Toroslar’da Karakucak Heyecanı

Toroslar Belediyesi’nin, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 97’nci Yıldönümü etkinlikleri kapsamında bu yıl 6’ncısını düzenlediği Karakucak Güreşleri’nin ilki Soğucak Mahallesi’ndeki güreş alanında yapıldı.

25 Ağustos 2019 Pazar, 22:04
Toroslar’da Karakucak Heyecanı
-

Miniklerde 30 ile 70 kilogram, yıldızlarda 45 ile 80-100 kilogram kategorilerinde gerçekleştirilen müsabakaya Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen 200 sporcu katıldı. Avrupa ve dünya arenalarında derece alan sporcuların da yer aldığı Soğucak Karakucak güreşlerinde 18 dalda 72 sporcuya ödül verildi.
Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz’ın ev sahipliğinde yapılan organizasyonu; MHP Mersin İl Başkanı Zeynel Uğur Gölgeli, Ülkü Ocakları İl Başkanı Çağrı Ünel, AK Parti Toroslar İlçe Başkanı Onur Ünlü, Cumhur İttifakı Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı ve Toroslar eski Belediye Başkanı Hamit Tuna, Belediye Meclis Üyeleri, Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri, Mahalle muhtarları ile çok sayıda güreşsever izledi.
Saygı Duruşu, İstiklal Marşı ve şehitlerimiz için Kuran-ı Kerim’in okunmasının ardından başlayan müsabakaların öncesinde bir konuşma yapan Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz, katılımlarından dolayı tüm davetlilere, sporculara ve programda emeği geçen herkese teşekkür etti.
Ata sporu güreşin, en eski Türk sporu olduğunu belirten Başkan Yılmaz; “Türk demek güç demektir. Pehlivanın gücü de er meydanında anlaşılır.” dedi.
Başkan Yılmaz; “Er meydanı diyorum. Tür deyince güreş, güç, yiğitlik, er meydanı akla gelir. Güreş ve yiğitlik de burada yapılır. Allah’a çok şükür bu sporumuzu ve geleneğimizi sürdüreceğiz. Eğitim ve spora olan katkılarımız da artarak devam edecektir. Bu topraklardan çok yiğit ve şampiyon çıktı. İnşallah bu genç yiğitlerden de yeni şampiyonlar çıkacak.”dedi.
‘Biz bugün Er meydanından sesleniyoruz:
Er’lik ve erkeklik kadına şiddet değildir! ‘
Er meydanından seslenen Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz; “Türk kültüründe güreş elbette çok önemli ama daha önemlisi; kadının değeri ve konumudur. Çünkü er’lik sadece güreş meydanında olmaz!” dedi.
Son günlerde yaşanan kadına şiddet haberleriyle sarsıldıklarını kaydeden Başkan Yılmaz; “Maalesef yine hunharca katledilen kadınlar ve geride bıraktıkları gözü yaşlı çocuklarla sarsıldık. Biz Türk Milleti olarak kadına Han’ım diyen bir kültürden geliyoruz. Cenneti anaların ayakları altında gören bir dine mensubuz. Ama son günlerde Emine Bulut cinayeti ve üstüne başka vakalar yaşandı. Bu konuda önemli çalışmalarımız var. Geçtiğimiz günlerde de Avrupa Yerel Yaşamda Kadın - Erkek Eşitlik Şartı’nı imzaladık. Analarımızın, kadınlarımızın sevgi ve saygı gördüğü, şiddete uğramadığı bir kenti hep beraber inşa edeceğiz. Her yiğidi bir ana doğurur ve yetiştirir. Burası er meydanı. Er meydanında yiğitler gücünü gösterir ama kadınlara karşı değil. Er’lik ve erkeklik kadına şiddet değildir! Yüzyıllardır Türk erkeklerinin gücünü sergilediği bu er meydanları, dileriz ve umut ederiz ki ‘güç gösterisine’ sahne olan tek meydanlar olur. Bu etkinliğimizi başta Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, 1071’de Anadolu’nun kapılarını Türklere açan Sultan Alparslan’a ve ismini taşımaktan onur ve gurur duyduğum O’nun komutanı Afşin Bey’e, tüm şehit ve gazilerimize ithaf ediyorum. Ruhları şad olsun.”dedi.

“Engelli Sporcular da Er Meydanında Hünerlerini Sergiledi”
Başkan Yılmaz’ın konuşmasının ardından sporcular, kategorilerinde er meydanına çıktı. Birbirlerine üstünlük sağlayan güreşçilerin kıran kırana mücadele ettiği müsabakaların en renklisi ise sporda engelin olmadığını gösteren engelli sporcular oldu.
Toroslar Belediyesi Engelliler Akademisi’nin de öğrencileri olan Türkiye Beyaz Ay Derneği Mersin Şubesi’nin sporcuları down sendromlu gençler de güreşerek, hünerlerini sergiledi. Engelli sporculara madalyalarını Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz ve protokol üyeleri takdim ederken, onların gözlerindeki heyecan ve mutluluk ise görülmeyede değerdi.
Türkiye Güreş Federasyonu Mersin İl Temsilcisi Metin Ercan da spora ve sporcuya sunduğu desteklerinden dolayı Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz’a teşekkür ederek, bir plaket takdim etti.
Müsabakaların sonunda ödül törenine geçildi. Soğucak 6’ncı geleneksel Karakucak güreşlerinde Başpehlivan 80-100 kilogramda Sertaç Üngör olurken, dereceye girenlere Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz ve protokol üyeleri tarafından madalya ve para ödülü verildi.Program, toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
Karakucak Güreşleri’nin 2’nci etkinliği ise 31 Ağustos Cumartesi günü Ayvagediği Mahallesi’ndeki top sahasında saat:14.00’de başlayacak. Ayvagediği Mahallesi’ndeki müsabakada da sporcular; minikler, yıldızlar ve büyükler olmak üzere üç kategoride er meydanına çıkacak.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Başkan Seçer, Mersin İli Arı Yetiştiricileri Birliği’ni Ziyaret Etti
Tarsuslu Şehit Yüzbaşı Halil Özdemir Dualarla Anıldı
Başkan Seçer, Mersin ESOB’u Ziyaret Etti
Mersin’in Mezitli İlçesinde Aracın Çarptığı Öğrenci Efe Onur G. Hayatını Kaybetti
Başkan Seçer Tarsus’ta Faaliyet Gösteren STK’larla Bir Araya Geldi
Mersin Büyükşehir, ‘Glütensiz Gıda Kolisi’ İle Ramazan Bereketini Sofralara Taşıyor
Seçer’le Karacailyas Bayram Yerine Döndü
Akdeniz Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı Mustafa Gültak OSB’de Firmaları Ziyaret Etti
Mersin Büyükşehir’in Yeni Yol Açma Çalışmaları Tüm Hızıyla Sürüyor, Büyükşehir 3. Çevre Yolu’nu Üniversite Caddesi’ne Bağladı
Seçer: “Mersin Dünyada Ve Türkiye’de Adı Daha Fazla Duyulur Bir Kent Haline Geldi”