Şuşa'da Açılış Konuşması Yapan Aliyev, Türkiye ile Azerbaycan İlişkilerini Vurguladı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türkiye ile Azerbaycan ilişkilerinin diğer komşular tarafından örnek alınması gerektiğini belirtti. Aliyev, "Komşular da Türkiye ile Azerbaycan’ın davrandığı gibi davranmalıdır," dedi.

Şuşa'da Açılış Konuşması Yapan Aliyev, Türkiye ile Azerbaycan İlişkilerini Vurguladı
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türkiye ile Azerbaycan ilişkilerinin diğer komşular tarafından örnek alınması gerektiğini belirtti. Aliyev, "Komşular da Türkiye ile Azerbaycan’ın davrandığı gibi davranmalıdır," dedi.

Azerbaycan’da düzenlenen 4. Şuşa Global Medya Forumu, "Barışın Teşvikinde Medyanın Misyonu: Gerçeğin Yeniden Tesisi ve Güvenin Yeniden İnşası" temasıyla başladı. Etkinlik, Azerbaycan’ın işgalden kurtardığı Şuşa şehrinde gerçekleştiriliyor. 53 ülkeden 160 katılımcının yer aldığı forumda konuşan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ülkesinin Doğu ve Batı'daki ortaklarıyla ilişkilerinin yüksek seviyede olduğunu ifade etti. Aliyev, coğrafi konumlarının avantajlarını etkin bir şekilde kullanmayı başardıklarını belirtti. Ayrıca, komşu ülkelerle ilişkilerin geliştirilmesinin önemine vurgu yaptı. Aliyev, "Fiziksel altyapı oluşturmak zorundaydık ve bu konuda pek çok adım attık," dedi.

Türkiye ile Azerbaycan İlişkisi

Türkiye ve Azerbaycan ilişkilerine de değinen Aliyev, iki ülkenin dünya genelinde birbirine en yakın olan ülkeler arasında yer aldığını söyledi. İlişkilerin siyasi, ekonomik ve kültürel açıdan büyük bir değere sahip olduğunu belirten Aliyev, "Birlikte olduğumuzda çok daha güçlüyüz," ifadesini kullandı. Ayrıca, iki ülkenin güvenlik açısından da önemli bir ortaklık oluşturduğunu kaydetti. Şuşa Beyannamesi’nin imzalandığını hatırlatan Aliyev, bu belgenin ilişkileri ittifak düzeyine yükselttiğini belirtti. Aliyev, "Eğer birinin başına kötü bir olay gelirse, diğer taraf tüm imkânlarıyla onu savunacaktır," dedi.

Azerbaycan'ın Avrupa Konseyi İlişkileri

Azerbaycan’ın Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) ile ilişkileri hakkında da konuşan Aliyev, "AKPM’de geçmişte farklı bir durum vardı," dedi. 2023 yılında Azerbaycan’ın topraklarını kurtardığını belirten Aliyev, ancak AKPM’nin Azerbaycan’a yönelik cezalandırıcı kararlar aldığını ifade etti. Eğer oy kullanma hakları yoksa toplantılara katılmama kararı aldıklarını belirten Aliyev, Avrupa Konseyi’nden ayrılma seçeneğini değerlendirdiklerini açıkladı. "Bunun sonucunda Azerbaycan, teşkilattan ayrılmayı ciddi şekilde düşünüyor," dedi.

ABD’nin Rolü ve Çatışmalar

Aliyev, ABD Cumhurbaşkanı Donald Trump’ın uluslararası barış konusundaki katkılarını da vurguladı. Trump’ın Azerbaycan-Ermenistan müzakerelerine olan katkılarının önemli olduğunu söyleyen Aliyev, barışın sağlanmasında bu tür girişimlerin büyük etki yarattığını belirtti. Ayrıca, Rusya-Ukrayna savaşı ile ilgili olarak, "Çatışmayla uzlaşmayın," tavsiyesinde bulundu. Azerbaycan'ın, 2001 yılında Avrupa Konseyi’ne katıldığını ve o dönemdeki umutlarının bugünkü duruma göre farklılaştığını ifade etti.

Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü desteklediklerini belirten Aliyev, Azerbaycan’ın her zaman bu konuda açık bir tutum sergilediğini kaydetti. "Halkın rızası olmadan hiçbir ülkenin sınırları değiştirilemez," diyen Aliyev, Azerbaycan’ın insani yardımlarıyla ilgili olarak hem devlet hem de halk düzeyinde destek sunduklarını vurguladı.

Kaynak: Mersin Haber + IHA

İlgili Haberler


Mersin Haber ,Mersin