Tuzla Belediye Başkanı Eren Ali Bingöl, İstanbul'un tarihi kıyılarından biri olan Antik Mendirek bölgesinde yapılan çalışmaları yerinde inceleyerek, 30 yıldır atıl durumda bulunan bu alanın yeniden canlandırılacağını duyurdu. Cafer Bey Sokağı'nın denize açılan kısmında gerçekleştirilen düzenlemeler ile tarihi yapıların korunarak Tuzlalılara yeni bir yaşam alanı kazandırılacağı ifade edildi.
Başkan Bingöl, "Bu bölge 30 yıldır kapalıydı. Şimdi burayı araç trafiğine kapatıyoruz ve arka tarafta yeni bir yol açarak trafiği düzenliyoruz. Önceden ücretli işletilen otoparkı, kapasitesini iki katına çıkararak ücretsiz hale getiriyoruz. Böylece Tuzlalılara deniz kenarında yeni bir buluşma noktası sunacağız" şeklinde konuştu.
Antik Mendirek bölgesinin tarihi önemi göz önünde bulundurularak yapılan çalışmalarda, su altındaki dalışlar sonucunda 2 bin yıl öncesine ait amforalar bulundu. Başkan Bingöl, bu tarihi buluntuların korunmasının önemine dikkat çekerek, "Gerçek anlamda tarihi bir noktadayız ve bu mirası geleceğe taşımak bizim görevimiz" dedi.
Başkan Bingöl, incelemeleri sırasında bölge halkı ile bir araya gelerek, "Burayı yakında tamamen araç trafiğine kapatacağız. Yeni yol açıldı ve araçlar çekilince burası muazzam bir görüntüye kavuşacak. Tuzla için harika bir yer haline geliyor" ifadesini kullandı.
Tuzla Antik Mendireği, tarih boyunca deniz ticaretine hizmet etmiş ve deprem ile deniz seviyesinin yükselmesi nedeniyle büyük ölçüde sular altında kalmıştır. 1998 yılında doğal ve arkeolojik sit alanı olarak tescillenen bu alan, Bizans dönemine ait iskele kalıntıları ve 2 bin yıllık amforaları ile önemli bir miras olarak korunmaktadır. Tuzla Belediyesi, bu eşsiz alanı hem kültürel bir koridor hem de kamusal bir yaşam alanı haline getirmek için peyzaj çalışmaları yürütmektedir.