Gazeteci Tuluhan Tekelioğlu, organ nakli ile hayata tutunan hastaların hikayelerini ele alan 'Yeni Hayat' belgeselinin gösterimini 8 Mayıs Cuma günü Tarsus 75. Yıl Kültür Merkezi'nde gerçekleştirecek. Türkiye'de her gün 10 kişi organ nakli beklerken yaşamını yitiriyor. Organ bağış oranının sadece yüzde 3 olduğu ülkemizde, organ nakli hala tabu olarak kabul ediliyor. Bu belgesel, organ bağışının önemini çarpıcı bir şekilde vurguluyor.
Medical Park Hastaneler Grubu'nun sponsorluğunda hazırlanan 'Yeni Hayat', aile içinde bile konuşulması zor olan organ bağışı konusunu gündeme getiriyor. 3 yaşındaki Hasan Hüseyin, 53 yaşındaki Mustafa Kemal ve 14 yaşındaki Elif'in hikayeleri, organ bekleyen birçok insanın yaşam mücadelesini gözler önüne seriyor. Belgeselin gösterimi, Tarsus 75. Yıl Kültür Merkezi'nde saat 10:00'da başlayacak ve Mersin Valisi Özdemir Çakacak ile Mersin İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mustafa Kemal Başaralı'nın katılımıyla gerçekleşecek.
Gösterim sonrasında, gazeteci Tuluhan Tekelioğlu ve Dr. Levent Yücetin, organ bağışı ve nakli konusundaki merak edilen soruları yanıtlayacak. 15 gün boyunca eş zamanlı olarak kaydedilen görüntülerden oluşan belgesel sayesinde şu ana kadar 175 kişi organ bağışında bulundu. Hedef, bu sayıyı bir yıl içinde bine çıkarmak.
Belgeselin ilk gösterimi Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde yapılmıştı. Tekelioğlu, hastaneye yatmak üzere giden babası sayesinde organ bekleyen insanlarla tanıştığını belirterek, Türkiye'de organ bağışının çok düşük seviyelerde olduğunu ifade etti. Organ Nakli Koordinatörü Dr. Levent Yücetin, böbrek yetmezliği çeken hastaların en fazla organ beklediğini dile getirerek, toplumun organ bağışı konusundaki bilinçlenmesinin önemine dikkat çekti. Bu belgesel, izleyicilere hem duygusal anlar yaşatacak hem de organ bağışının önemini hatırlatacak.
Kaynak: Mersin Haber + IHA