Trabzon'un Araklı ilçesine bağlı yüksek rakımlı bir köyde, avcı Gökhan Özbay, ormanlık alanda sıradışı bir görüntü ile karşılaştı. Bir ağacın gövdesini neredeyse tamamen saran bu devasa uru, Özbay tarafından cep telefonuyla kaydedildi.
Türkiye'de özellikle Karadeniz (Artvin, Rize, Trabzon) ve Toroslar’da yaşlı ceviz ve kestane ağaçlarında görülen bu yapılar, bilimsel olarak 'Burl' olarak adlandırılıyor. Ağaçların, dış etkenlere karşı verdiği bir hayatta kalma mücadelesi olarak tanımlanan bu durum, ağacın bakteri, mantar veya fiziksel yaralanmalara karşı kendini korumak amacıyla hücrelerini kontrolsüzce büyütmesi ile oluşuyor.
Araklı'da bulunan bu devasa kütle, büyüklüğü ile dikkat çekiyor. Aynı zamanda bu tür ağaç yumruları, sadece biyolojik bir merak konusu değil, ekonomik açıdan da büyük bir potansiyele sahip. Kesildiğinde içinden çıkan karmaşık ve estetik desenler, lüks mobilya ve otomobil iç tasarımında değerli bir malzeme olarak kabul ediliyor.
Uzmanlar, bu dev ağaç yumrusunun korunması gerektiğini vurgularken, bölgedeki ekosistem açısından da önemli bir yere sahip olduğunu belirtmektedir.
