ABD Başkanı Donald Trump, Iowa'da düzenlenen bir etkinlikte yaptığı konuşmada, İran ve yaklaşan ara seçimler konularına odaklandı. Trump, İran'a yönelik askeri adımlarla ilgili olarak, "Başka bir donanma yolda" ifadesini kullanarak yeni bir güç konuşlandırmasına dikkat çekti. İç siyasetteki ara seçimlerin önemine vurgu yaparak, seçmenlerden destek istedi. Trump, seçmenlerine "Dördüncü kez başkanlığa aday olayım mı?" diye sorduğunda büyük bir alkış aldı. Konuşmasından önce Iowa'da bir yol üstü restoranına uğrayan Trump, burada Amerikalılara ara seçimleri hatırlatarak, "Demokratlar Meclis'i geri alırsa beni azletmeye çalışacaklar" şeklinde bir uyarıda bulundu.
Trump’tan Dikkat Çeken İran Açıklaması
Trump, İran’la ilgili bölümde dikkat çekici sözlerini askeri operasyon iddiası ve yeni konuşlandırma üzerinden ifade etti. İran’ın nükleer kapasitesine yönelik harekâtta, "Haziran’da, Operation Midnight Hammer’da İran’ın nükleer kapasitesini yok ettik" dedi. Bu adımın geciktiğini savunarak, "İnsanlar 22 yıldır bunu yapmayı bekliyordu. Bir ay uzaktaydılar, yapmak zorundaydık" şeklinde konuştu. İran’a doğru yeni bir askeri hareketlilik olduğunu belirten Trump, "Bu arada İran’a doğru şimdi güzel bir donanma daha gidiyor. Göreceğiz. Umarım anlaşma yaparlar, onu kullanmak zorunda kalmayız. Bu donanma çok güçlü" dedi. Trump, "İlk seferde anlaşma yapmalıydılar, o zaman bir ülkeleri olurdu" diyerek Tahran yönetimini hedef aldı.
Başkanlık Seçimi ve Ara Seçim Çağrısı
Konuşmasının iç siyaset bölümünde Trump, önceki seçim sürecine ilişkin iddialarını yineleyerek, "Tüm yedi salıncak eyaleti kazandık" ifadesini kullandı. Yaklaşan ara seçimleri ise konuşmanın ana politik başlıklarından biri haline getiren Trump, "Ara seçimleri kazanmalıyız" dedi. "Ara seçimleri kaybedersek konuştuğumuz pek çok şeyi kaybedersiniz, bu çok kötü şeylere yol açar" şeklinde uyarıda bulunan Trump, hem Temsilciler Meclisi hem de Senato için seçmenlere seslendi. "Bu yüzden buradayım, ara seçim kampanyasını başlatıyoruz" diyerek destek talep etti.