Türkiye Çelik Üretiminde Avrupa Birincisi, Dünya Yedincisi Oldu

Türkiye, çelik üretiminde Avrupa'nın birincisi, dünyanın ise yedincisi konumuna yükseldi.

Türkiye Çelik Üretiminde Avrupa Birincisi, Dünya Yedincisi Oldu
Türkiye, çelik üretiminde Avrupa'nın birincisi, dünyanın ise yedincisi konumuna yükseldi.
Google News'te Abone Ol
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, çelik sektöründeki gelişmeleri ve hedeflerini Bilecik'te açıkladı.

Bakan Kacır, Türkiye'nin çelik üretiminde Avrupa'da birinci, dünya genelinde ise yedinci büyük üretici olduğunu vurguladı. Bu yıl ihracat rakamlarının 12,5 milyar dolara ulaştığını belirten Kacır, sektörün ülkenin en fazla ihracat yapan ilk beş sektöründen biri olduğunu kaydetti. Üretim ve ihracat rakamlarının yanı sıra, ürün yelpazesinin genişlemesinin de kritik önem taşıdığını ifade etti.


Uzun Vadeli Rekabet Gücü

Kacır, Türk çelik sanayisinin yerli ve milli imkanlarla üretilen özel çelik bileşenlerini geniş bir yelpazede sunduğunu belirtti. Sektörün nitelikli insan kaynağı ve yerli irade ile daha da güçleneceğini dile getirdi. Ayrıca, çelik sektörünün sürdürülebilirlik, dijital dönüşüm ve yeşil üretim gibi küresel trendleri takip ederek, uzun vadeli başarı için kritik adımlar atacağını vurguladı.

Bakan Kacır, "İklim değişikliği ile mücadele politikaları tüm ülkelerde önem kazanıyor" diyerek, Avrupa Birliği'nin Sınırda Karbon Düzenleme mekanizmasının, demir-çelik gibi sektörleri yeniden şekillendirdiğini belirtti. Çelik sektörünün yeşil dönüşüm yatırımlarına ihtiyaç duyduğunu ifade eden Kacır, bu bağlamda 2053 yılına kadar 31 milyar dolardan fazla yatırımla mevcut tesislerin modernizasyonunu hedeflediklerini aktardı.


Yatırım Teşvikleri ve Destek Programları

Bakan Kacır, Türkiye'de sanayinin ilerlemesi için yeni teşvik sistemleri ve destek programlarının hayata geçirildiğini belirterek, Bilecik'teki yatırımlarda SGK işveren payının yarısının iki yıl boyunca Bakanlık tarafından karşılanacağını duyurdu. Ayrıca, Bilecik'te toplam 690 teşvik belgesi düzenlendiğini ve 147 milyar lira sabit yatırımın önünü açtıklarını ifade etti.

Kacır, "Yeni sanayi bölgeleri ve genişleme çalışmaları ile toplam OSB alanını 2 bin 411 hektara yükselttik" dedi. Yatırımcı dostu programlarla Türk sanayini daha ileriye taşıyacaklarını belirten Kacır, bu süreçte uluslararası finans kuruluşlarıyla iş birliği yaparak sektördeki yeşil dönüşüm yatırımlarına destek sağlamayı amaçladıklarını dile getirdi.


Bölgesel Kalkınma Hedefleri

Bakan Kacır, Bilecik'te katma değerli gıda ürünleri imalatının öncelikli sektör olarak belirlendiğini ve bu alanda yeni yatırımlar için destek sağlanacağını belirtti. "Bölgelerimizin yetkinliklerini artırmak için yeni stratejiler belirliyoruz" diyen Kacır, Türkiye'nin sanayi alanında sürdürülebilir ve rekabetçi bir yapıya kavuşması için çalışmaların devam edeceğini ifade etti.

Son olarak, Kacır, Türk sanayisini daha da güçlendirmek için tüm paydaşlarla iş birliği içinde hareket edeceklerini ve ülkenin büyümesine katkıda bulunacak yatırımları destekleyeceklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: Mersin Haber + IHA

İlgili Haberler


Mersin Haber ,Mersin