Getirmiştik, Limana Gelen Nada İsimli Gemi ve Şarbon Hakkında
-

11 Şubat 2018 Tarihinde Mersin Haber okuyucularına "Türkiye'nin Satın Aldığı Sığırlar Brezilya'dan Gemilerle Yola Çıktı" başlıklı haberi duyurmuştu.
Haberde kısaca "Türkiye'nin Brazil'yadan aldığı Sığırların, getirilmesine başlandı. 5 Şubat günü (SANTOS (BR) ) limanında yükleme işlemi tamamlanan "Hayvancılık Taşıma" mahiyetinde kullanılan ilk gemi ile yola çıktı.Mersin Çevre DedektifiFacebook sayfasından paylaşılan bilgilerle derlenen haberimizin detayları şu şekilde, Mersin Limanına gelecek olan sığırları taşıyan gemi Brezilya'dan yola çıktı. Hayvanların hastalıklı ve sağlıksız koşullarda getirildiği konuşuluyor..."
Birezilyadaki Santos limanından 25 bin büyük baş yüklü hayvanla çıkarak 17 Günlük Seyirin tamamlanmasıyla birlikte Mersin Limanına ulaşan NADA isimli geminin Mersin Limanına yanaşmasıyla Mersin'i ağır bir koku sarmıştı.
O günlerde binlerce paylaşımla yüzbinlerce okuyucuya ulaşan haberimizi, bugünSözcü Köşe Yazarı Yılmaz ÖZDİL köşe yazısı ilebirkez daha gündeme getirmiş oldu.
İşte Sözcü Yazarı Yılmaz ÖZDİL'in "ŞARBON" başlıklı köşe yazısı;
Türkiye'nin Brezilya'dan ithal ettiği sığırlar Santos limanından gelecekti. Nada isimli gemiye 25 bin hayvan yüklenmişti.

Brezilyalı hayvan hakları savunucuları mahkemeye başvurdu. Hayvanların işkence şartlarında taşındığını, insanlık dışı ticaret yapıldığını belgeleyerek, geminin durdurulmasını istediler.

(Brezilya sabıkalıydı. Daha bu sene “bozuk et skandalı” yaşanmıştı. Brezilyalı kırmızı et ihracatçılarının, son kullanma tarihi geçmiş etlerdeki kötü koku ve kötü görüntüyü maskelemek için kanserojen madde kullandıkları ortaya çıkmıştı. Bu korkunç durumun tespit edilmesi üzerine, ABD, Avrupa Birliği, Çin, Güney Kore, Mısır, Suudi Arabistan gibi ülkeler, Brezilya'dan et ithalat silebilmek için gemide öğütme makinesi vardı, ölen hayvanlar öğütülerek denize atılıyordu.

Bu feci rapor, gemiyi durduran mahkemenin kararını güçlendirmişti. Boşaltma için karar bekleniyordu.

Şak… Türkiye'nin Brezilya büyükelçiliği devreye girdi.

Brezilyalı hayvan hakları savunucuları göndermek istemiyor, eyalet mahkemesi göndermek istemiyor, Türkiye illa alacağız diyordu!

Şak… Durdurma kararının iptal edilmesi için üst mahkemeye başvuruldu.

Allem edildi kallem edildi, üst mahkemeden “durmak yok, yola devam” kararı alındı. Geminin limandan ayrılmasına izin verildi.

Gemi yola çıkarken Brezilya Ulusal Hayvanları Koruma ve Savunma Forumu üyeleri protesto gösterileri yaptı. Reuters, BBC gibi medya kuruluşları aracılığıyla tüm dünyada duyulmasını sağladı.

17 gün geçti… Nada isimli gemi Mersin limanına geldi.

Ağır koku tüm Mersin'i kapladı.

Bağımsız Hayvan Hakları Topluluğu ve Hayvan Hakları İzleme Komitesi, Chp milletvekilleriyle birlikte Mersin Gazeteciler Cemiyeti'nde basın toplantısı düzenledi. Hastalık tehlikesine dikkat çektiler. Geminin acilen karantinaya alınmasını istediler. Maalesef… Uzman bir heyetin gemide inceleme yapmasına bile izin verilmedi.

Basın mensuplarının gemide görüntü almasına bile izin verilmedi.

Mersin Barosu suç duyurusunda bulundu. Nafile… Adli makamlarımız kılını kıpırdatmadı. Sihirli bir el gemiyi koruyordu.

Chp, Tbmm'de soru önergesi verdi. Cevap bile verilmedi.

Süreci başından beri takip eden hayvan hakları savunucusu, gazeteci-yazar Zülal Kalkandelen sosyal medyada çırpındı. Hazindir ki… Muhalif medyamız bile kulağını tıkadı, umursamadı.

Yandaş medyamız tarafından “ucuz et müjdesi” manşetleri atıldı. TRT bile “ucuz et müjdesi” diye haber yaptı. Sayın ahalimiz alkışladı. Ucuz et yediren hükümetimizden Allah razı olsun denildi.

Netice?

Şimdi sanki sürprizmiş gibi deniyor ki… Türkiye'de şarbon paniği yaşanıyor filan.

Ucuz etin yahnisi afiyet olsun kardeşim… Üste para ödeyip veba veya kolera ithal edene kadar şarbona şükredin.
Şarbon nedir?
Başta koyun ve sığırlar olmak üzere birçok hayvanda görülen, ölümcül bir enfeksiyon hastalığıdır. Bulaşıcılığı yüksektir, deri ya da mukoza yoluyla insanlara da bulaşır. Bulaştığı yerde kara bir çıban oluşturarak belirti gösterir. Kesin sonuç için kan tahlili yapılması gerekir.
Bu hastalık insanlarda deri, akciğer ve bağırsak olmak üzere 3 farklı şekilde kendini gösterebilir.
Mikrobun en önemli özelliği zorlu fiziksel ve kimyasal çevre koşullara son derece dayanıklı “spor” denilen yapılar oluşturmasıdır. Bakterinin kendisi yüksek ısıda kolayca öldüğü halde, bu sporlar zorlu koşullarda on yıllarca hayatta kalabilmektedir.
Şarbon nasıl bulaşır?
Hayvanlarda sindirim, solunum ya da derideki çizik, sıyrık ve yaralar yoluyla mikrobun vücuda girmesi sonucu oluşan hastalık, hayvanlardan insanlara da enfekte olmuş hayvan etinin tüketilmesi ya da hastalıklı hayvanlarla direkt temas edilmesi halinde bulaşabilir.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Mersin-Tarsus-Yenice Tren Seferleri 22 Nisan Günü Kapanıyor, TOK Otobüsleri Kooperatifi’nden Ek Sefer Açıklaması
Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’i Ağırladı
Başkan Seçer, İlçe Belediye Başkanları Ve Büyükşehir Belediye Meclisi Üyeleri İle Bir Araya Geldi
MESKİ, Pamukluk İçme Suyu Arıtma Tesisi Projesi’nde Önemli Bir Aşama Daha Kaydetti
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Nisan Ayı 2. Birleşimi Gerçekleşti, 2023 Yılı Faaliyet Raporu Oy Çokluğuyla Kabul Edildi
Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu’ndan Mersin İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk’e Ziyaret
Mersin’in Tanınan İsmi Gazeteci-TV Programcısı Ahmet Özdemir Hastaneye Kaldırıldı
Mersin Mezitli Soli’de Kaldırımda Duran Bank 2 Kişi Tarafından Çalındı
Mersin Büyükşehir’in Maharetli Ustaları Ekipmanları Baştan Sona Yeniliyor, Maharetli Ustalar Maliyeti Azaltıyor Kesintisiz Hizmet Sağlıyor
Başkan Seçer’den İlçe Belediye Başkanlarına Ziyaret: “Her Zaman Yanı Başınızdayım”