ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya platformu üzerinden yaptığı açıklamada, Japonya ile varılan ticaret anlaşmasının detaylarını paylaştı. Temmuz ayında imzalanan bu önemli anlaşmanın resmen yürürlüğe girdiğini belirten Trump, "Japonya, ABD’ye 550 milyar dolarlık yatırım taahhüdünün ilk aşamasını mali olarak hayata geçiriyor. Bu yatırımlar, Amerikan sanayisini yeniden canlandırmak, yüz binlerce Amerikalıya istihdam sağlamak ve ülkemizin ulusal güvenliğini güçlendirmek için önemli bir adım" şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
Trump, açıklamalarında Japonya'nın ABD'nin 3 farklı bölgesine yatırım yapacağını ifade ederek, "Teksas'ta stratejik petrol ve doğalgaz projeleri, Ohio'da enerji üretimi, Georgia'da ise kritik mineraller alanında gerçekleştirilecek 3 önemli projeyi duyurmaktan mutluluk duyuyorum" dedi.
Trump, bu büyük ölçekli projelerin gerçekleştirilmesinin, uyguladığı gümrük tarifeleri sayesinde mümkün olduğunu savundu. Ohio eyaletindeki gaz santralinin tarihin en büyüğü olacağını vurgulayan Trump, "Amerika Körfezi’ndeki LNG tesisinin ihracatı artıracak ve ülkemizin enerji hakimiyetini daha ileriye taşıyacak" ifadelerini kullandı. Ayrıca, kritik mineraller tesisinin yabancı kaynaklardan bağımlılığı azaltacağını belirtti. "Bu, ABD ve Japonya için heyecan verici bir dönem. Herkese tebrikler" diye ekledi.
ABD Ticaret Bakanı Howard Lutnick, yaptığı yazılı açıklamada, Trump’ın Japonya ile yapılan 550 milyar dolarlık yatırım taahhüdü kapsamındaki ilk 3 projeyi onayladığını bildirdi. Bu projelerin enerji üretimi, petrol ve doğalgaz ile ileri imalat alanlarında toplam 36 milyar dolarlık bir yatırım taahhüdünü temsil ettiğini aktaran Lutnick, "Stratejik ticaret işte böyle bir şey" dedi.
Ohio'da, Japonya ile birlikte tarihin en büyük doğalgaz santralinin kurulacağını belirten Lutnick, "Bu santral 9,2 gigawatt elektrik üretecek. Böylelikle, şebeke güvenilirliğini artıracak, baz yük gücünü genişletecek ve uygun fiyatlı enerji ile Amerikan imalatını destekleyeceğiz" açıklamasında bulundu. Amerika Körfezi’nde kritik öneme sahip bir derin su ham petrol ihracat tesisi inşa edileceği bilgisini veren Lutnick, "Bu projenin ABD’nin ham petrol ihracatına yıllık 20-30 milyar dolarlık katkı sağlaması bekleniyor" değerlendirmesinde bulundu. Üçüncü projede ise ABD’nin sentetik endüstriyel elmas üretim kapasitesinin artırılacağına dikkat çekti.
Lutnick, bu projeler sayesinde binlerce Amerikalıya yüksek kaliteli istihdam olanağının sağlanacağını hatırlatarak, "Sermaye Japonya tarafından sağlanacak, altyapı ise ABD’de inşa edilecek" dedi. Projelerin hayata geçmesiyle Japonya'nın da kar elde edeceğini ifade etti.
Trump, daha önce yaptığı bir açıklamada Japonya ile ticaret anlaşmasına varıldığını duyurarak, "Japonya, ABD’ye yüzde 15 oranında gümrük tarifesi ödeyecek" ifadesini kullanmıştı. Anlaşmayı "şimdiye kadar yapılan en büyük anlaşma" olarak nitelendirerek, "Japonya’nın yönlendirmemle 550 milyar dolar yatırım yapacağı ve kârların yüzde 90’ının ABD’ye kalacağı" bilgisini paylaşmıştı. Bu durumun yüz binlerce iş imkanı yaratacağını da vurguladı.