Trafik Sigortalarının Gecikmeli Kesilmesi Sektörde Sıkıntı Yaratıyor

HÜKÜMETİN, zorunlu trafik sigortası uygulamasında tavan fiyat uygulaması ve ardından havuz sistemini devreye sokması, sektörde yaşanan yavaşlamanın önüne geçemedi.

08 Ağustos 2017 Salı, 12:06
Trafik Sigortalarının Gecikmeli Kesilmesi Sektörde Sıkıntı Yaratıyor
-


Türkiye genelinde faaliyette bulunan 61 sigorta acentesi, yeniden serbest tarifeye geçilmesi için büyük umutla bekliyor. Tarsus’ta faaliyette bulunan 50 sigorta acentesinde de, sistemin sigorta şirketleri tarafından yavaşlatılmasından dolayı sorunlar yaşanıyor. Gecikmeli poliçe kesilmesi vatandaşlarında sorunlar yaşamasına neden oluyor.
 
Hükümetin, serbest uygulamada, fiyatlar arasında uçurumlar olmasından dolayı geçtiğimiz aylarda trafik sigortalarında uygulama koyduğu tavan fiyat ve ardından havuz sistemi, sektörde yaşanan sorunların önüne geçemedi.
 
Türkiye Sigorta Birliği’nden konuya ilişkin yapılan değerlendirmede “Trafik sigortasında serbest tarifeye geçmek istiyoruz. Havuz sistemi ile serbest tarifeye geçişten uzaklaştık” denildi.
 
Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Can Akın Çağlar, trafik sigortalarında zarar oluşunca diğer ürünlerin fiyatlarını artırmak durumunda kaldıklarını ifade etti. Bir branşın yükünü diğerine transfer etmek zorunda kaldıklarını söyleyen Çağlar, “Bundan dolayı serbest tarifeye geçişi arzu ediyoruz. Havuz sistemi ile serbest tarifeye geçişten uzaklaştığımızı düşünüyoruz” diye konuştu.
 
Başkan Çağlar, trafik sigortasındaki 11 yıllık zararın 7.3 milyar TL’ye ulaştığını hatırlattı. 2012 ve 2015 yılında sektörün en fazla zarar ettiği yıllar olduğunu açıklayan Çağlar, şöyle konuştu:
 
“Trafikteki bu zarar diğer ürünlerimizin karlılığını götürmeye başladı. Bu nedenle hızlı bir fiyat artışı yaşandı. Fiyatların artmasına rağmen sektör olarak 2016 yılında sadece 19 milyon TL kar edebildik. Trafik sigortasında bu zararı, Ayşe Teyze’nin evinin poliçesinden ya da Anadolu’daki bir KOBİ’nin poliçesinden finanse ettik. Trafik sigortasının zorunlu bir ürün olduğunu biliyoruz, bundan kar etmeyi de beklemiyoruz. Ama zarar oluşunca da diğer ürünlerin fiyatlarını artırarak, bir branşın yükünü diğerine transfer etmek zorunda kalıyoruz. Bundan dolayı serbest tarifeye geçişi arzu ediyoruz, iyi sürücü-kötü sürücü ayrımının yapılmasını önemsiyoruz. Her müşteriye farklı fiyat sunabilecek noktaya gelmek istiyoruz. Havuz sistemi ile serbest tarifeye geçişten uzaklaştığımızı düşünüyoruz. ”
 
“KÖTÜ SÜRÜCÜLER İÇİN YÜKSEK PRİM UYGULANMASI GEREKİYOR”
 
Çağlar, tavan prim uygulanmasıyla trafikte 2017 yılının ilk 6 ayında prim üretiminin bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11.5 azaldığını, poliçe sayısının ise yüzde 4.9 artışla 8.6 milyona çıktığını söyledi. Enflasyon da göz önüne alındığında trafik poliçelerindeki indirimin yaklaşık yüzde30’lara ulaştığını vurguladı. Tavan prim uygulamasıyla sektörün zararının 2.3 milyar TL’ye, tahmini hasar-prim oranının yüzde 125’e çıkmasını tahmin ettiklerini belirtti. Son üç yılda 30 milyon kaza yaşandığını ve bu kazaların yüzde 11’inin, 80 bine yakın ve 3’ün üzerinde kaza sayısına sahip sürücülerden kaynaklandığına dikkat çeken Çağlar, trafik sigortasında arzu edilen kalıcı fiyat istikrarı için bu kazaların azaltılması yanı sıra kötü sürücüler için yüksek prim uygulanması gerektiğini vurguladı.
 
HÜKÜMETTEN AÇIKLAMA
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ise trafik sigortasında tavan fiyat uygulamasının doğru olmadığını ama buna mecbur kaldıklarını söyledi.
Şimşek, zorunlu trafik sigortasıyla ilgili açıklamalar da yaptı.
 
Sistemin rekabet yoluyla çalışmasını tercih ettiğini belirten Şimşek, “Tavan fiyat uygulamasını doğru bulmuyorum ama bizi mecbur bıraktılar. Ben isterim ki üç boyutlu bakalım bu olaya. Bizim yaptığımız sistem dikkate alınsın. İki, sistem normal işlesin, o patikada bir fiyatlama. Ona ilaveten yükleri ağır, ödenen her 100 liralık primin neredeyse 30-31 lirası vergi SGK kesintilerine gidiyor. Ben de çalışıyorum şu anda, maliye bakanımızla konuşacağız. Üçüncü olarak, teknoloji hızla gelişiyor. Şimdi zamanla trafik kazaları da ciddi şekilde azalacak yapısal olarak” şeklinde konuştu.
 

Kaynak: Tarsus Akdeniz Gazetesi

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
23 Nisan Uluslararası Çocuk Festivali Gala Yemeğiyle Sona Erdi
Play-Off’a Kalan Carettalar’dan Baskan Seçer’e Tebrik Ziyareti
Mersin Büyükşehir Ekipleri, Çamlıyayla’da İlaçlama Çalışmalarını Sürdürüyor
Büyükşehir’in Uluslararası Çocuk Festivali İle Mersin Sokakları Karnaval Alanına Döndü, Mersin’in En Coşkulu, En Renkli Festivali: Uluslararası Çocuk Festivali
Başkan Seçer, Çocukların Bayram Neşesine Ortak Oldu, Mersin Büyükşehir İle Özlenen Bayram Günleri Yeniden Yaşatıldı
Başkan Seçer, 23 Nisan Dolayısıyla Çocuklarla Bir Araya Geldi: “23 Nisan Demokrasiyi Ve Egemenliğin Kayıtsız Şartsız Millete Ait Olduğunu İfade Ediyor”
Mersin’de Coşkulu 23 Nisan Kutlaması, Başkan Seçer, 23 Nisan Dolayısıyla Düzenlenen Törene Katıldı
Seçer, CHP Mersin İl Başkanlığı’nın 23 Nisan Kutlama Programına Katıldı
TADEKA’da Merhum Ressam Mehmet Karaçor Anıldı
Büyükşehir’in Kır Çiçekleri Mersin’e Döndü, 23 Nisan’da Geleceğin Aydınlık Yüzü Kır Çiçeklerinden Yeni Bir Başarı