ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye'deki NATO Zirvesi dönüşünde İngiltere'deki Mildenhall Hava Üssü'nde gazetecilere açıklamalarda bulundu. Türkiye'de geçirdiği günlerin verimli olduğunu belirten Trump, "Birçok karar alındı ve Türkiye ile olumlu ticaret anlaşmaları yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile işbirliğimiz harika" ifadesini kullandı. İran'a yönelik son saldırıların, İran'ın 3 ticari gemiyi hedef almasından kaynaklandığını vurgulayan Trump, "Onlara her vurduklarında, biz de 20 katı misilleme yapacağız" dedi.
İran ile Anlaşma İhtimali
Trump, İran'ın anlaşma yapma isteğini yineleyerek, "Kısa bir süre önce aradılar ve anlaşma yapmak istiyorlar. Ancak buna layık olup olmadıklarını bilmiyorum" dedi. İran'ın ticari gemilere saldırmasının sebeplerini sorgulayan Trump, "Onlar biraz kontrolden çıkmış durumdalar ama yine de anlaşma yapmak istiyorlar" şeklinde konuştu.NATO Zirvesi ve Avrupa Ülkeleri
Trump, NATO Zirvesi sırasında Avrupa'dan asker çekme kararı alıp almayacağına dair henüz net bir karar vermediğini belirtti. Bu kararın Grönland ve İran konularına bağlı olduğunu ifade etti. Avrupa ülkelerinin İran'a karşı daha fazla destek vermesi gerektiğini belirten Trump, "Yardım etmek için bir fırsatları varken bunu değerlendirmediler" dedi.Suriye ve Diğer Ülkelerle İlişkiler
Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara'nın Hizbullah ve Lübnan konusundaki taahhütleri hakkında Trump, "Başkan eş-Şara harika bir iş çıkardı. Suriye’yi birleştirdi" açıklamasını yaptı. NATO Zirvesi'nin Türkiye'de düzenlenmesinin önemine değinen Trump, bu toplantının çok verimli geçtiğini ve birçok sorunun çözüldüğünü vurguladı."NATO, öncelikle Sovyetler Birliği'ne ve şimdi Rusya'ya karşı bir koruma aracıdır" diyen Trump, ABD'nin NATO'ya yaptığı katkının altını çizdi. İran'ın nükleerden arındırılması konusuna da değinen Trump, "İran'ın nükleer silahlara sahip olmasını engellemek için çaba sarf ediyoruz" ifadelerini kullandı.