TVHB Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, Balıkesir'in Edremit ilçesinde yaşanan bu olay hakkında yaptığı açıklamada, toplumun farklı kesimlerinde derin bir infial yaratan bu durumun kabul edilemez olduğunu ifade etti. Eroğlu, "5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve ilgili tüm mevzuat hükümleri doğrultusunda sahipsiz hayvanların korunması ve tedavi edilmesi, kamu idarelerinin sorumluluğundadır." şeklinde konuştu. Bu sorumluluğun yerine getirilmemesi durumunun, idari bir kusur olarak değerlendirilemeyeceğini belirtti. Eroğlu, bu tür olayların, ağır cezai yaptırımları gerektiren suçlar olduğunu da vurguladı.
Eroğlu, "Hiç kimsenin yaşam hakkını ortadan kaldırma yetkisi yoktur." diyerek, yaşananların hayvan haklarının ihlali ve hukukun üstünlüğüne bir saldırı olduğunu belirtti. Bu geniş çaplı ölüm olaylarının 'ihmal' ya da 'tesadüf' gibi ifadelerle açıklanamayacağını dile getirdi. Sorumluluğun kapsamının ve ağırlığının tartışmasız olduğunu ifade etti.
TVHB olarak bu olayların tüm yönleriyle şeffaf bir şekilde soruşturulması gerektiğinin altını çizen Eroğlu, "Sorumluluğu bulunan kişi ve kurumların belirlenmesi ve haklarında en ağır yaptırımların uygulanması zorunludur." dedi. Ayrıca, delillerin karartılmasına veya sürecin uzatılmasına yönelik girişimlerin de suç teşkil edeceğini belirtti. Eroğlu, hayvanlara yönelik bu ölçekteki şiddet ve yok etme girişiminin, toplumun vicdanına ve kamu düzenine zarar verdiğini vurgulayarak, sürecin takipçisi olacaklarını ve sorumluların yargı önünde hesap vermesi için gereken hukuki adımları atacaklarını kamuoyuna duyurdu.
